Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
24 uur Le Mans

Video-klassieker: Van Lennep en Marko winnen halve eeuw geleden 24 uur van Le Mans

Precies vijftig jaar geleden schreef Gijs van Lennep geschiedenis door als eerste Nederlander ooit de 24 uur van Le Mans op zijn naam te schrijven in zijn Porsche 917 met unieke Martini-livery.

Video
Naar nieuwsoverzicht © Felix König

Vandaag de dag (zondag 13 juni) is het precies vijftig jaar geleden dat er voor het eerst ooit een Nederlandse coureur de eindzege opeiste tijdens de 24 uur van Le Mans. Niemand minder dan Gijs van Lennep, de beste Nederlandse autocoureur van de 20e eeuw, mocht samen met Helmut Marko naar het podium.

Die laatste naam komt je mogelijk ook bekend voor. Dat is natuurlijk de enige echte Marko. De man die niemand minder dan Max Verstappen naar de Formule 1 haalde en die tegenwoordig door elke Red Bull-junior wordt gevreesd.

Van Lennep won de 24 uur van Le Mans in 1971 samen met Marko in een Porsche 917. Samen legden ze in die race een afstand van maar liefst 5.335,313 km af – een afstandsrecord dat pas in 2010 werd verbroken.

Enkele jaren geleden blikte Van Lennep terug op die prachtige prestatie. De overwinning in de iconische Porsche-bolide was niet vanzelfsprekend, want om hem heen zag hij de ene na de andere Porsche uitvallen, zo herinnerde hij zich enige tijd terug in een interview met de autofabrikant.

"Er gingen er een heleboel stuk in die wedstrijd. Doordat de bouten van de fan afbraken, maar ook door kapotte motors en crashes. Bij ons hebben ze, zo hoorde ik veel later, bij elke pitstop elke keer een van de bouten van de fan vernieuwd, waardoor het geen extra tijd kostte."

Het leek uiteindelijk een stuk makkelijker om de zege te veroveren dan het in werkelijkheid was. "’s Nachts om een uur of vier kwamen we al aan kop te rijden. Als je dan ’s ochtends om een uur of tien denkt ‘nou jongens het gaat wel goed eigenlijk’, dan moet je dus heel geconcentreerd blijven. Niet over gekke dingen denken, want dan gaat het echt verkeerd. Je moet rijden tot de vlag valt, dan is het pas afgelopen."

In het slot van de wedstrijd speelden remproblemen Van Lennep en zijn Oostenrijkse teamgenoot nog parten. Toen namen ze wat risico, herinnert de 79-jarige oud-coureur zich. "Een monteur van toen vertelde me dit pas enige jaren geleden. Ze hebben tegen ons gezegd dat er problemen waren met de remmen. We mochten destijds dus of niet meer remmen, of we moesten de remmen wisselen en de zege weggeven. Toen zeiden we: 'Dan remmen we weinig of niet. We gokken er gewoon op, totdat hij breekt'. Na meer dan veertig jaar hoor je dat soort verhalen pas terug."

Check hieronder de unieke beelden van de 24 uur van Le Mans in het bezit van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

4 reacties

x
Interview Horner geeft update over de nieuwe Red Bull-bolide van Verstappen