Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Waarom de boosheid van Verstappen richting Hamilton terecht was

In het tweede gedeelte van de kwalificatie vond er bijna een botsing plaats tussen Max Verstappen, Lewis Hamilton en Daniil Kvyat, als gevolg van een markante actie van de Mercedes-coureur. Naderhand was de Nederlander flink boos op de Britse coureur. RacingNews365 legt uit waarom Verstappen zich zo ergerde aan Hamilton.

Verstappen USA 2019
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

In de Verenigde Staten zijn de rollen in de kwalificatie ineens omgedraaid voor Max Verstappen en Lewis Hamilton. Waar de Red Bull-coureur een week geleden in Mexico kon rekenen op de nodige kritiek voor zijn actie in de kwalificatie, was het ditmaal Hamilton waarop het onbegrip wordt gericht.

Wanneer Hamilton bezig is aan de opwarming voor zijn vliegende ronde, krijgt hij over de boordradio te horen dat er in de honderden meters voor de start-finishlijn een groep auto's dicht achter elkaar rijdt. Iedereen moet immers aan zijn snelle ronde beginnen en geeft elkaar daarvoor ook de ruimte om dit te doen. Formule 1-auto's hebben een behoorlijk gat naar de voorganger nodig, aangezien ze bijzonder gevoelig zijn voor vuile lucht.

In de laatste bochten van het Circuit of the Americas is het in Q2, waar vijftien auto's strijden om een plaats in het laatste gedeelte van de kwalificatie, dan ook een drukte van jewelste. Wanneer Hamilton de derde sector binnenrijdt, zijn een aantal coureurs al aan hun snelle ronde begonnen. De Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc, evenals Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat en Verstappen wachten op dat moment in volgorde op hun beurt.

Hamilton, die tot de laatste combinatie van bochten vrij baan heeft, ziet bij het uitkomen van de scherpe bocht vijftien Verstappen langzaam rijden en afstand houden. In de verte schiet Kvyat net naar rechts de lange doordraaier in, in een laatste poging zijn banden op te warmen. Of Hamilton het niet beseft of er simpelweg niet om geeft: hij passeert de Red Bull-coureur zonder pardon.

Sterker, wanneer hij Verstappen voorbij is geschoten, blijft hij accelereren richting de staart van Kvyat. Eenmaal aangekomen bij de Russische coureur doet hij een verwoede poging de Toro Rosso-coureur te passeren. Dit terwijl Kvyat op dat moment al linksaf de een na laatste bocht in stuurt.

Verstappen laat zich niet op die manier behandelen. Wanneer hij Hamilton ziet aanzetten, trapt hij zelf ook op het gaspedaal en schiet hij de Brit achterna. De Red Bull-coureur knalt bijna tegen Hamilton aan op het moment dat hij Kvyat probeert in te halen in de voorlaatste knik, Verstappen zet zijn auto er dan namelijk op zijn beurt ook naast. Gelukkig komt het uiteindelijk niet tot een crash, maar de onnodige handelingen van de Mercedes-coureur hadden dit wel bijna tot gevolg gehad.

De Nederlander staat volledig in zijn recht: onderling is het voor de coureurs een ongeschreven regel elkaar op zulke momenten niet te passeren. En in het geval van Hamilton was het ook niet nodig om zo'n streek uit te halen: hij had nog voldoende tijd over om zijn ronde te beginnen. Hamilton wilde, naar eigen zeggen, enkel zijn banden op temperatuur houden. Verstappen is in de persconferentie dan ook niet blij met de Mercedes-coureur. "Hamilton reed ons voorbij alsof hij nergens om gaf, dus dacht ik: oké, als jij je zo gaat gedragen, dan kunnen de regels mij ook niets schelen. Ik wil mijn positie terug. Op dat moment moet iedereen elkaars ruimte respecteren om de ronde goed te kunnen beginnen."

Hoewel Verstappen volkomen terecht boos was op Hamilton voor zijn daden, had de Red Bull-coureur het zelf niet zo kantje boord hoeven maken. Het mag duidelijk zijn dat de bijna zesvoudig wereldkampioen zich op dat moment niet op de juiste manier gedroeg, maar de Limburger had de situatie niet gevaarlijker hoeven maken dan deze al was.

In de video hieronder is te zien hoe Verstappen op en naast de baan reageert op het gedrag van Hamilton. De Nederlander roept direct na de actie, terwijl hij nog achter het stuur zit, dat Hamilton "iedereen heeft verneukt". Dat zijn duidelijke woorden.

"Max Verstappen naar het podium in de VS". Luister nu de nieuwe F1-podcast van RacingNews365 met Tim Coronel, Ruud Dimmers en Jeroen van Inkel.

Voorspel en win

Voorspelgame spanje versie RD

Wie wint de GP van de Verenigde Staten 2019?

Speel mee en win een Max Verstappen cap!

Speel mee

Formule 1 GP Verenigde Staten 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko verklaart verstrekkende gevolgen Perez-crash: "Dan zijn we gehandicapt"