Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna 2024

Waarom de GP op Imola cruciaal is voor Red Bull en haar concurrenten

De Grand Prix van Emilia-Romagna wordt een cruciaal weekend voor Red Bull en alle overige topteams. De vele updates én een sprankje hoop dat er toch nog een titelstrijd volgt liggen daar ten grondslag aan.

XPB 1275991 Hi Res
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zes races, vier overwinningen. Max Verstappen kende een goede seizoenstart en gaat fier aan de leiding in de WK-stand van de Formule 1. De Nederlander zet zijn goede lijn uit 2023 voort, al is hij net als vorig jaar twee keer verslagen na zes Grands Prix. Het verschil is alleen dat hij nu coureurs van andere teams voor zich moest dulden. Carlos Sainz won namelijk in Australië, terwijl Lando Norris in Miami voor het eerst een zege pakte. 

En vooral die laatste Grand Prix in Miami zal toch even pijn hebben gedaan. Oké, Verstappen werd tweede, pakte poleposition én won de sprintrace, maar Norris was in de race echt wel een klapje sneller. Daar deden een bijzondere safety car-situatie en vloerschade bij Verstappen niets aan af. De concurrentie van Red Bull heeft daardoor weer hoop voorafgaand aan de Grand Prix van Emilia-Romagna, die aankomend weekend wordt afgewerkt.

Waarom ze hoop hebben? Updates, heel veel updates. McLaren startte het festijn in Miami, waar Norris erg goed voor de dag kwam en dus zelfs wist te winnen na een rechtstreeks gevecht met Verstappen. Nu, tijdens de eerste race op Europees grondgebied, nemen Red Bull, Ferrari, Mercedes én Aston Martin ook nog eens updates mee, terwijl Oscar Piastri voor het eerst met het gehele updatepakket van McLaren rijdt.

Cruciaal

En al die updates maken dat de GP van Emilia-Romagna cruciaal wordt. Het circuit in Imola valt onder de categorie old skool, waardoor de pikorde meestal wel duidelijk naar voren komt. Vergeet niet dat Red Bull begin dit jaar in Australië verslagen werd en in Japan, op eenzelfde type circuit als Imola, keihard terugsloeg. De hoop van de concurrentie werd toen vakkundig de grond in geboord.

Het is echter niet zeker dat dat nu opnieuw gaat gebeuren. McLaren heeft zichtbaar een grote stap gezet en sprak de verwachting uit dat de updates beter tot hun recht zouden komen in Imola. Tegelijkertijd verwachten Ferrari en Aston Martin ook ontzettend veel van hun updates en zeker het eerste team lag toch niet al te ver achter ten opzichte van Red Bull. 

Nu gaat dus blijken of McLaren en Ferrari Red Bull écht uit kunnen dagen. Er wordt ook voor het eerst sinds de GP van Japan weer een 'normaal' weekend afgewerkt met drie vrije trainingen. Red Bull hoopt natuurlijk juist terug te slaan en een titelstrijd te voorkomen.

Want de overige teams hopen toch nog wel een rol van betekenis te spelen als het over de wereldtitel gaat. Natuurlijk is Verstappen de torenhoge favoriet en wees Norris naar 2025 voor een échte strijd, maar als Ferrari of McLaren deze race op snelheid weet te winnen, kan er nog van alles gebeuren. Het eerste kwart van het seizoen komt nu pas ten einde.

Mercedes en Aston Martin

Mercedes en Aston Martin zijn in dit verhaal nog niet veel naar voren gekomen, mede omdat ze tot nu toe de andere drie teams in de verste verte niet konden bijbenen. Toch heerst ook hier hoop dat de gloednieuwe updates voor een ommekeer gaan zorgen. Aston Martin heeft altijd geroepen dat de hoge bandenslijtage in de race opgelost kon worden met nieuwe onderdelen en dan is het nu natuurlijk tijd om te oogsten.

Bij Mercedes is men nog wat terughoudend. De update voor Imola moet een stap in de goede richting zijn, maar Toto Wolff gaf aan dat er nog geen wonderen verwacht mogen worden. De Zilverpijlen zullen dus met name in de tweede helft van het seizoen de top willen bestormen, al is het de vraag of dat realistisch is. Er moet dan een heel groot gat gedicht worden.

Al met al lijken McLaren en Ferrari dus de voornaamste uitdagers van Red Bull, áls de updates ook in Imola werken. Ga er vrijdag, zaterdag en zondag maar eens goed voor zitten, want alle topteams moeten met de billen bloot. Krijgen we vanaf nu iedere race strijd of laat Verstappen iedereen toch weer zijn hielen zien?

Praat mee!

Viaplay
x
Italiaanse media Jubelende Italiaanse media plaatsen vraagtekens bij snelheid Red Bull, loven 'groot kampioen' Verstappen