Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Qatar 2021

Waarom de kerbstones in Qatar zoveel lekke banden veroorzaakten

De Grand Prix in Qatar stond in het teken van lekke banden. Maar liefst vier coureurs kregen tijdens de race een lekke band en Mercedes denkt dat te kunnen verklaren.

Bottas Qatar quali
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes AMG F1

Het Losail International Circuit bleek een moeilijk circuit te zijn voor Formule 1-auto's. Meerdere coureurs hadden door het weekend heen te maken met schade aan de voorvleugel of kapotte banden. Die schade liepen ze op door de kerbs op de baan in Qatar.

De aard van de kerbs zorgde volgens Mercedes voor schade aan de auto's. "Het is vreemd want het probleem is dat ze eigenlijk heel plat zijn, daardoor kun je overheen rijden. En als je er overheen rijdt, komen de voorvleugels erg laag bij de grond en raken ze de grond ook soms", legt Andrew Shovlin uit aan onder meer RacingNews365.

"De banden worden ook behoorlijk hard geraakt door de kerbs. Op een bizarre manier zou het voor de auto's en de banden waarschijnlijk beter zijn als ze agressiever waren. Maar het feit dat je erop kunt rijden, en dat het ook nog het snelst is, betekent dat je het ook moet doen en daarin zit het gevaar."

Mercedes had op vrijdag schade

Veel coureurs liepen schade op door het rijden over de kerbs in Qatar. Volgens Shovlin had Mercedes daar in de trainingen ook last van en kregen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas opdracht om van de kerbs af te blijven. "We hadden op vrijdag ook een beetje schade, net zoals iedereen denk ik."

"Stukken van de voorvleugel die geraakt werden en met de snelheid die wij rijden, vliegt het gewoon van de auto af en is het daarna weg. We hebben dat onder controle gekregen en vertelden de coureurs dat ze op een paar plekken voorzichtig moesten doen. Ik denk dat iedereen min of meer in hetzelfde schuitje zat."

Standaard kerbs gebruikt in Qatar

Wedstrijdleider Michael Masi zegt niet te weten waarom de teams zoveel problemen hadden. Volgens de Australiër worden de kerbs in Qatar op meerdere plekken gebruikt en hij legt de schuld dan ook bij de coureurs.

"Het zijn de standaard FIA/FIM kerbs die we al heel lang hebben in de laatste twee bochten in Oostenrijk. Ik denk dat de coureurs proberen om alles in hun voordeel te gebruiken", aldus Masi tegenover onder ander RacingNews365.

Ook interessant:

Verstappen moet hopen op een wonder van Red Bull en Honda

Max Verstappen gaat weliswaar als leider in het Formule 1-kampioenschap op weg naar de laatste twee races, de Nederlander zal op een klein wonder moeten hopen van Red Bull en Honda.. Zo oordelen Tom Coronel en Ruud Dimmers in de nieuwste RacingNews365-podcast.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Qatar 2021 RN365 Nieuwsdossier

2 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Waarom Ocon verwacht dat hij spoedig de nieuwe concurrent van Verstappen is