Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Waarom elk F1-team zo gewichtig doet over een fire-up

Elk jaar delen meerdere Formule 1-teams wel beelden of soundclips van de eerste fire-up van de nieuwe auto. Een hoop poeha om niks? Zeker niet!

Piastri 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © McLaren

Natuurlijk weten we negen jaar na de eerste ingebruikname van de nieuwe V6-turbomoteren onderhand wel hoe die krachtbronnen ongeveer klinken. En eerlijk is eerlijk; zo ontzettend anders klinken ze van jaar op jaar nu ook weer niet, maar toch komen er jaarlijks clips van diverse fire-ups voorbij. Niet zelden kijken dan heel veel mensen breed lachend toe. Wat is dat toch? Jonathan Brookes, Director Formula 1 Build, Car Assembly and Hydraulics van McLaren, legt uit.

"Het symboliseert de geboorte van de auto en van het nieuwe seizoen. De auto komt op dat moment tot leven. Op het moment van de fire-up komt het werk van vele mensen gedurende vele maanden en soms zelfs jaren bij elkaar, afhankelijk van de afdeling waar iemand voor werkt."

"Het is een groots moment voor de hele fabriek, omdat zo ontzettend veel mensen hier naartoe hebben gewerkt. En zoals ik al zei; het is eigenlijk de geboorte van de auto en iedereen wil dat horen."

Positieve geluiden over nieuwe McLaren MCL37

Natuurlijk is het voor die blije koppies wel noodzakelijk dat de fire-up goed verloopt: "Het proces dat hier naartoe leidt, is er een van lange nachten en vele uren werk. Veel parameters moeten afzonderlijk gecheckt en afgevinkt worden, voordat ze daadwerkelijk op de auto geschroefd worden. Een fire-up is die ultieme bevestiging dat alles goed werkt."

Als Brooks specifiek naar de nieuwe MCL37 gevraagd wordt, laat hij positieve geluiden klinken: "Alles verloopt soepeltjes en we bevinden ons in een gunstige positie. Het opbouwen van de auto verloopt gesmeerd. Dat was vorig jaar vanwege de nieuwe reglementen wel anders, maar nu weten we al zoveel meer over de nieuwe auto."

"Tot nu toe is alles volgens plan verlopen en hebben we de kleine problemen die we tegenkwamen zonder problemen op weten te lossen."

Ook interessant:

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen in 2023. Zo verwacht hij een lastiger jaar voor Max Verstappen, een sterk jaar van Nyck de Vries (mits AlphaTauri mee kan komen) en nog veel meer!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen McLaren

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull