Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Haas Hulkenberg boven Schumacher heeft verkozen

Volgend jaar neemt Nico Hulkenberg het F1-zitje van Mick Schumacher over. En dat terwijl Nico Hulkenberg al drie jaar niet fulltime heeft geracet. Waarom geniet hij dan toch de voorkeur? Teambaas Guenther Steiner legt het uit.

Geen Mick Schumacher meer bij Haas volgend jaar. De zoon van Michael kreeg het nieuws op woensdag te horen, op dezelfde dag dat Nico Hulkenberg een krabbel zette onder een verbintenis die hem in ieder geval in 2023 aan Haas verbindt. Teambaas Guenther Steiner en Mick Schumacher leken niet de beste vrienden te zijn. Meerdere keren uitte Steiner stevige kritiek op de Duitser en lang leek het erop dat de twee partijen uit elkaar zouden gaan. Nu is dat dus zeker. De Haas-teambaas verklaart de keuze. "Het was geen gemakkelijke beslissing", vertelt hij aan onder meer RacingNews365 . "In de zomer hadden we nog niets besloten. Het contract van Hulkenberg is pas deze woensdag getekend. We hebben echt zo lang mogelijk gewacht, want we wilden zien wat we het beste konden doen en Mick zoveel mogelijk tijd geven, zodat we de best mogelijke keuze konden maken." "Er was geen bepaald moment waarop we de beslissing moesten nemen, er waren constant doorlopende gesprekken met (teameigenaar, red.) Gene Haas over wat het beste was voor het team. Afgelopen week hebben we de knoop doorgehakt", aldus Steiner.

Ervaring

De rode lijn in het verhaal van Steiner wordt snel duidelijk: ervaring. Nico Hulkenberg heeft dat in overvloed. Mick Schumacher niet. "In het begin denk je natuurlijk over meerdere namen na, maar het lijstje wordt steeds kleiner." "Nadat we met vele mensen hadden gepraat die samen met Nico hebben gewerkt, besloten we dat hij de coureur was die we voor ons team wilden hebben, om zo stappen te kunnen zetten. Hij brengt veel ervaring met zich mee. Hij heeft al vele jaren in F1 gereden en bij vele teams in het middenveld." "Hij weet dus hoe dat soort teams werken en hoe hij ze beter kan maken. Als je kijkt naar het verleden, dan boekten de teams waarbij hij reed altijd progressie. Ons doel is om dat ook te doen en dat is waarom de keuze op hem is gevallen."

Niet de schuld van Mick

Aangezien Schumacher slechts over twee seizoenen F1-ervaring beschikt - en Haas het in de toekomst anders aan wil pakken om een beter team te worden - viel de keuze op Hulkenberg. Toch verdedigt Steiner zijn huidig coureur wel: dat Haas momenteel niet bijster goed presteert, kan je Schumacher niet verwijten. "Mick miste de ervaring van meerdere jaren in F1 en ervaring bij andere teams dan Haas. Nico heeft bij drie of vier andere teams gereden, dus daarom heeft hij veel ervaring. Het vergt tijd om ervaring op te doen en die tijd hebben wij als team nu niet. We willen namelijk beter worden en niet blijven staan waar we nu staan." "Ik zou niet zeggen dat Mick niet de coureur was met wie we stappen hadden kunnen zetten, maar hij heeft simpelweg niet de ervaring die Nico wel heeft. En die ervaring hebben we nodig. Ik zal ook niet zeggen dat Mick als coureur niet klaar was voor de toekomst, want het team moet ook gewoon beter worden in de toekomst." "Mick geef ik namelijk niet de schuld van de positie waar Haas nu staat. In de eerste jaren van ons team boekten we progressie en in 2018 begonnen we goed, maar daarna stagneerde het. In 2020 ging het vervolgens bergafwaarts. We moeten weer progressie boeken en dat kunnen we het beste doen met ervaren mensen en coureurs."

Kan Hulk het nog?

Maar waarom dan een coureur halen die al drie jaar geen fulltime racezitje heeft gehad? Steiner is ondanks dat feit helemaal overtuigd van Hulkenberg en wijst naar de enkele succesvolle invalbeurten." "Daar hebben we zeker naar gekeken, maar toen hij de laatste jaren andere coureurs verving, zat hij er vrijwel meteen bovenop. Aston Martin laat hem volgende week al voor ons rijden tijdens de test in Abu Dhabi, dus dan kan hij alvast meters maken, net als tijdens de testdagen in Bahrein volgend jaar." "Dan zal hij er aan het begin van het seizoen denk ik meteen weer staan. Hij is heel fit. We hebben er dus goed over nagedacht, of hij meteen kan presteren, maar als je naar zijn resultaten kijkt tijdens zijn last minute invalbeurten, dan is hij heel goed."

Viaplay
x
RN365-podcast Hongerige Verstappen jaagt op primeur in onvoorspelbaar China