Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Deze coureur is de ideale teamgenoot voor Verstappen bij Red Bull

Carlos Sainz is op zoek naar een nieuw contract in 2025 en heeft al banden met Red Bull. Mocht de tijd van Sergio Perez erop zitten, dan zou het team de Spanjaard moeten overwegen als vervanger van de Mexicaan.

XPB 1249306 Hi Res
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Laten we voorop stellen, als Sergio Perez de vorm aanhoudt die hij in de eerste twee races van het seizoen 2024 heeft laten zien, houdt Red Bull hem vrijwel zeker voor 2025. Het enige wat het team namelijk van hem verlangt, is dat hij achter teamleider Max Verstappen aan kan rijden en in een positie is om te winnen als er iets met de Nederlander gebeurt.

Maar naarmate het einde van 2023 in zicht kwam, toen Perez' vorm inzakte en zijn zelfvertrouwen een flinke deuk opliep, gaf Red Bull-teambaas Christian Horner duidelijke instructies aan zijn geteisterde coureur. "Ik denk dat we echt met Checo om de tafel moeten gaan zitten, want we weten waartoe hij in staat is en op dit moment is hij niet in die vorm", zei Horner na een vreselijk weekend in Qatar. Perez crashte in de sprintrace en werd vervolgens slechts 10e werd in de race. "We hebben het hard nodig dat hij die vorm vindt om de tweede plaats in het kampioenschap te behouden", aldus Horner.

Het jaar 2023 was een harde reality check voor Perez, want hij zag zijn droom om mee te strijden voor het wereldkampioenschap in duigen vallen toen hij het moest opnemen tegen de onverslaanbare Verstappen. Maar hij is er sterk uitgekomen als we kijken naar de resultaten van de eerste twee races van 2024, met twee nette tweede plaatsen achter Verstappen.

Maar laten we nu advocaat van de duivel spelen en zeggen dat hij na dit seizoen ervoor kiest om met pensioen te gaan of dat Red Bull ervoor kiest om een verandering door te voeren voor 2025, wie wordt dan teamgenoot van Verstappen? Daniel Ricciardo wil maar wat terugkeren in het Red Bull-stoeltje dat hij in 2018 nooit had mogen verlaten, maar ook Yuki Tsunoda ziet zijn kansen voor volgend seizoen.

Er is echter één coureur op de markt zonder contract voor 2025 die Red Bull zou moeten bekijken en bovenaan haar verlanglijstje zou moeten zetten en dat is Carlos Sainz.

De voordelen voor Sainz

Sainz is op zoek naar een nieuw stoeltje voor volgend seizoen nadat Ferrari Lewis Hamilton heeft binnengehaald. Aangezien Charles Leclerc blijft zitten waar hij zit en nog een contract heeft, is het Sainz die plaats moest maken voor de 39-jarige Brit.

Als de Lewis Hamiltons, Leclercs en Max Verstappens op de grid van het hoogste niveau zijn, dan zit Sainz daar net onder. Hij is een harde werker die zich uit de problemen werkt en in staat is om meerdere keren per seizoen de strijd aan te gaan met rivalen.

Leclerc wordt algemeen beschouwd als de snelste coureur over één ronde in de koningsklasse, maar Sainz is goed opgewassen tegen de Monegask, ondanks dat de stand in de kwalificatiebattle van 2023 15-7 was in het voordeel van de Monegask. Sainz ligt vaak ongeveer een tiende achter op zijn teamgenoot, soms zelfs honderdsten, met een gemiddelde in 2023 van 0,058 seconden achter Leclerc. Daarmee ligt hij veel dichterbij Leclerc dan Perez bij Verstappen ligt, met een kloof van 0,495 seconden.

Zijn grootste rivalen voor het zitje, Ricciardo en Tsunoda, hebben allebei grote vraagtekens achter hun naam staan. Er zijn twijfels rond Ricciardo of hij nog steeds heeft wat er nodig is om aan de top te opereren. Er worden ook vraagtekens geplaatst bij Tsunoda's temperament na zijn acties van de GP van Bahrein, toen hij door het team werd gevraagd om Ricciardo voor te laten. Zo moet je je niet laten zien als er een potentieel Red Bull-zitje op tafel ligt.

In het geval van Sainz, als Red Bull ervoor kiest om te wisselen van coureur, is hij de kandidaat met de minste vraagtekens. Sainz wordt 31 in 2025. Hij zou een schat aan Ferrari-kennis meebrengen die Red Bull in haar voordeel zou kunnen gebruiken. En hij opereert op een hoog niveau, waarmee hij gemakkelijk zou voldoen aan de eisen die Red Bull stelt aan haar tweede zitje.

			© XPBimages
	© XPBimages

De nadelen

Maar aan de andere kant zijn er factoren die in het nadeel van Sainz spreken. Toen hij namelijk nog bij Toro Rosso reed, was de top van Red Bull niet onder de indruk van de manier waarop Sainz in 2018 de overstap naar Renault regelde, omdat de gedachte van een vierde seizoen bij het juniorteam van Red Bull hem niet aansprak.

Er waren ook aanzienlijke spanningen tussen Sainz en Verstappen in 2015 en de vier races die ze samen reden in het begin van 2016 voordat Verstappen promoveerde. Maar het is belangrijk om te weten dat Sainz eigenlijk Verstappen overtrof in hun tijd samen, ondanks dat de betrouwbaarheidsproblemen tijdens de races in het voordeel van de Nederlander waren.

Ook niet geheel onbelangrijk: Verstappen is een gevestigde waarde bij Red Bull en Sainz ziet zichzelf als een nummer 1-coureur en als middelpunt van een project. Vandaar dat Audi of Aston Martin betere opties voor hem zouden kunnen zijn.

Maar met bijna tien jaar ervaring achter de rug zou het duo in staat moeten zijn om het verleden te laten voor wat het is en samen te werken in, wat naar verwachting in 2025 nog steeds de toonaangevende auto in de klasse zal zijn, mocht Perez' vierjarige verblijf in Milton Keynes ten einde komen.

Wie wordt volgens jou de teamgenoot van Max Verstappen in 2025? Laat het ons weten door te stemmen in de poll hieronder en in de reacties!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China