Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff draait 180 graden en komt toch aan Mercedes-wens Hamilton tegemoet

Het was een wake-up call voor Mercedes dit weekend dat McLaren na een grote update zomaar in staat was om achter Red Bull te vechten voor de podiumplaatsen. Het lijkt erop dat het bij Mercedes voor een stroomversnelling heeft gezorgd.

Bij Mercedes dacht men na de grote update in Monaco dat de weg naar boven weer was ingezet, maar enkele races later komt men toch van een koude kermis thuis. De laatste twee Grands Prix-weekenden kwam dat besef in een stroomversnelling, omdat McLaren plots voorbij lijkt te zijn gestreefd aan de Silver Arrows. En dat terwijl Mercedes eigenlijk had gehoopt de achtervolging op Red Bull in te zetten. Dat gat lijkt soms wat geslonken te zijn, bijvoorbeeld tijdens het GP-weekend in Canada. Volgens Lewis Hamilton komt dat doordat Red Bull met het hoofd eigenlijk al in 2024 zit. Hij deed recent dan ook een oproep aan zijn team. "Ik vermoed dat Max' team al aan de auto voor volgend jaar aan het werken is, dus wij moeten misschien even wat minder focussen op de huidige wagen en ook op volgend jaar focussen", zo riep de Brit, die er later nog een schepje bovenop deed. Hij zou graag een regelwijziging willen zien, waardoor F1-teams pas na een bepaalde datum aan de auto van het daaropvolgende jaar kunnen werken. "De FIA moet mijns inziens kijken naar een datum waarop iedereen met de ontwikkeling voor volgend jaar mag beginnen. Bijvoorbeeld 1 augustus. Dan kan iedereen beginnen met de nieuwe auto, zodat niemand het jaar met een grote voorsprong mag beginnen, want dat is klote", aldus de zevenvoudig kampioen.

Zaterdag: mogen de voet niet van het gas nemen

Toto Wolff leek in eerste instantie niet tegemoet te willen komen aan de wens van Hamilton om minder te focussen op de W14 en de blik al te verleggen naar de W15. Toen hij in gesprek met onder meer RacingNews365 op de zaterdag in Silverstone werd gevraagd naar de focus van Mercedes, benadrukte dat er momenteel nog een balans is tussen beide projecten. "Vroeger vroeg ik altijd aan Niki (Lauda, red.) of we op deze bolide of de bolide van volgend jaar moesten focussen, en dan zei hij altijd 'op beide'. We kunnen nog veel leren van en met de huidige bolide. Het is duidelijk dat vele andere teams al de meeste middelen hebben overgezet naar de ontwikkeling van de 2024-bolide." "Op het moment balanceren wij dit nog. Er komen nog nieuwe onderdelen voor de huidige bolide de komende races. Een tiende of twee van een seconde kan al een groot verschil maken. Dus we zullen onze voet niet van het gas nemen", aldus de Mercedes-teambaas na de kwalificatie in Groot-Brittannië.

Zondag: we gaan deze auto laten voor wat het is

Een dag later is het een ander verhaal. Wolff zag toe hoe McLaren in staat was om de Mercedes-bolides achter zich te houden. Alleen Lewis Hamilton wist, met wat geluk door de safety car, voorbij aan Oscar Piastri te komen. Was de safety car niet op de baan gekomen, dan hadden er twee McLaren-coureurs samen met Max Verstappen op het podium gestaan. De grote update van McLaren heeft ervoor gezorgd dat ze op gelijke hoogte zijn gekomen met Mercedes, zo niet voorbij zijn gegaan aan het team van Wolff. Aangezien Mercedes haar eigen auto niet net zoals McLaren een grote stap heeft kunnen laten maken, moet de focus nu toch maar worden verlegd naar de W15. Binnen een dag is Toto helemaal van mening veranderd. "We gaan heel snel deze auto laten voor wat het is en de focus op volgend jaar leggen. Een andere keuze hebben we niet", concludeert hij. "Of we nou op P2 of P3 eindigen in het kampioenschap: fundamenteel verandert dat voor het team helemaal niets. Het draait erom dat we terug kunnen komen, dat we een kampioenschap kunnen winnen." "Dat gaat dit jaar echter niet lukken dus we moeten onze blik verleggen naar volgend jaar. De komende races moeten we vooral gaan leren, zodat we alle lessen mee kunnen nemen naar volgend jaar. De regels blijven wel hetzelfde, dus je blijft door deze auto wel leren voor volgend jaar", zo sluit hij af.

Viaplay
x
Brown Maakt Red Bull en Horner met de grond gelijk: "Ze zijn bang voor Verstappen"