Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2020

Zala verrast met winst eerste Dakar-etappe, probleemloze dag Ten Brinke

Het Mini-team heeft toegeslagen in de eerste etappe van de Dakar Rally 2020 bij de auto's. De beste drie coureurs reden allen in een Mini-bolide. Uiteindelijk was Vaidatos Zala verrassend de snelste tijdens de openingsdag en had Toyota het nakijken.

Ten brinke dakar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Toyota Gazoo

In het eerste deel van de etappe voor de autocoureurs liet regerend Dakar-kampioen Nasser Al-Attiyah zien waarom hij de torenhoge favoriet is en reed in zijn Toyota binnen 208 kilometer ruim 4 minuten weg van de concurrentie. Met nog 100 kilometer te gaan leek hij met speels gemak af te stevenen op de etappe-zege, maar tijdens de Dakar Rally kan je jezelf nooit rijk rekenen, zo bleek maar weer.

Mede door een lekke band moest Al-Attiyah ruim 60 kilometer voor het einde plots drie andere coureurs voor zich dulden, namelijk Sheik Khalid Al Qassimi, Vaidatos Zala en Stephane Peterhansel. Het viertal lag wel binnen drie minuten van elkaar, dus het beloofde een spannend slot van de eerste etappe te worden.

Uiteindelijk was het Zala die aan het langste eind trok en de eerste Dakar-etappe van 2020 bij de auto’s op zijn naam schreef. Achter hem werd Peterhansel tweede op slechts 36 seconden en Carlos Sainz senior kwam uiteindelijk nog als derde snelste over de meet, op een achterstand van 3 minuten en 19 seconden.

Regerend kampioen Al-Attiyah werd vierde. Ten Brinke reed de hele dag consistent in de top tien en is na afloop terug te vinden op de vijfde plaats in het algemeen klassement van de autocoureurs. Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso kwam als elfde snelste over de finish. Favorieten Giniel de Villiers en Nani Roma begonnen tegenvallend aan de Dakar Rally en verloren beiden meer dan 20 minuten op de leider tijdens de eerste etappe.

Jakub Przygonski, een van de andere favorieten voor eremetaal, kende een baaldag en liep na 146 kilometer tegen grote technische problemen aan, waardoor de nummer vier van vorig jaar heel veel tijd verloor. Ook de nummer acht van vorig jaar kende grote pech. De RD Limited-bolide van Romain Dumas ging na slechts 65 kilometer namelijk letterlijk in vlammen op, waardoor zijn Dakar Rally al vroeg tot een teleurstellend einde kwam.

Verder naar achteren rijden de gebroeders Coronel ongeveer rond de veertigste plek en moeten ze op het moment van schrijven (na twee derde deel van de eerste etappe) drie kwartier toegeven op de nummer één Zala.

Uitslag eerste Dakar-etappe 2020 auto's

Nr. Coureur Merk Verschil
1. Zala MINI -
2. Peterhansel MINI + 2m14s
3. Sainz MINI + 2m50s
4. Al-Attiyah Toyota + 5m33s
5. Ten Brinke Toyota + 6m30s
10. Van Loon Toyota + 13m58s
29. Van Merksteijn Toyota + 47m11s
37. Coronel & Coronel The Beast 3.0 + 57m41s
44. Willems Toyota + 1u09m01s

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'