Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

Zo kan De Vries of Frijns zondagmiddag Formule E-wereldkampioen worden

Alles is deze zondagmiddag mogelijk tijdens de seizoensfinale van de Formule E. Het wereldkampioenschap komt ten einde in Berlijn en er zijn nog een hoop coureurs die kampioen kunnen worden. Onder hen ook de twee Nederlandse deelnemers Nyck de Vries en Robin Frijns.

Nyck de Vries Berlin 2021
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Formule E

De eerste race in Berlijn verliep op zaterdag niet soepel voor Nyck de Vries en Robin Frijns. Beide startten uit de achterhoede, waarna ze geen kans op punten meer hadden. Toch doen ze ook deze zondag nog helemaal mee voor de wereldtitel. De Vries staat ondanks zijn puntloze race zelfs nog steeds bovenaan het klassement. Hij heeft dus alles in eigen hand.

Hij heeft 95 punten en een voorsprong van 3 punten op nummer twee Edoardo Mortara van Venturi. Jake Dennis, Mitch Evans en Robin Frijns staan allemaal binnen zes punten van leider De Vries.

Zij kunnen met deze stand allemaal kampioen worden als ze de race winnen, maar eerst worden er in de kwalificatie nog vier punten uitgedeeld. Eén punt voor de snelste coureur in de groepsfase en drie punten voor de coureur die er uiteindelijk vandoor gaat met de poleposition.

In de race gaat de puntentelling hetzelfde als in de Formule 1. 25 punten voor de winnaar, 18 voor de nummer twee, 15 voor de nummer drie, 12 voor de nummer vier en zo verder tot 1 punt voor de nummer tien.

Artikel gaat verder onder de tabel

Tussenstand Formule E 2020/2021 met nog één race te gaan

Positie Coureur Team Punten
1 Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ 95
2 Edoardo Mortara ROKiT Venturi Racing 92
3 Jake Dennis BMW i Andretti Motorsport 91
4 Mitch Evans Jaguar Racing 90
5 Robin Frijns Envision Virgin Racing 89
6 Lucas di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler 87
7 Antonio Felix da Costa DS Techeetah 86
8 Sam Bird Jaguar Racing 81
9 Jean-Eric Vergne DS Techeetah 80
10 Alex Lynn Mahindra Racing 78
11 Nick Cassidy Envision Virgin Racing 76
12 Rene Rast Audi Sport ABT Schaeffler 75
13 Pascal Wehrlein TAG Heuer Porsche 71
14 Maximilian Gunther BMW i Andretti Motorsport 66
15 Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz 63

Kwalificatie wordt cruciaal

In een gemiddelde Formule E-race gebeurt er van alles, maar toch zal de kwalificatie dit keer cruciaal zijn. In de kwalificatie is de top zes van het klassement, waaronder De Vries en Frijns, vaak in het nadeel, omdat zij als eerste het circuit op moeten en daardoor de minste grip hebben. Omdat er op zaterdag ook al is geracet op het circuit, weliswaar in tegengestelde richting, hoeft het nadeel deze zondag niet zo groot te zijn.

Op papier heeft regerend kampioen Antonio Felix da Costa op plek zeven - en dus startend in kwalificatiegroep 2 - goede papieren. Dan moet het team in de race echter wel haar problemen hebben opgelost die er op zaterdag waren. Als dat lukt, kan de Portugees wel eens een goede kans hebben op de titel.

Achter hem doen Sam Bird en Jean-Eric Vergne ook nog mee in de strijd om de wereldtitel, maar zij moeten met een achterstand van vijftien punten op De Vries een ijzersterke race neerzetten om te winnen. Vanaf de tiende plek wordt het heel lastig voor coureurs als Alex Lynn, Nick Cassidy en Rene Rast, terwijl het tot slot voor Gunther, de laatste coureur die mathematisch gezien nog kampioen kan worden, een onmogelijke opgave lijkt.

De kwalificatie voor de laatste Formule E-race van het seizoen begint om 11:30 uur Nederlandse tijd, de race om 15:34. Drie kwartier + één rondje later weten we wie er zich Formule E-kampioen mag noemen, maar daar zal wel een rekenmachine voor nodig zijn.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'