Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Qatar 2023

Zo kan Verstappen zijn derde F1-wereldtitel winnen in Qatar

Pak het telraam er maar bij, want Max Verstappen kan over twee weken kampioen worden tijdens het GP-weekend in Qatar. Het is zijn eerste kans om de titel te pakken dit jaar, maar de berekeningen tonen aan dat hij er wel een enorm potje van moet maken als hij de titel in de oliestaat niet op zijn naam wil schrijven.

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het hangt al een tijdje in de lucht. Het is niet de vraag of, maar wanneer Max Verstappen voor de derde keer wereldkampioen Formule 1 gaat worden. In Japan scoorde hij maximaal, maar ondanks de nulscore van nummer twee in het klassement Sergio Perez was het niet genoeg voor de wereldtitel.

Door zijn dertiende zege van het jaar heeft Verstappen in het WK-klassement een prachtige voorsprong van 177 punten op Perez, terwijl er met nog zes Grands Prix-weekenden te gaan nog maximaal 180 punten voor het oprapen liggen. Zes keer 26 punten (= 156 punten) tijdens de Grands Prix op de zondagen en drie keer acht punten tijdens de sprintraces (= 24 punten) op de zaterdagen.

Het betekent dat Verstappen al tijdens de sprintrace in Qatar kampioen kan worden. Het enige wat hij daar op zaterdag voor hoeft te doen? Drie punten pakken, oftewel finishen op P6 of hoger. In dat geval is hij dit jaar niet meer in te halen. Theoretisch gezien zou Checo qua punten dan nog op gelijke hoogte kunnen komen met de Nederlander, maar dan wordt er gekeken naar het aantal overwinningen. Dat is met afstand in het voordeel van Verstappen.

Uitvalbeurt Verstappen in sprintrace

Mocht Verstappen in de sprintrace uitvallen, dan wil dat niet per se meteen zeggen dat hij een dag moet wachten voordat hij zich kan kronen tot kampioen. Zelfs toekijkend vanuit de garage zou hij kampioen kunnen worden. Perez móét namelijk, ongeacht het resultaat van Verstappen, minstens P3 positie veroveren tijdens de sprint. Eindigt hij op P4 of lager, dan is Verstappen ongeacht zijn eigen resultaat kampioen. De voorwaarden bij een P7 of P8 voor Verstappen in de sprintrace zijn in de onderstaande tabel beschreven.

Artikel gaat verder onder de tabel.

Verstappen kampioen in de sprintrace als...

Positie Verstappen Kampioen?
1. Ja
2. Ja
3. Ja
4. Ja
5. Ja
6. Ja
7. Mits Perez niet wint
8. Mits Perez P3 of lager finisht

Dan maar op zondag?

In het voor Verstappen slechtst mogelijke sprintscenario, waarbij hij nul punten scoort en Perez wint, kan hij op zondag alsnog de titel in de wacht slepen. Net als op zaterdag hoeft hij daar geen wonderen voor te verrichten, want een achtste positie tijdens de GP van Qatar zou in dat geval al genoeg zijn.

Perez moet op zijn beurt iets doen waar hij al sinds de GP van Azerbeidzjan niet in is geslaagd: de race winnen. Alleen dan kan hij nog dromen van de F1-wereldtitel, al is hij dus wel afhankelijk van het resultaat van Verstappen, die met een top acht-klassering de titel in dit scenario pakt.

Al met al: Verstappen moet het wel heel bont maken wil hij over twee weken geen drievoudig wereldkampioen F1 zijn.

Ook interessant:

Sublieme Verstappen laat stoeltje Perez nog meer wankelen

Hieperdepiep! Red Bull pakte de wereldtitel voor teams in de Formule 1. Hulde aan Max Verstappen en Sergio Perez! Of toch vooral aan Verstappen, Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk?

Praat mee!

Viaplay
x
GP VS Brundle ziet 'sluwe straatvechter' Verstappen Norris aftroeven: "Dat was onverklaarbaar"