Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Zo ziet de Formule 1 anno 2022 eruit

Vandaag is het nieuwe jaar ingegaan. Het is 2022, in de Formule 1 het jaar van een compleet, maar dan ook echt compleet ander uiterlijk van de auto's. Wat verandert er aan de auto's zoals ze over twee maanden in Bahrein op de startgrid staan?

De eerste beelden van het windtunnelmodel van de auto voor 2022 zagen we in 2019, toen we er nog vanuit gingen dat de nieuwe generatie bolides in 2021 het levenslicht zou zien. Het coronavirus echter gooide roet in het eten, maar met een jaar vertraging krijgt de koningsklasse van de autosport dan toch die make-over. Wat is er anders aan de auto's? We nemen je puntsgewijs mee langs de grootste veranderingen.

Auto moet close racing bevorderen

Dit was hét grote doel bij het ontwerpen van de nieuwe auto. Inhalen in de Formule 1 was nagenoeg onmogelijk geworden door de 'vuile lucht' achter de auto's. De huidige auto's verliezen vlak achter hun voorganger (minder dan 10 meter) tot 47% van de downforce, met de auto van 2022 is dat nog maar 18%.

Aanpassingen rond de wielen

De auto's van 2022 worden gesierd (of ontsierd, over smaak valt te twisten) door winglets boven de voorwielen. Daarnaast keren wieldoppen voor het eerst sinds 2009 terug in de sport. De winglets vangen de luchtwervelingen op die veroorzaakt worden door de voorwielen en geleiden die weg van de achtervleugel, terwijl de wieldoppen voorkomen dat luchtstroom door de wielen gaat en zo een eigen leven gaat leiden.

			© F1
	© F1

Nieuwe 18-inch wielen

Hoe lang gaat het al wel niet over 18-inch wielen in de Formule 1? Volgend jaar is het dan zover. Pirelli levert de bijbehorende nieuwe banden, die minder snel oververhit moeten raken door het glijden over het asfalt. De smallere wangen van de banden maken tevens dat de luchtstroom minder verstoord wordt.

Een flinke nose job

De voorkant is volledig op de schop gegaan. Ook de nieuwe voorvleugel moet er voor zorgen dat er achter een directe voorganger vrijwel net zoveel downforce wordt gegenereerd als in vrije lucht. Waar de huidige voorvleugels de luchtstroom ruim om de auto en grotendeels onder de auto door sturen, moeten de nieuwe vleugels ervoor zorgen dat luchtstroom het bodywork van de auto nauw blijft volgen.

Ground effect is terug!

Toen men in 2017 begon met de ontwikkeling van de nieuwe generatie Formule 1-auto's was men het er al snel over eens dat het ground effect close racing kan bevorderen. Het principe was sinds eind 1982 verboden en keert nu in een nieuwe hoedanigheid terug. Met speciale luchttunnels onder de auto wordt een lagedrukgebied onder de auto gecreëerd, waardoor de auto tegen het asfalt word gezogen.

Geen wing endplates meer

Aan de voorkant niet én aan de achterkant niet. Waar de verticale delen van de voor- en achtervleugels voorheen in een hoek van ruwweg 90 graden tegen de dwarselementen waren bevestigd, is nu duidelijk een ronding zichtbaar. Dat nieuwe design moet er, met name bij de achtervleugel, voor zorgen dat de 'vuile lucht' die van de auto af komt, beperkt blijft.

			© F1
	© F1

Niet alles is anders

De motoren die in 2022 gebruikt worden zijn dezelfde als die in 2021 jaar onder de motorkap lagen. Wel zal er voor het brandstofsysteem wat meer gebruik worden gemaakt van standaardonderdelen en zal de FIA extra sensoren installeren om het één en ander beter te kunnen controleren.

Nieuwe brandstof

De Formule 1 moet groener, oftewel duurzamer worden. In 2022 wordt een volgende stap daarin gezet. Bestaat het brandstofmengsel van dit jaar nog voor 5,75% uit bio-ethanol, in 2022 is dat al 10%. De brandstof wordt ook wel E10 brandstof genoemd. 'E' voor 'ethanol', '10' voor het percentage.

Auto's zijn veiliger

Natúúrlijk zijn de nieuwe auto's veiliger. Men heeft onder andere de huiveringwekkende ongelukken van bijvoorbeeld Anthoine Hubert in de Formule 2 - de Fransman overleefde de crash niet - en die van Romain Grosjean in Bahrein aangegrepen om lering uit te trekken.

Het chassis, met onder andere een langere neus, moet aan de voorkant 48% meer energie opvangen in het geval van een crash en aan de achterkant is dat 15%. Naar aanleiding van Grosjeans crash heeft men gekeken hoe de motor bij een zware impact op een veilige manier van het chassis gescheiden wordt, zonder dat de brandstoftank los kan komen.

Vele simulaties gingen aan de introductie vooraf

De Formule 1 heeft er in totaal zo'n 7.500 simulaties op zitten om de auto op het punt te krijgen waar hij nu is. De enorme hoeveelheid data die daarmee vergaard is, staat gelijk aan de informatie die verwerkt zit in tien miljard Facebook-foto's.

Die simulaties hebben in totaal 16,5 miljoen uur in beslag genomen. Waren die simulaties uitgevoerd door één laptop, dan was die laptop tot het jaar 2492 onafgebroken bezig geweest, oftewel 471 jaar lang. De auto is uitvoerig getest (in totaal honderd uur) in afgeschermde sessies in Saubers windtunnel in Zwitserland. De teams zelf hebben al op regelmatige basis de kans gekregen het studiemodel te testen middels CFD-programma's en in de windtunnels.

Recordkalender in de Formule 1

De Formule 1 voert ons met die nieuwe auto's in 2022 langs 23 circuits. Nooit eerder werden er zoveel Grands Prix in één seizoen verreden. De volledige kalender check je hieronder. Daarop prijkt één nieuw evenement, de Grand Prix van Miami!

			© Red Bull Contentpool
	© Red Bull Contentpool

Formule 1 kalender 2022

Nr. Grand Prix Datum
1 Bahrein 20 maart
2 Saoedi-Arabië 27 maart
3 Australië 10 april
4 Emilia Romagna* 24 april
5 Verenigde Staten (Miami)** 8 mei
6 Spanje* 22 mei
7 Monaco 29 mei
8 Azerbeidzjan 12 juni
9 Canada 19 juni
10 Groot-Brittannië 3 juli
11 Oostenrijk 10 juli
12 Frankrijk 24 juli
13 Hongarije 31 juli
14 België 28 augustus
15 Nederland 4 september
16 Italië 11 september
17 Rusland 25 september
18 Singapore* 2 okotober
19 Japan 9 oktober
20 Verenigde Staten (Austin)* 23 oktober
21 Mexico 30 oktober
22 Brazilië 13 november
23 Abu Dhabi 20 november

Ook interessant:

Formule 1-2022: Tien dingen die jij moet weten over de nieuwe auto's

De Formule 1-bolides zullen er door nieuwe technische reglementen volgend jaar heel anders uit gaan zien. RacingNews365 zet de belangrijkste veranderingen aan de toekomstige F1-auto's voor jou op een rijtje.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije