Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Bahrein 2019

Zowel éénstopper als tweestopper mogelijk in GP van Bahrein

Waar de Grand Prix van Australië behoorlijk rechtdoorzee verliep wat betreft strategie, daar kan het treffen in Bahrein op het vlak van tactiek meerdere gezichten hebben. Bandenleverancier Pirelli voorspelde na afloop van de kwalificatie dat zowel een één- als een tweestopper tot de mogelijkheden behoren in Sakhir.

Bahrein-2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Racing Point

Dat is niet volkomen nieuw: het Bahrain International Circuit staat erom bekend niet erg zachtaardig met de banden om te gaan. Zodoende zullen enkele coureurs wellicht willen experimenteren tijdens de race, om te zien of zij enkele concurrenten in kunnen halen met dank aan een slimme strategie.

Tactieken voor eenstopper
Op zachte compound startende rijders (top negen en Romain Grosjean) kunnen ervoor kiezen om zo lang mogelijk door te rijden, om daarna te wisselen naar mediums. Pirelli waarschuwt echter dat deze optie veel tijd kan kosten, omdat de softs - als ze eenmaal 'op' zijn - een behoorlijke drop-off hebben.

Pirelli acht het een mogelijkheid dat verschillende coureurs die op softs starten, binnen kunnen komen voor een setje van de hardste compound. Op deze manier kunnen ze het maximale uit hun softs halen, om na hun stop (rond de vijftiende ronde) de wedstrijd uit te rijden.

Tactieken voor een tweestopper
De coureurs die buiten de top negen starten (uitgezonderd Grosjean) hebben een vrije bandenkeuze. Naar alle waarschijnlijkheid gaan die rijders van start op een set softs, waarop ze tot ongeveer ronde vijftien naar hartenlust door kunnen rijden. Vervolgens ruilen ze de set softs in voor mediums, om later in de wedstrijd nogmaals binnen te komen voor een nieuw setje rubber met de gele wang.

Voor de durvallen is er een tweestopstrategie mogelijk waarbij twee van de drie stints af worden gewerkt op de soft. Rijders die in Q3 deelnamen kunnen opteren voor een soft-soft-medium of een soft-medium-soft, coureurs met een vrije bandenkeuze kunnen voor medium-soft-soft gaan. Wederom waarschuwt Pirelli dat het mogelijk niet de rapste variant is, vanwege het snelle slijten van de band met de rode markering.

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco