Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Acht F1-coureurs moeten plaats maken voor vervangers in Abu Dhabi

In de eerste vrije training in Abu Dhabi zullen maar liefst acht F1-coureurs plaats moeten maken voor nieuwe en oude gezichten in de Formule 1.

Komend weekend wordt de laatste Grand Prix van het seizoen verreden en dat betekent dat we nog veel 'rookies' zullen zien in de eerste vrije training. Veel teams moeten namelijk nog voldoen aan de verplichte rookie-regel, waarbij ieder team minimaal twee keer een rookie in haar bolide moet laten rijden tijdens een training gedurende een seizoen. Elke F1-coureur moet zijn zitje één keer afstaan. Een rookie wordt gezien als een coureur die niet meer dan twee Grands Prix heeft verreden in de Formule 1. We zagen dit seizoen al heel wat rookies voorbij komen; denk bijvoorbeeld aan Nyck de Vries bij verschillende teams, Juri Vips bij Red Bull en Robert Shwartzman bij Ferrari. Echter hebben veel teams nog niet voldaan aan de rookie-regel en dus zullen we maar liefst acht nieuwe (en oude) gezichten zien in VT1 op het Yas Marina Circuit. Maar niet iedere coureur die we in VT1 zullen zien is een rookie of zal rijden om aan de rookie-regel te voldoen. Hieronder een overzicht.

Liam Lawson - Red Bull

Liam Lawson rijdt in de eerste vrije training in het stoeltje van Max Verstappen bij Red Bull. De Red Bull-junior rijdt op het moment in de Formule 2 en staat zevende in het klassement. In VT1 zal hij dus de nodige data moeten gaan verzamelen voor de tweevoudig wereldkampioen en het team. Eerder dit seizoen reed Lawson al een training voor het zusterteam AlphaTauri, maar door technische problemen kon hij de training niet uitrijden. De 20-jarige coureur zal in Abu Dhabi rijden met racenummer 36.

Jack Doohan - Alpine

Een andere Formule 2-coureur die in de eerste vrije training op het Yas Marina Circuit in een F1-bolide zal stappen is Jack Doohan. De Australiër zal rijden voor het team van Alpine in het stoeltje van Fernando Alonso. Nadat Oscar Piastri het team verliet voor McLaren, is Doohan als het ware de nieuwe protegé van het Franse team. De 19-jarige coureur, zoon van motorsportlegende Mick Doohan, rijdt met racenummer 82 in zijn rookietest.

Pato O'Ward - McLaren

Eerder zagen we bij McLaren Alex Palou, een IndyCar-coureur, een eerste vrije training verrijden voor het team uit Woking. In Abu Dhabi zien we een andere IndyCar-coureur in de McLaren-bolide stappen, namelijk Pato O'Ward. Ook hij is onderdeel van de McLaren-familie. De 23-jarige Mexicaan zal het stoeltje van Lando Norris overnemen en rijdt met racenummer 28.

Robert Shwartzman - Ferrari

Hij werd al even genoemd, maar we zullen Robert Shwartzman in de eerste training van Abu Dhabi weer terugzien in de Ferrari. Dit maal zal hij in de bolide van Carlos Sainz stappen. De Israëliër reed eerder dit seizoen ook al in de F1-75 tijdens het GP-weekend in Austin, maar toen vanzelfsprekend voor Charles Leclerc. De 23-jarige coureur heeft al een succesvolle carrière achter de rug. Zo werd hij in 2019 Formule 3-kampioen en in 2021 werd hij tweede in de Formule 2. Shwartzman zal rijden met racenummer 39 in VT1.

Pietro Fittipaldi - Haas

Nog een coureur die we al eens vaker hebben gezien in de Formule 1 is Pietro Fittipaldi. De Braziliaan zal, net als in Mexico, voor het team van Haas rijden in de bolide van Mick Schumacher; de coureur die dit weekend zijn laatste GP zal verrijden bij het team aangezien hij volgend seizoen wordt vervangen door Nico Hulkenberg . Fittipaldi, de reservecoureur van Haas, rijdt met racenummer 51 in VT1. Overigens reed hij al eens twee Grands Prix, in 2020, als vervanger van Romain Grosjean.

Felipe Drugovich - Aston Martin

Bij Aston Martin zal de kersverse Formule 2-kampioen Felipe Drugovich achter het stuur van de bolide van Lance Stroll kruipen. Niet zo gek dat ze hem laten rijden, aangezien hij in 2023 de reserve- en ontwikkelingscoureur van het team zal zijn en daarmee de plaats van Hulkenberg inneemt. De Braziliaan rijdt met racenummer 34 in de eerste vrije training van Abu Dhabi.

Robert Kubica - Alfa Romeo

Hé, een oude bekende! Robert Kubica zal achter het stuur kruipen van Guanyu Zhou voor het team van Alfa Romeo. De Pool heeft natuurlijk al meer dan twee Grands Prix op zijn naam staan (hij heeft er zelfs één gewonnen!), maar de reden voor deze invalbeurt is niet de rookietest. Alfa Romeo heeft namelijk een grote Poolse sponsor en dus is het wel zo fijn om de man in kwestie zo nu en dan achter het stuur te zetten.

Logan Sargeant - Williams

En last but not least: Logan Sargeant. Ook hem hebben we al meerdere malen voorbij zien komen in de Formule 1 en dan hebben we het eigenlijk over dit seizoen. Naast dat hij een rookietest deed voor Williams in Spanje, verreed hij ook een training in Austin, Mexico en Brazilië met het oog op het behalen van superlicentiepunten. Wanneer een rookie 100 kilometer aflegt in een F1-training, krijgt hij namelijk een extra superlicentiepunt. Voor de Amerikaan zal dit cruciaal zijn aangezien hij volgend seizoen voor Williams zal rijden als vervanger van Nicholas Latifi, mits hij genoeg punten heeft voor zijn superlicentie.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'