Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mario Andretti

Andretti werkt in rap tempo verder aan F1-plannen: "2026 is nog altijd het doel"

De oprichting van het Formule 1-team van Andretti stond enkele maanden geleden nog op een laag pitje na het negatieve advies van de FOM, maar Mario Andretti kan verzekeren dat er juist hard gewerkt wordt om het project ondanks alle tegenslagen weer op de rit te krijgen.

Michael Andretti wist het tot dusver al ver te schoppen in het opzetten van zijn eigen Formule 1-team. Met toestemming van de FIA op zak was het advies van de FOM de laatste horde die ze moesten overwinnen, maar Andretti moest een paar stappen terug doen in hun poging om toetreding tot de Formule 1 in 2026 al te verwezenlijken. De FOM gaf Andretti namelijk een negatief advies en dus lijkt het erop dat een elfde Formule 1-team voorlopig nog op zich zal laten wachten.

De familie Andretti kreeg een aardige klap te verwerken toen het negatieve advies van de FOM hen bereikte, want de kritiek was niet mals. Toch leeft de droom nog altijd voort en op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan het voortzetten van de initiële plannen. Mario Andretti benadrukt in gesprek met PlanetF1 dat de werkzaamheden nog altijd in volle gang zijn, waar ook de oprichting van de nieuwe faciliteit in Silverstone onder valt.

De voormalig Formule 1-kampioen kon een glimlach niet onderdrukken toen hij vertelde over de voortgang. "De ontwikkeling lijkt op vrijwel alle vlakken gestaag te verlopen. We hebben nu officieel die faciliteit geopend in Silverstone en het optimistische gevoel wordt alsmaar groter omdat we heel ijverig te werk gaan. Er zal vroeg of laat een conclusie moeten komen, maar er ligt nog een hele wereld voor ons open. We werken hard om alle aspecten kloppend te krijgen maar verder kunnen we alleen maar hopen."

Andretti maakt er verder geen geheim van dat er achter de schermen flink wordt gesleuteld aan het plan om toelating tot de Formule 1 in 2026 alsnog mogelijk te maken. "We willen aantonen hoe serieus we zijn over dit project. Ons team bestaat al uit een aantal mensen die zitten te wachten tot we groen licht krijgen en we proberen gewoon te bewijzen dat alles is zoals het zou moeten zijn. General Motors is het overal mee eens en het lijkt ons belangrijk om met een motorfabrikant in zee te gaan die nog nooit in de Formule 1 is verschenen."

Vergeven en vergeten

Het negatieve advies van de FOM bleef stiekem toch wel even hangen bij Andretti, maar de voormalig Formule 1-kampioen benadrukt zelf dat de relatie tussen beide partijen aanzienlijk is verbeterd sinds het nieuws in januari bekend werd gemaakt. "Het was allesbehalve aangenaam, maar het ligt nu achter ons en dat wil ik graag zo houden omdat er wel sprake is van progressie. Ik wil daar niet in blijven hangen. Ik begreep van de FOM dat dit niet de uiteindelijke beslissing was en dat is genoeg voor ons om door te zetten."

Andretti heeft dus genoeg redenen om optimistisch te blijven en sinds de genadeklap in januari vond er zelfs al een persoonlijk gesprek plaats tussen Andretti en de FOM. Volgens Andretti ziet de situatie er daardoor een stuk veelbelovender uit en dat biedt ruimte om de verwachtingen aan te scherpen. "Ik wil wel even duidelijk maken dat toelating in 2026 nog altijd het voornaamste doel is. Als we realistisch blijven is dat wel ons plan. Als we alles werkend willen krijgen, vooral gezien het ingewikkelde karakter van het team en de steun van General Motors, is 2026 een goede schatting voor ons."

Nu alles weer de juiste kant op lijkt te gaan komt ook het licht aan het einde van de tunnel weer in zicht bij Andretti, maar dat neemt niet weg dat de kansen nog altijd als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Toch maakt Andretti zich daar geen zorgen over. "Ik heb het idee dat de goedkeuring van de FIA de lastigste horde was in dit proces. Dat was echt een serieuze zaak, want het systeem was heel robuust en er waren meerdere teams die zich hadden aangemeld voor dit proces. Het werd ons dus echt niet in de schoot geworpen en we moesten net zoals ieder ander team aan alle eisen voldoen."

De goedkeuring van de FIA zorgde voor een flinke dosis zelfvertrouwen bij Andretti, vooral omdat de familie naar eigen zeggen een sterke zaak voor zichzelf heeft opgebouwd. "We konden al die dingen afvinken en dat geeft mij juist vertrouwen, want uiteindelijk zal de reden zegevieren. Hoe kan je dingen aantonen als je het niet verbaal kan doen? Met daden, inderdaad. Wij doen alles volgens het boekje en nemen daarbij zelfs een financieel risico, maar we zijn verder echt niet dom. We weten wat ons te wachten staat en we weten ook hoe ingewikkeld het zal zijn, want dat hebben we van tevoren bekeken. We zijn echt wel voorbereid om de uiteindelijke uitdaging aan te gaan, alleen moeten ze ons daar wel de kans voor geven."

			© XPBimages
	© XPBimages

Steun komt van alle kanten

De huidige teams waren geen fan van de toetreding van Andretti en ook de FOM kwam dus met een negatief advies, maar Andretti heeft wel een andere cruciale vorm van steun op zak: die van de fans. "Het zou echt stom zijn om daar geen waarde aan te hechten. Zelfs de IndyCar-fans op de tribune in Long Beach riepen "Mario Formula One'. Dat is toch prachtig? Ik overdrijf niet, het is geweldig. Het geeft ons echt de juiste energie en bewijst maar weer eens dat we de juiste keuze hebben gemaakt. De Formule 1 wordt de afgelopen jaren echt omarmd in de Verenigde Staten en dat is super."

Het negatieve advies van de FOM staat toelating voor 2026 tot dusver nog in de weg, maar er wordt van alle kanten al interesse getoond in het project van Michael Andretti. Er staan op dit moment al een aantal vacatures open en ook vanuit de huidige paddock kon de familie Andretti al rekenen op steun. Mario Andretti kon het in eerste instantie niet geloven. "Ik ben echt aangenaam verrast. Er is nu al een hoop openbaar maar ik vind het fantastisch dat zoveel mensen ons enthousiasme delen. Er zitten veel goede mensen tussen met veel ervaring en we hebben zelfs al een aantal van hen onze kant op gehaald. Er heerst nu al zoveel positieve energie binnen het team en daar hou ik van."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"