Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2022

Belgische Grand Prix keert waarschijnlijk toch nog terug op de nieuwe F1-kalender

Nu de onderhandelingen met de Zuid-Afrikaanse GP steeds langer voortduren, nemen de kansen voor een langer verblijf van de Belgische GP op de F1-kalender sterk toe.

Eau Rouge
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De laatste weken en maanden leek het een steeds lastiger verhaal te worden voor de Belgische GP. Met de komst van de GPs in Las Vegas en Qatar in 2023, tezamen met de terugkeer van een race in China, zou er in ieder geval één race moeten sneuvelen in aanloop naar het volgende seizoen.

Dat wordt waarschijnlijk de race in Frankrijk, eentje die sowieso niet de populairste op de kalender is. Toen kwam echter ook nog de GP van Zuid-Afrika om de hoek kijken. Enkele coureurs, zoals Lewis Hamilton, zouden maar al te graag een nieuwe race zien in Afrika, waar in 1993 voor het laatst werd geracet.

Zuid-Afrikaanse GP ten koste van Belgische GP

Daar waar de race op Spa-Francorchamps in eerste instantie nog veilig leek, zo werd dat door de onderhandelingen met Zuid-Afrika plots heel anders. Als men tot een deal zou komen, dan zou dat namelijk het (voorlopige) einde betekenen van de race in België, want het contract met het Ardennencircuit loopt aan het einde van 2022 af.

Eerder dit jaar zou de Formule 1 een nieuw contract hebben aangeboden aan de Belgische GP-organisatie van twee jaar, zo heeft RacingNews365 vernomen maar omdat de Belgen alleen genoegen namen met een contract voor vijf jaar, wezen ze dat af. Daar lijken ze nu de prijs voor te moeten gaan betalen.

De afgelopen maanden werd er druk onderhandeld met de F1-bazen over een terugkeer naar Zuid-Afrika, maar er moest nog veel gebeuren. Bijvoorbeeld de controles van het circuit, dat zonder twijfel nog flink onder handen zal moeten worden genomen als men volgend jaar op Kyalami wil racen met F1-bolides.

Wie gaat dat betalen? De eigenaren van het circuit, een stichting gecontroleerd door de familie Venter, zijn dat niet van plan, al juichen zij de komst van F1 wel toe. Ze willen het circuit verhuren aan de promoter, die dan de race moet organiseren en voor de kosten op moet draaien.

Een contract tussen de promoter en het circuit is er echter momenteel ook niet. De regering wil daarnaast ook geen cent bijleggen, want zij hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Zo spelen er nog heel veel verschillende zaken.

Deadlines uitgesteld

Er is momenteel nog steeds geen overeenkomst tussen de partijen en dus lijkt een F1-race in Zuid-Afrika nog ver weg, terwijl de F1-bazen de kalender eigenlijk in augustus al rond willen hebben.

Een race op Kyalami in 2023 zal in ieder geval een zeer lastige zaak worden. De F1-bazen hebben enkele deadlines gesteld, maar deze zijn al meer dan eens uitgesteld omdat ze niet werden gehaald.

Het is allemaal goed nieuws voor liefhebbers van Spa-Francorchamps, want als de race in Zuid-Afrika niet rond komt, dan zal de Belgische GP naar alle waarschijnlijkheid toch nog een plekje krijgen op de kalender van volgend jaar.

Het slechte nieuws is echter dat er waarschijnlijk slechts een contract voor één jaar wordt getekend met de F1-bazen, waardoor we in 2023 weer hetzelfde verhaal zullen krijgen. Blijft de GP van België op de kalender staan in 2024?

Maar goed, dat is dan een zaak voor volgend jaar. Dan kunnen er misschien weer andere circuits afvallen, waardoor Spa-Francorchamps mogelijk een langere toekomst beschoren is in de koningsklasse van de autosport.

Ook interessant:

Een uitgerust Ferrari is gevaarlijk voor Verstappen en Red Bull

Het Formule 1-seizoen 2022 gaat verder met de GP van België. Max Verstappen en Red Bull zijn de gejaagden, Ferrari (en Mercedes?) de jagers. Wat mogen we nog verwachten van deze teams?

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP België 2022 RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen