Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Valtteri Bottas

Bottas heeft nieuwe 'verslaving' naast F1: "Ik wil mezelf uitdagen"

Valtteri Bottas lijkt na zijn vertrek bij Mercedes de rust zelve te zijn. De Fin doet met een glimlach op zijn gezicht zijn werk bij Stake F1 en geeft in een exclusief interview met RacingNews365 toe dat hij in zijn Mercedes-tijd wel iets te streng voor zichzelf is geweest. De sleutel tot succes? Even niet aan de Formule 1 denken.

Bottas Australia
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Misschien is de overstap naar Stake F1 ergens wel goed geweest voor Valtteri Bottas. Natuurlijk rijdt de Fin het liefst in de snelste auto en wil hij om zeges en wereldtitels strijden, maar Bottas lijkt heel relaxed te zijn bij het Zwitserse team. In zijn Mercedes-tijd was de druk zo nu en dan wel wat hoger, mede omdat Bottas op dat moment ook echt in de snelste auto reed. Bottas vertelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat hij het tegenwoordig heel belangrijk vindt om soms ook niet aan de Formule 1 te denken.

"Voor een langere carrière is het duurzamer om een beetje te freestylen, naar jezelf te luisteren en te denken: 'wat wil je doen en wat wil je niet doen?'", vertelt Bottas. "Natuurlijk heb je in deze sport nog steeds heel wat dagen waarop je veel dingen moet doen. Maar dat is prima, of het nu voor de sport of voor het team is. Wel is het fijn om wat vrijheid te hebben en in je vrije tijd zelf te bepalen wat je wil doen. Voor mij is dat beter op de lange termijn."

Bottas geeft toe dat hij in zijn tijd bij Mercedes vaak die rust niet kon vinden. "Ik was zeer streng voor mezelf, vooral in de beginjaren bij Mercedes. Ik stond mezelf niet toe veel te ondernemen. Op zich is dat best normaal. Als je nieuw bent in de sport, denk je 24 uur en 7 dagen per week aan de Formule 1. Maar op een gegeven moment realiseerden we ons dat je soms een evenwichtsfactor nodig hebt om je energieniveau terug te krijgen."

Loskoppelen

Maar heeft Bottas dan ook een sterk advies voor jonge coureurs? "Het is makkelijker om iets te zeggen dan het te doen, want iedere coureur en ieder individu is anders. Persoonlijk vind ik het belangrijk om me los te kunnen koppelen van de sport en me soms op iets anders te focussen. Als ik me twee dagen niet met de sport bezig hoef te houden, voel ik dat ik er zin in heb als ik terugkeer en ik het niet erg vind om uren met engineers te zitten."

Bottas is naast de Formule 1 druk in de weer met gravelraces. De Fin nam zelfs deel aan het EK in 2023. "Ik ben serieus, maar uiteraard heeft de Formule 1 prioriteit. Het is gewoon een andere activiteit die voor mentale ontspanning zorgt en me fysiek ook nog winst oplevert. Maar het is uiteindelijk een kleine verslaving. Ik vond het erg leuk om aan de evenementen deel te nemen en kleine doelen te stellen. Ik wil mezelf ook uitdagen."

Een grapje kan dan natuurlijk niet achterblijven. "Het leuke aan wielrennen is dat iedereen ongeveer hetzelfde materiaal heeft. Dat is in de Formule 1 wel anders."

Uitdaging

Toch zit er wel een serieuze ondertoon aan de opmerking van Bottas. Hij ziet de uitdaging. "Het is één van de zeldzame sporten waar je naast allerlei mensen kunt staan. De één is de snelste wielrenner van de wereld, terwijl ik weer Formule 1-coureur ben. Je kan je dus echt meten met allerlei soorten mensen en iedereen is in dat opzicht gelijk. Dat is erg cool."

Zeges zitten er alleen niet in, denkt Bottas. "Op de lange termijn heb ik de bus gemist en had ik veel eerder moeten starten. Het niveau is hoger, maar je hebt altijd nog de evenementen voor de lol en amateurs. Daar kan ik mezelf uitdagen en meten met de beste renners, dus ik blijf het zeker doen. Persoonlijk vind ik het wegwielrennen wat serieuzer en de gravelraces wat relaxter. Ik geniet er van dat iedereen gelijk is en er altijd leuke gesprekken gevoerd worden."

Gaat Bottas dit jaar ook nog het gravel betwisten? "Er staan wat evenementen op de planning, ja."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China