Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Brave Verstappen ziet zijn eerste strafpunten eindelijk in rook opgaan

Max Verstappen had aan het begin van het seizoen een lastige opgave. Hij moest zich namelijk voorbeeldig gedragen, nadat hij vorig jaar een groot aantal strafpunten verzamelde op zijn licentie. Dat deed hij ook en inmiddels kan hij weer 'rustig ademhalen'.

Verstappen Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In het tweede deel van het vorige Formule 1-seizoen was Max Verstappen samen met Lewis Hamilton verwikkeld in een verhitte strijd om de wereldtitel. In die strijd moest hij zich regelmatig breed maken en tot het absolute uiterste gaan. Dat kwam hem hier en daar op wat strafpunten te staan.

Het gaat in dit geval om strafpunten op zijn licentie, die de stewards aan de schuldigen uitdelen in het geval van crashes of andere vergrijpen. Strafpunten blijven een jaar staan, alvorens ze worden kwijtgescholden. Als een coureur twaalf strafpunten verzamelt in twaalf maanden tijd, dan wordt hij geschorst voor één race.

Verhitte titelstrijd

De regerend kampioen begon het Formule 1-seizoen 2022 met zeven strafpunten, wat betekende dat hij nog maximaal vier strafpunten mocht halen voor hij geschorst zou worden voor een race.

Die zeven strafpunten verzamelde hij vorig jaar in de tweede seizoenshelft. De Red Bull-coureur crashte tijdens de race in Monza bij het uitkomen van de pitstraat samen met Lewis Hamilton in de eerste chicane. Hij kreeg daar de schuld voor: twee strafpunten.

Verder kreeg hij nog twee strafpunten vanwege het negeren van dubbele gele vlaggen in Qatar, één strafpunt vanwege het behalen van een voordeel nadat hij de track limits had overschreden en nog eens twee voor het veroorzaken van een crash met Hamilton, dit keer in Saoedi-Arabië.

Brave Verstappen

Om een schorsing te ontlopen moest Verstappen zich daarom tot en met de GP van Italië dit jaar koest houden. En dat deed hij. Zestien races lang verzamelde hij geen enkel strafpunt, sterker nog: hij kreeg ook geen officiële reprimande.

Daardoor zag Verstappen zijn strafpuntenaantal na de race in Monza, ruim twee weken geleden, afnemen tot vijf. Voorlopig hoeft hij zich geen enkele zorgen te maken, al deed hij dat voorheen waarschijnlijk ook niet, over een eventuele schorsing.

De rest van het seizoen zou hij op papier dus wat meer risico kunnen nemen, maar kijkend naar de stand in het wereldkampioenschap zal dat niet nodig zijn. De volgende strafpunten voor Verstappen vallen weg na 20 november (twee stuks) en 5 december (3 stuks).

Check hieronder het volledige overzicht. De AlphaTauri-coureurs staan bovenaan.

Strafppunten na GP van Italië

Coureur Strafpunten Verloopdatum eerstvolgende
Tsunoda 8 14 november 2022
Gasly 7 10 oktober 2022
Alonso 6 10 oktober 2022
Albon 6 27 maart 2023
Verstappen 5 20 november 2022
Ocon 5 20 maart 2023
Stroll 4 10 april 2023
Zhou 4 27 maart 2023
Ricciardo 4 8 mei 2023
Magnussen 3 8 mei 2023
Vettel 2 10 juli 2023
Bottas 1 20 november 2022
Latifi 1 12 juni 2023
Norris 1 10 juli 2023

Ook interessant:

Verstappen moet even wachten op zijn tweede Formule 1-wereldtitel

De Grand Prix van Singapore staat voor de deur en dat betekent natuurlijk dat de mannen van RacingNews365 in de nieuwste Formule 1-podcast weer uitgebreid vooruitblikken op het raceweekend. Beluister de podcast hieronder!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Singapore 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'