Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Circuitdirecteur verwacht spektakel in Saoedi-Arabië: "Je staat zo in de muur"

Het Formule 1-circus strijkt van 3 tot en met 5 december neer in Saoedi-Arabië. Volgens de directeur van het circuit is de baan af en ligt er 'uitzonderlijk' veel grip.

5 december zal de Grand Prix van Saoedi-Arabië worden gehouden op een gloednieuw stratencircuit in Jeddah. Martin Whitaker is circuitdirecteur en heeft goed nieuws voor alle sceptici: het circuit is helemaal af en hij vindt dan ook dat hij een schouderklopje heeft verdiend. "We zijn pas in mei begonnen met bouwen. Ik denk niet dat er een ander circuit is wat in zo weinig tijd is gebouwd. We komen waarschijnlijk in het Guinness Book of Records. Maar het circuit is voor 100% klaar", zegt Whitaker in de F1 Nation Podcast. De circuitdirecteur heeft nog meer goed nieuws voor alle coureurs. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over weinig grip in de straten van Jeddah. "Het gripniveau is uitzonderlijk hoog. Het wordt een van de Formule 1-circuits met de meeste grip." "En dat was een belangrijke overweging voor ons, want het laatste wat je wilt, is natuurlijk een gladde ondergrond. We zitten dicht bij de kust en dat is goed. Daardoor zal er niet zoveel zand op de baan komen als op een circuit dat wat verder landinwaarts ligt", legt Whitaker uit.

Het snelste stratencircuit ter wereld

De organisatie rondom de Grand Prix adverteert met 'het snelste stratencircuit ter wereld' en volgens de circuitdirecteur wordt dit werkelijkheid. "Het is erg snel, we denk dat de gemiddelde snelheid boven de 250 kilometer per uur zal liggen. De topsnelheid zal zo'n 320 tot 330 kilometer bedragen bij het ingaan van de laatste bocht." Het wordt wel een veeleisend circuit voor Max Verstappen en zijn collega's denkt Whitaker. "De baan is ook bijzonder meedogenloos. Net als op zoveel stratencircuits, maar één foutje hier en je staat in de muur."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"