Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Tom Coronel

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel voorspelt dat Red Bull ondanks een zware straf het te kloppen team is in 2023, maar dat het vele malen spannender gaat worden wie de wereldtitel wint. In gesprek met RacingNews365 legt hij uit dat 2022 eigenlijk 'te makkelijk' was voor Max Verstappen.

Verstappen Hamilton Brazil
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull moet het Formule 1-seizoen van 2023 echter wel beginnen met een dubbele handicap. Naast 30% minder tijd die ze krijgen in de windtunneltijd en voor het uitvoeren CFD-simulaties, dit omdat ze eerste zijn geworden in het kampioenschap van '22, krijgen ze ook nog een forse straf voor het overschrijden van het budgetplafond een jaar eerder.

"Het gaat je overal raken, maar het ligt er aan hoe je het zelf gaat indelen", zo analyseert Tom Coronel in gesprek met RacingNews365 die straf. "Trek je die tijd naar voren of naar achteren? Dat ligt helemaal aan het ontwikkelingsproces en wat ze wanneer qua updates willen brengen, maar het liefst natuurlijk alles zo ver mogelijk naar voren. Des te eerder je ze hebt, des te eerder je er profijt van hebt."

Toch is het een feit dat Red Bull het komend seizoen met veel minder windtunneltijd moet doen. Kan Max Verstappen hierdoor van de troon worden gestoten? Coronel voorspelt: "Ik denk nog steeds dat Red Bull de snellere auto heeft, maar dat de concurrentie wel wat sterker zal zijn. Vorig jaar heeft Red Bull zeventien races gewonnen, dat is net wat te veel voor een merk. Max natuurlijk vijftien daarvan..."

De autocoureur en Viaplay-analist ziet Mercedes en Ferrari dichterbij komen, maar of ze de titel van Red Bull en Verstappen af kunnen pakken is weer een ander verhaal. "Ik zie dat Red Bull nog steeds de snelste auto is in de race."

Komen Mercedes en Ferrari in de buurt?

"We zagen vorig jaar dat Mercedes wat dichterbij kwam. Een andere filosofie natuurlijk met de sidepods", zo vervolgt Coronel als hem gevraagd wordt naar de kansen van de andere topteams in 2023. "We weten dat de vloerreglementen iets veranderd zijn, daar zien we ook een paar dingen ontstaan. Dat ze wat dichter bij elkaar kruipen, maar nee, ik zie Red Bull nog steeds als de snelste auto in de race."

Dat was in 2022 overduidelijk ook zo, al genoot de Nederlander alsnog van het afgelopen Formule 1-seizoen. "Qua kampioenschap was het saaier, maar qua races niet. Als Max vanuit het middenveld vertrok, dan waren dat gave races. Je moet Brazilië bijvoorbeeld niet vergeten: de meeste inhaalacties die we ooit hebben gezien! Het ging helemaal nergens over. Dat is het mooie van F1: het is onvoorspelbaar."

"In het begin van het seizoen was Ferrari nog het sterkst, maar hadden ze wat fouten en 'motorploffen'. Uiteindelijk was het makkelijk voor Red Bull, maar aan het begin van het jaar zag het er niet goed uit."

Het wordt volgens Coronel dit jaar anders en mogelijk net zo spannend als het was in 2021, toen Verstappen en Lewis Hamilton tot de allerlaatste raceronde van het seizoen vochten voor de wereldtitel. "Ik verwacht dat Ferrari er sterker bij komt, maar ook Mercedes!"

"Het spel Formule 1 en wie de race gaat winnen, dat is niet veel makkelijker dan het vroeger was. Vorig jaar was het tijdens de races even te makkelijk, maar ik denk dat je nu wel kan gaan zeggen: dit circuit is voor Mercedes, dit circuit voor Ferrari en dit circuit voor Red Bull."

"Daar zit dus toch wel spanning in. Ik ben er van overtuigd dat het een van de spannendste seizoenen ooit gaat worden", aldus Coronel.

De volledige vooruitblik met Tom Coronel vind je hieronder!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez