Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Coronel in tranen door Verstappen: "Iedereen verklaarde me voor gek!"

Het is vandaag, 15 mei 2024, precies acht jaar geleden dat Max Verstappen vrijwel iedereen verraste met zijn eerste Formule 1-overwinning. Toch zag één persoon het al aankomen, want Tom Coronel zag meteen kansen voor de Nederlander. Acht jaar later blikt de autocoureur in gesprek met RacingNews365 terug op de eerste Nederlandse overwinning én de successen van Verstappen tot nu toe.

Verstappen Spain 2016
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

15 mei 2016 staat voor altijd in het collectieve geheugen van de Nederlandse racefans gegrift. Max Verstappen maakte zijn debuut bij Red Bull Racing, maar de manier waarop hij dat weekend afsloot was fenomenaal. Zijn eerste Formule 1-overwinning werd ook meteen de eerste Nederlandse overwinning in de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport en ook de recordboeken konden op de schop vanwege de toen pas achttienjarige Verstappen. Hij heeft tot op de dag van vandaag het record van jongste racewinnaar nog in handen en het lijkt er niet op dat dat binnenkort zal veranderen. 

Verstappen liet meteen zien uit welk racehout hij gesneden is en waarschuwde de top dat hij een coureur is om rekening mee te houden, maar voor Tom Coronel kwam dat niet als een verrassing. De autocoureur zag al die tijd al aankomen dat er in Barcelona 2016 kansen zouden ontstaan en in een interview met RacingNews365 blikt hij terug op die magische dag. "Kanonnen, dat was me een race! Ik weet nog goed dat ik die voorspelling deed en dat ze me allemaal voor gek verklaarden. Ik was niet goed bij mijn hoofd, maar ik zag het al aan een aantal dingen." 

Coronel kan zich nog een aantal opvallende momenten herinneren waar hij met zijn mond vol tanden naar zat te kijken. "De allermooiste move was wel die ene buitenom op Spa-Francorchamps, in gevecht met Felipe Nasr in die Toro Rosso. Toen dacht ik al van: 'holy shit, wat doet hij!' Ook Maleisië in de regen, zijn tweede of derde kwalificatie pas toen hij daar als zesde achter die Red Bulls stond. Dat waren allemaal tekenen dat hij anders was, dat hij gewoon bijzonder is. Als iemand zo snel groeit vanuit de klassen daaronder, want hij stroomde vanuit de Formule 3 natuurlijk gelijk door naar de Formule 1, is serieus bijzonder." 

Verstappen is in dat opzicht zelfs zo bijzonder dat Coronel zich bijna niet kan herinneren dat een andere coureur ooit iets soortgelijks liet zien. "Ik heb dat eigenlijk nog nooit zien gebeuren. Raikkonen en Max waren dan de snelst groeiende rijders, maar dit waren wel echt de momenten dat ik het zag. Misschien was het zelfs wel jaloezie! Wat heeft hij wat ik niet heb," grapt Coronel.

'Waarzegger' Coronel

Dat men Coronel voor gek verklaarde was in eerste instantie niet zo heel vreemd. De autocoureur zag namelijk al aankomen dat Lewis Hamilton en Nico Rosberg, de twee Mercedes-coureurs die onderling vochten om de titel, het elkaar lastig zouden gaan maken. Dan zou het vrij baan zijn voor Verstappen, die dan de kans met beide handen aan zou moeten pakken en de leiding over zou moeten nemen. 

Echt gek was die voorspelling achteraf dus niet, maar Coronel had met al zijn ervaring een goede reden om ook voor de race al te verwachten dat dit mogelijk zou zijn. "Ik voorspelde die zege eigenlijk vooral omdat Rosberg al zeven races had gewonnen. Hij stond voor Lewis in het kampioenschap, dus dan krijg je van die calculatie-dingetjes die alleen coureurs kunnen maken. Als Rosberg Hamilton van de baan zou rijden, zou de Brit een race minder hebben om de verloren punten nog in te halen. We wisten al dat het tussen die twee zou gaan, omdat Mercedes gewoon te oppermachtig was."

De race in Barcelona opende dus de nodige deuren voor Verstappen omdat de voorspelling van Coronel ineens verrassend accuraat bleek te zijn, maar Coronel legt uit dat zijn verwachtingen niet helemaal uit de lucht komen vallen. "Het gebeurde nog ook! Ze kunnen me wel voor gek verklaard hebben en me de waarzegger noemen, maar dit is gewoon hoe coureurs denken. Zo kwam ik dus bij die voorspelling. Max stapte natuurlijk voor zijn eerste race over, maar die Red Bull-bolide was verder echt niet snel. Wel snel genoeg om derde of vierde te worden, maar als die twee Mercedes-coureurs er dan vanaf vliegen ben je binnen."

Coronel denkt dan ook graag terug aan die ene spectaculaire overwinning op die magische dag in Barcelona. Verstappen schreef geschiedenis voor Nederland en dat ontroerde de autocoureur. "Hij reed zo lang door op zijn banden en kon Raikkonen zo goed achter zich houden... Ik kreeg er echt kippenvel van, ik zat met tranen in mijn ogen te kijken! Wat gebeurde er in hemelsnaam in Nederland! Hierdoor werden we wel wakker hoor, dat we nu iemand in de autosport hebben die zo bijzonder is."

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training