Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel zet streep door Tsunoda en wijst verrassende nieuwe teamgenoot Verstappen aan

Yuki Tsunoda en Nyck de Vries maken via AlphaTauri kans op het felbegeerde stoeltje naast Max Verstappen bij Red Bull. Wie wordt, mocht Sergio Perez het team verlaten, de nieuwe teamgenoot van de wereldkampioen? Tom Coronel ziet nog eerder Alex Albon terugkeren, dan Tsunoda promoveren.

Red Bull heeft met AlphaTauri als zusterteam de luxe om coureurs te laten 'rijpen' bij een kleiner Formule 1-team, om ze vervolgens door te laten stromen naar het topteam. Op dit moment zijn daar de stoeltjes nog bezet door Max Verstappen en Sergio Perez, maar promotie vanuit AlphaTauri is zeker niet ondenkbaar. Van Verstappen weten we dat hij nog ten minste tot en met 2028 voor Red Bull zal uitkomen, terwijl Perez' contract eind 2024 afloopt. Dit biedt kansen voor Yuki Tsunoda en Nyck de Vries als potentiële nieuwe teamgenoot van Verstappen, maar hoe groot is de kans nou écht? In de nieuwste aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast bespreken autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers samen met host Joris Mosterdijk de kansen van de jonge Japanner en daarbij ook automatisch de kansen van de 'tweede Nederlander' op de grid. Coronel is van mening dat we Tsunoda in ieder geval niet zien als teamgenoot van Verstappen. "Nee, nee, nee, dat kan niet." "Je hebt het over een topteam. Dan zou ik eerder een Alex Albon nemen dan een Yuki. Yuki is natuurlijk heel belangrijk geweest, ook voor de Honda-deal, maar die zie ik in de toekomst niet zomaar naar Red Bull gaan. Dan moet hij nog eventjes wat slimmer, handiger en beter worden." Dimmers benadrukt dat het toch echt de woorden van AlphaTauri-teambaas Franz Tost zijn. Coronel vervolgt: "Echt?! Wauw. Ervaring telt wel... als hij dingen ziet die wij niet zien, dan zou ik dat heel knap vinden. Ik heb ze nog niet gezien en ik vind dat je dit niet moet baseren op twee races goed scoren. Dan zou ik toch echt veel sneller aan Albon denken."

De Vries versus Tsunoda

Coronel snapt wel waar de woorden van Tost vandaan komen en wijst hierbij naar de teamgenoot van de Japanner. "Als je roept dat Nyck de Vries heel belangrijk is voor je team en je ziet toch nog steeds dat Yuki het toch beter doet, dan kan je zeggen dat hij niet slecht is." Dimmers is het daar mee eens. "Voor Yuki is het hartstikke mooi dat hij De Vries relatief om z'n oren rijdt." "Voor zijn promo en zijn reputatie is het natuurlijk heel goed. Ik bedoel, Pierre Gasly versus Tsunoda was eenvoudig voor Gasly. Vorig jaar op het laatst misschien een beetje met ups en downs, maar ja, Yuki maakt minder fouten. Hij vloekt minder. Hij leert wat. Alleen je zou toch niet zeggen dat hij van hetzelfde niveau is als een Lando Norris, Charles Leclerc, George Russell... Zo iemand zou je als teamgenoot van Verstappen willen hebben." De F1-kenner denkt dat AlphaTauri hier misschien een fout heeft gemaakt. "Ze hebben Nyck eigenlijk op een voetstuk gezet. Dat is de man met ervaring, dat is de man die Formule 2-kampioen is. In de Formule 1 had 'ie maar één race gereden. Als je dan zegt: 'Nyck ziet van alles wat anders moet en hij geeft zo veel feedback van de auto'... Hij werd wel heel erg op een voetstuk gezet en het enige wat je dan kan doen is eraf vallen." "En ja, hij heeft niet altijd al het geluk gehad. Hij moet die drie, vier, vijf tienden vinden en constant zijn."

Verstappen een ander level

Coronel vindt dat De Vries nog rustig de tijd moet krijgen om te groeien. Kan de Nederlander in 2025 al doorstromen naar Red Bull? "Dat kan je nu nog niet zeggen. Laten we eerst heel even wachten. Ik heb altijd gezegd: je moet Nyck vier of vijf races de tijd geven. Het weekend absorberen, zorgen dat het weekend naar je toe valt en dat je alles begrijpt." "Ik ben er heilig van overtuigd dat Nyck minstens net zo goed is als Yuki. Dat heeft hij ook bewezen, kijk maar naar z'n hele cv. Je moet iemand ook de tijd gunnen en dat is wel het probleem in de Formule 1, dat je heel weinig kan rijden en heel weinig kan testen. Dat breekt Nyck nu wel een beetje op, maar dat hadden we verwacht! We hadden gezegd: vier of vijf races, dan pas beoordelen." Dimmers haakt aan: "Ik ken ook iemand die zeventien jaar was, in een Formule 1-auto stapte en mede door pech geen punten scoorde in de Toro Rosso in zijn eerste race." Coronel: "Ja, maar dat is Max Verstappen. Dat is een ander level." Beluister de gehele podcast hieronder!

Viaplay
x
Live Reacties na historische pole Verstappen in Imola