Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Coulthard: "Dan hebben we binnen tien jaar een vrouwelijke F1-coureur"

David Coulthard denkt dat meer steun voor vrouwelijke coureurs, vanaf jongere leeftijd, ertoe zal leiden dat een vrouwelijke autocoureur in het komende decennium de Formule 1 zal bereiken.

Coulthard Mexican GP 2022
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De laatste vrouwelijke coureur die meestreed in een Formule 1-raceweekend was Giovanna Amati, die zich probeerde te kwalificeren voor de Grand Prix van Brazilië in 1992. Lella Lombardi was de laatste vrouw die daadwerkelijk deelnam aan een Grand Prix, en scoorde een half punt in de Spaanse Grand Prix van 1975.

Bijna een halve eeuw geleden dus. Recenter mocht Susie Wolff in 2014 en 2015 testmeters maken voor het Williams-team, terwijl we namen als Tatiana Calderon en Jamie Chadwick de laatste jaren de rol van ontwikkelingscoureur zagen vervullen.

De wens om de kans op het vinden van de volgende vrouwelijke Formule 1-coureur te vergroten, heeft geleid tot de introductie van de W Series, waarvan alle drie de seizoenen door Chadwick zijn gewonnen, en de F1 Academy-serie, die in 2023 is geïntroduceerd.

Steun zoals Max en Lewis die kregen

Tijdens een sponsorevenement voor horlogemerk IWC vertelt dertienvoudig Grand Prix-winnaar Coulthard, veelvuldig betrokken bij verschillende initiatieven voor vrouwelijke racetalenten, aan RacingNews365 dat hij denkt dat een toename in steun aan jonge vrouwelijke coureurs al snel kan leiden tot een nieuwe vrouw in een Formule 1-cockpit.

"Ik ben altijd een groot voorstander geweest van vrouwen in de autosport. Ik was betrokken bij de W Series, ter nagedachtenis van mijn zus, maar ook maak ik onderdeel uit van een programma genaamd More Than Equal, dat jonge meisjes in de kartsport ondersteund", aldus Coulthard.

"Het is gewoon een kwestie van tijd, en het gaat erom dat er meer jonge meisjes in de kartsport komen, en het gaat erom dat ze dezelfde steun krijgen die Lewis Hamilton en Max Verstappen hebben gehad, zodat ze hun talent echt kunnen waarmaken. Daarom geloof ik dat we in het volgende decennium een vrouw in de Formule 1 zullen zien."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"