Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dakar-favoriet keert terug in de top na kwijtschelden zware straf

Toyota-rijder Giniel de Villiers viel deze Dakar Rally een paar keer op, maar niet in positieve zin. Twee keer was hij betrokken bij een aanrijding. Voor het tweede vergrijp kreeg hij een tijdstraf van vijf uur, maar die zware straf wordt nu kwijtgescholden.

Afgelopen woensdag reed Giniel de Villiers met zijn Toyota Hilux over de machine van één van de motorcoureurs heen. De motor was total loss en de betreffende coureur kon zijn weg niet vervolgen. De Villiers bood aan de schade te vergoeden en het inschrijfgeld voor volgend jaar te betalen en daarmee was voor de motorcoureur de kous af, maar de organisatie besloot anders.

Nieuw en significant bewijs

De Villiers ging daarop tegen de straf in beroep. Toyota Gazoo Racing leverde nieuw en significant bewijs aan en de FIA was daar ontvankelijk voor. Uiteindelijk werd besloten de straf dus in zijn geheel te schrappen, waardoor De Villiers in het klassement opschuift naar P4 op ruim vijftig minuten van klassementsleider en teamgenoot Nasser Al-Attiyah. Van doorslaggevend belang was het functioneren waarschuwingssysteem, het zogeheten Sentinel-systeem. Dat systeem waarschuwt voor omliggende tegenstanders. Echter, uit onderzoek bleek dat De Villiers slechts twee seconden voor de aanrijding werd gewaarschuwd door het systeem. Er werd geoordeeld dat dat onvoldoende tijd is geweest om uitwijkende acties te ondernemen.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi