Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2023

De duidelijke winnaars en vele verliezers van de Formule 1 GP Abu Dhabi 2023

Het Formule 1-seizoen 2023 is afgelopen! De eindstand werd bepaald tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi en dat leverde weer wat winnaars en verliezers op.

Start Abu Dhabi 2
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Abu Dhabi was niet de spectaculairste van het seizoen, maar gestreden werd er wel. Plaats twee, vier en zeven in het constructeurskampioenschap stonden nog op het spel, waar Mercedes, McLaren en Williams uiteindelijk mee aan de haal gingen. Vooraan was het maar een rondje spannend. Charles Leclerc stak eventjes zijn neus aan het venster bij Max Verstappen. De Nederlander trok zich er niets van aan, reed langzaam maar zeker weg en pakte op dominante wijze zijn negentiende zege van het seizoen...

Winnaars

Red Bull
En mede door die overwinning hoort Red Bull in het rijtje van winnaars thuis. Even leek het erop dat het team een heel lastig weekend tegemoet ging in Abu Dhabi. Verstappen en Sergio Perez hadden in de vrije trainingen moeite om het tempo van de snelste mannen te volgen, maar in de kwalificatie stond de Nederlander gewoon weer op de eerste plaats. Zijn dank ging uit naar de knappe koppen van Red Bull, want zij brachten op het laatste moment nog wijzigingen aan de set-up aan.

Ook in de race ging het Verstappen voor de wind. De Nederlander kon geen longrun oefenen door rode vlaggen in de tweede vrije training en wist daardoor niet wat hij moest verwachten. Het zou niet uitmaken. De mediums waren niet zo geweldig, de harde banden wel. Verstappen cruisete naar een nieuwe overwinning en vatte zo het geweldige seizoen van Red Bull perfect samen: dominant en onaantastbaar.

Mercedes (en George Russell)
In het kielzog van Verstappen werd een felle strijd om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap gevoerd. Mercedes zou uiteindelijk de bloemen mee naar huis nemen en George Russell speelde daar een hoofdrol in. De Brit sprak voor het weekend nog van een dramatisch seizoen, maar sloot het zelf wel positief af. Russell liet teamgenoot Lewis Hamilton alle hoeken van de baan zien, kwalificeerde zich als vierde en reed op zondag stoïcijns naar de derde plaats. Daardoor was het grootste deel van het werk gedaan en hield Mercedes, ook door de negende plaats van Hamilton, de tweede plaats vast. Zo gaan de Zilverpijlen (en Russell), die veel meer van 2023 hadden verwacht, met een fijn gevoel de winterstop in.

Yuki Tsunoda
Iemand die het seizoen ook lekker afsloot, was Yuki Tsunoda. De Japanner beleefde een geweldig Grand Prix-weekend in Abu Dhabi en reed zelfs naar de beste startpositie uit zijn carrière. Vanaf de zesde plaats ging Tsunoda op jacht naar belangrijke punten, zodat AlphaTauri Williams nog van de zevende plaats kon stoten in het constructeurskampioenschap. In die opzet zou hij niet slagen, al was zijn race desondanks geweldig te noemen.

Tsunoda koos namelijk als enige voor een een-stop-strategie en reed zelfs kortstondig aan de leiding. In de slotfase viel de AlphaTauri-coureur uiteraard wel wat terug, maar al met al was het een professionele race met de achtste plaats als resultaat. Nog een positief extraatje voor Tsunoda: hij was het gehele weekend sneller dan Daniel Ricciardo.

Verliezers

Carlos Sainz
Carlos Sainz kende een dramatisch Grand Prix-weekend in Abu Dhabi. De Spanjaard wilde zich maar al te graag revancheren voor het knotsgekke putdekselincident in Las Vegas, maar zou daar nooit in slagen. Sainz zette zijn Ferrari tijdens de tweede vrije training in de muur, kwam niet door Q1 heen in de kwalificatie en reed een kleurloze race. Kijkend naar de prestaties van teamgenoot Charles Leclerc, die tweede werd, zou je toch zeggen dat de Ferrari snel genoeg was om in de punten te finishen. Sainz haalde echter mondjesmaat andere auto’s in en werd ook nog eens slachtoffer van een strategische miskleun.

Ferrari koos er bij de eerste stop opnieuw voor om harde banden te monteren en liet Sainz tot de laatste ronde spartelen, hopend op een safety car. Die kwam er niet en zo pakte Sainz nul punten, om nog niet te spreken van het verlies ten opzichte van Mercedes in het constructeurskampioenschap. Pijnlijk.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton liep zwaar chagrijnig door de paddock. De zevenvoudig wereldkampioen kreeg zijn Mercedes niet aan de praat en vroeg zich hardop af waar dat toch aan lag. Waren er problemen of had de coureur zijn weekend niet? Feit was wel dat Hamilton wéér in Q2 werd uitgeschakeld en in de race, mede door een lichte touché met Pierre Gasly, niet verder kwam dan de negende plaats. Mercedes mag dan wel tweede zijn geworden in het constructeurskampioenschap, het humeur van Hamilton werd er niet beter op. Wat hem nog het meest irriteerde? Dat Red Bull en Verstappen met zeventien seconden voorsprong wonnen. Hamilton is toe aan vakantie.

Sergio Perez
Nee, Sergio Perez is geen verliezer omdat hij een slechte race reed. De Mexicaan kwalificeerde zich als negende nadat hij een tijd kwijtraakte vanwege track limits en schoof beetje bij beetje op naar voren. Niets aan het handje, zou je zeggen, maar niets was minder waar. De Red Bull was op zijn minst snel genoeg om op het podium te finishen en Perez kreeg dat opnieuw niet voor elkaar. Een groot bandenvoordeel in de slotfase werd weliswaar omgezet in mooie inhaalacties, maar een straf van vijf seconden voor een touché met Lando Norris gooide roet in het eten. En zo pakte Perez een schaar aantal van twee podiumplaatsen sinds de zomerstop...

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na historische pole Verstappen in Imola