Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Robert Kubica

De Formule 1-comeback van de eeuw die uitliep op een sof

Het had een prachtig sprookje moeten worden, maar de comeback van Robert Kubica werd één van de grootste tegenvallers van 2019. De Pool weet geen moment te imponeren en geraakt maar niet in de positie om te bewijzen dat hij niets van zijn kunnen heeft verloren.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Williams F1

Wie aan het begin van 2011 het wrak van de rallyauto van Robert Kubica zag, kan eigenlijk alleen maar opgelucht adem hebben gehaald. De Skoda was als een blokje kaas aan de vangrails gespiest, maar de Pool werd levend uit de auto gehaald.

Die arm, tsja, dat was een punt van zorg, maar de crash had veel grotere gevolgen kunnen hebben. Duidelijk was echter wel dat Robert Kubica nooit meer achter het stuur van een Formule 1-auto zou kruipen. Althans, dat was voor iedereen duidelijk, voor iedereen, behalve Robert Kubica.

Toch stond hij dit jaar op zondag 17 maart op de grid voor de Grand Prix van Australië. De comeback was een feit, tegen alle verwachtingen in. Hij was al een keer aan de dood ontsnapt in de Grand Prix van Canada in 2008 en opnieuw had hij bewezen over de hardnekkigste kwaliteit van onkruid te beschikken. Niet kapot te krijgen, die man. Niet door weerzinwekkende crashes, niet door kritiek én niet door tegenvallende prestaties.

Dat de Williams FW42 een barrel van jewelste zou worden, wist iedereen snel genoeg. Na een verlate start tijdens de wintertests werd duidelijk dat het ooit roemruchte team stijf achteraan zou staan. George Russell had als rookie nog maar te bewijzen dat hij uit het juiste hout was gesneden om het team vooruit te helpen, en dus kwam die last te liggen op schouders van Kubica.

			© Williams
	© Williams

Volgens Williams zelf is Kubica juist om die reden van onschatbare waarde voor Williams. Zijn feedback en technische input helpen het team volgens teambaas Claire Williams vooruit, iets wat George Russell in Hongarije nog aantoonde door meerdere coureurs uit het middenveld in de kwalificatie én de race te verslaan.

Robert Kubica reed in diezelfde race weer stijf achteraan, maar een blik op de tussenstand in het WK leert ons echter dat Kubica al wel een punt wist te scoren en Russell niet. De Pool vergaarde dat punt echter door pure mazzel en niet omdat hij in de Grand Prix van Duitsland zoveel beter was dan Russell.

En Kubica zelf? Die zegt tóch te genieten van zijn tweede Formule 1-avontuur: "Dit is altijd nog vele malen beter dan de Formule 1 thuis vanaf de bank te moeten bekijken." Een lovenswaardige insteek, getuigende van een positivisme wat hem ongetwijfeld geholpen heeft in de sport terug te keren. Waar die terugkeer nog toe gaat leiden? De tijd zal het leren, maar het is zeker niet ondenkbaar dat we Kubica volgend jaar niet terugzien.

Hoe zeer Kubica echter ook tegenvalt, de Pool is ook elke race weer één van de coureurs die in positieve zin opvalt, zo meent voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers: "Voor mij springt zijn naam er in iedere race race weer uit. Niet door zijn overtuigende resultaten, maar wel door het feit dat hij er is. Wat hij heeft moeten doen om terug te komen op dit niveau, is ongekend. Ik vind het dan ook geweldig dat hij erbij is, elke race weer", aldus Lammers in gesprek met RacingNews365.

Lammers heeft een punt. Kubica is niet in staat om voor punten te strijden, laat staan voor podiums of overwinningen. Maar het feit dát hij er is, is tien keer meer waard dan de gemiddelde overwinning van iemand als Lewis Hamilton.

6 reacties