Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
 • 1 HAM LAP 56
 • 2 VER + 0.745
 • 3 BOT + 37.383
ita
vr 16 apr - zo 18 apr

F1-stand

 • 1 HAM 25
 • 2 VER 18
 • 3 BOT 16
VT1 vr 16 apr
VT2 vr 16 apr
VT3 za 17 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
por
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
por
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
vr 10 dec - zo 12 dec
Quali za 11 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Emilia-Romagna
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Red Bull Racing

De grootste Formule 1-geruchten: 'Volkswagen in zee met Red Bull'

Red Bull heeft een motorprobleem. Vanaf 2022 zit het zonder motoren, maar men hoopt enkele jaren door te rijden met oude Honda-krachtbronnen. Voor de lange termijn moet een andere oplossing worden gevonden. De afgelopen weken werd de naam van Volkswagen vaak gefluisterd als een mogelijke reddingsboei voor het team van Max Verstappen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Helmut Marko was zelf de eerste om toe te geven dat het rijden met verouderde Honda-motoren vanaf 2022 geen plan is voor de lange termijn. Red Bull wil echter ook niet terug naar een constructie waarbij het als klantenteam afhankelijk is van motorleverancier die ook tevens een eigen fabrieksteam in beheer heeft.

De meest gewenste oplossing voor de lange termijn is het vinden van een nieuwe motorfabrikant die zich kan vinden in de nieuwe motorreglementen voor 2026 en die Red Bull de status van semi-fabrieksteam geeft, zoals de afgelopen jaren met Honda het geval was. Vaak wordt daarbij Volkswagen als een belangrijke kandidaat genoemd, zeker nadat eerder dit jaar de Volkswagen-topman openlijk flirte met de Formule 1, ten koste van de Formule E, waarin nota bene met Audi en Porsche twee van zijn dochterondernemingen actief zijn.

Volkswagen wordt nu, met name door Duitse media gelinkt aan Red Bull. Het is echter niet voor het eerst dat beide partijen aan elkaar gelinkt worden. Sterker nog, vijf jaar geleden werd er nog gezegd dat Volkswagen op het punt stond om Red Bull in zijn geheel over te nemen, een gerucht dat de wereld in werd geslingerd door voormalig Jordan-teambaas Eddie Jordan. Vaak was wat Jordan voorspelde waar en dus kreeg dit gerucht de wind in de zeilen.

Het feit dat Red Bull toen al op wat gespannen voet leefde met Renault en de scheiding tussen beide partijen al zo goed als rond was, voedde de geruchten alleen maar verder. Teambaas Christian Horner beweerde bij hoog en bij laag dat er geen gesprekken werden gevoerd met Volkswagen, of met één van diens dochterondernemingen. Net als nu dreigde Red Bull toen ook om de sport te verlaten als er geen goede motor werd gevonden.

RacingNews365 heeft echter begrepen dat een deal toen inderdaad aanstaande was en dat een bevestiging een kwestie van weken was. In eerste instantie zou Volkswagen onder de Audi-naam als motorleverancier toetreden tot de sport, om later Red Bull over te nemen, waarbij de energiedrankjesfabrikant als naamgever en sponsor van het fabrieksteam actief zou blijven. Maar toen kwam echter dieselgate om te hoek kijken. Volkswagen sjoemelde met software, waardoor bepaalde uitstootwaarden onterecht onder de gestelde norm bleven. Toen dat aan het licht kwam, klapte de deal met Red Bull. Volkswagen had wel andere dingen aan het hoofd, bijvoorbeeld uitvogelen hoe ze de boete van 18 miljard dollar gingen betalen.

Horner werd later gevraagd naar wat er terecht was gekomen van een op handen zijnde deal, en hoewel hij eerder alles ontkende, koos hij nu voor de woorden: "Die deal lijkt in rook te zijn opgegaan." Hoe toepasselijk. Het dreigement van Red Bull bleek later een loos dreigement te zijn, want Red Bull en Renault verzoenden zich met elkaar en gingen nog drie jaar langer met elkaar door, om in 2019 over te stappen op Japanse paardenkrachten, daar waar Toro Rosso dat bij wijze van proefballon al een jaar eerder deed.

Overigens heeft RacingNews365 ook begrepen dat dieselgate er nu nog steeds de reden van zal zijn dat Volkswagen op korte termijn niet toetreedt tot de sport. Er lopen nog teveel rechtszaken en het financiële plaatje zou de fabrikant er nog niet toe in staat stellen zo'n stap te maken. De aanstelling van Andreas Seidl als teambaas van McLaren bewijst dat er in recente jaren geen concrete plannen zijn gesmeed. Hij bracht Porsche in het WEC naar grote hoogten en als de Volkswagen Groep, waar Porsche onder valt, echt plannen had gehad om naar de Formule 1 te gaan, waarom zou Seidl dan daar zijn kansen niet hebben afgewacht?

Met medewerking van Dieter Rencken.

Is Hulkenberg de ideale teamgenoot voor Max Verstappen? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken het hieronder in de nieuwste RN365-podcast.

RN365 Nieuwsdossier Honda verlaat de Formule 1 en Red Bull

Honda heeft besloten om per 2022 de sport te verlaten. Al het nieuws over het vertrek van de motorleverancier van Red Bull en Max Verstappen lees je hier.

17 reacties

  x