Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De rollercoaster aan emoties die Verstappen in Hongarije heeft beleefd

Komend weekend stappen Max Verstappen en collega's voor de laatste keer voor de zomerstop in hun bolides om de Grand Prix van Hongarije te verrijden. De Red Bull-coureur heeft zowel hoogtepunten als dieptepunten beleefd op de Hungaroring in zijn F1-carrière.

Verstappen Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met de Grand Prix van Hongarije op het programma zijn we even de archieven in gedoken van de F1-weekenden op de Hungaroring. En wat blijkt? Max Verstappen heeft nog nooit gewonnen op het downforce-vragende circuit, maar heeft er wel van alles meegemaakt. In 2019 pakte de coureur van Red Bull er zijn eerste poleposition, maar kon dit niet omzetten in een overwinning.

Na een groot gevecht tussen Verstappen en Lewis Hamilton, waarbij de Nederlander de zevenvoudig wereldkampioen nog net achter zich wist te houden, besloot Mercedes om te gaan voor een tweestopper. Met nog 20 rondes te gaan opende Hamilton met verse mediums de jacht op Verstappen die op oude hards reed. In de slotfase van de race nam de Brit de leiding eenvoudig over van de Red Bull-coureur en won de Grand Prix.

In het debuutjaar van Verstappen, in 2015, zette hij een noemenswaardig resultaat neer in de Toro Rosso op de Hungaroring en kwam als vierde over de streep. Het beste resultaat van het seizoen voor de Nederlander.

De dieptepunten...

Daniel Ricciardo en Max Verstappen staan er natuurlijk bekend om goed bevriend te zijn met elkaar. Maar in 2017 liepen de gemoederen hoog op tussen de twee, nadat Verstappen Ricciardo in de openingsronde aantikte waardoor de Australiër de race niet kon uitrijden. Het gevolg? Ricciardo die Verstappen een 'slechte verliezer' noemde.

In het jaar erna was de race één groot drama voor Verstappen en Red Bull. Gedurende dat hele seizoen kampte Red Bull al met uitvalbeurten door motorproblemen en ook in Hongarije was het raak. Een enorm gefrustreerde Verstappen die geen blad voor zijn mond nam was het resultaat.

De race in het jaar 2020 was niet zozeer een heel groot dieptepunt, maar wat er voorafgaand aan de race gebeurde wel. Verstappen crashte zijn Red Bull-bolide namelijk op weg naar de grid op het natte circuit. Het gevolg was een kapotte wielophanging waardoor de crew van Red Bull flink aan de bak moest om de bolide startklaar te maken. Onder grote druk wisten de mannen van Red Bull in nog geen 20 minuten de schade te repareren, waardoor Verstappen de race kon starten en als tweede over de finish kwam.

Resultaten van Verstappen in de Grand Prix van Hongarije

Jaar Resultaat Team
2015 P4 Toro Rosso
2016 P5 Red Bull Racing
2017 P5 Red Bull Racing
2018 DNF Red Bull Racing
2019 P2 (+ snelste raceronde) Red Bull Racing
2020 P2 Red Bull Racing
2021 P9 Red Bull Racing

De spectaculaire Hongaarse Grand Prix van 2021

En dan nu naar de spectaculaire Grand Prix van Hongarije in 2021 waarin er van alles gebeurde. De race ging van start op een nat circuit, waardoor Valtteri Bottas zijn rempunt compleet verkeerd inschatte en verschillende coureurs van de baan kegelde. Het gevolg? Chaos, verschillende coureurs moesten de race vroegtijdig beëindigen en andere konden door, maar hadden enorm veel schade opgelopen; waaronder ook Verstappen.

De Nederlander miste zowat de hele rechterkant van zijn bargeboard, waardoor hij enorm veel balans en downforce verloor in zijn RB16B. Het strijden voor een podium was daarmee een onbegonnen zaak, maar de Nederlander wist met pijn en moeite nog wel twee belangrijke punten te scoren.

Net voor de herstart van de race dook het hele veld, op Hamilton na, de pitstraat in om over te gaan op de droogweerband, waardoor er een bizarre racestart ontstond waarbij alleen Hamilton op de grid stond. Uiteindelijk zei ook hij gedag tegen zijn intermediates en stapte over de mediums. Het gevolg was dat de coureur van Mercedes achteraan moest aansluiten en een inhaalrace voor de boeg had.

Voor Mercedes-begrippen ging dat echter moeilijker dan men voorheen wellicht had gedacht, want daar was Fernando Alonso; de Spanjaard met vechtersmentaliteit die nooit opgeeft. Hamilton had zoveel moeite met de Alpine van Alonso, dat Esteban Ocon die de race sinds de herstart leidde, zijn eerste F1-overwinning pakte.

Ook interessant:

Verstappen stipt doorslaggevende factor in titelstrijd met Ferrari aan

Verstappen heeft zijn pijlen gericht op de volgende race, de Grand Prix van Hongarije. En de enkelvoudig wereldkampioen stipt een doorslaggevende factor aan in de titelstrijd met Ferrari. Joris Mosterdijk praat je in deze video weer helemaal bij.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Hongarije 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi