Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Mexico 2023

De winnaars en verliezers van de Formule 1 GP Mexico 2023

Nu de Mexicaanse stofwolken zijn neergedaald, is een terugblik op het Grand Prix-weekend op zijn plaats. Welke winnaars en verliezers vallen er te noteren?

Verstappen Leclerc Perez Mexico race start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het werd een spectaculaire Grand Prix van Mexico. Dat begon al bij de start, waar thuisrijder Sergio Perez hard met Charles Leclerc toucheerde en uitviel. Daarna kwam een strategisch steekspel op gang. Ferrari ging voor een eenstopper, leider Max Verstappen dook twee keer de pits in. De strategieën werd volledig overhoop gegooid in de neutralisatie, veroorzaakt door een flinke crash van Kevin Magnussen. Daarna werd de slotfase gekenmerkt door heel wat inhaalacties, die voor winnaars én verliezers zorgden...

De winnaars

Max Verstappen
Het blijft een terugkerend thema. Max Verstappen boekte op het Autodromo Hermanos Rodriguez alweer zijn zestiende zege van het seizoen, een nieuw record. Misschien was Q3 het enige smetje van het weekend, want de 26-jarige Nederlander kreeg het niet voor elkaar om het ultieme rondje aan elkaar te knopen. Daardoor stonden ineens de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz voor zijn neus op de startgrid. Dat bleek uiteindelijk geen enkel probleem te zijn. Verstappen manoeuvreerde zich meteen langs de rode bolides, raakte strategisch niet in paniek door de rode vlagsituatie en reed op het oog fluitend naar de overwinning. Tel daar de de prachtige sombrero op het podium bij op en je spreekt van een perfect weekend.

Lewis Hamilton
Nee, het is te makkelijk om Lewis Hamilton alleen een winnaar te noemen vanwege het feit dat hij Sergio Perez nadert in het kampioenschap. De zevenvoudig wereldkampioen reed vanaf de zesde startpositie een dijk van een race en liet prachtige inhaalacties noteren op Daniel Ricciardo en Charles Leclerc. Bij vlagen zagen we de beste Hamilton, die ontzettend genoot van de Mexicaanse sfeer en de snelheid in de Mercedes. Waar op vrijdag de twijfel over de W14 nog overheerste, nam het optimisme het over tijdens en na de race. Stiekem twijfelde Hamilton of de mediums de juiste keuze waren bij de herstart, maar dat bleek het geval. De tweede plaats was het gevolg, op naar diezelfde stek in het kampioenschap.

Daniel Ricciardo
Was het in Austin allemaal nog wat wiebelig, nu is The Honey Badger helemaal terug! Daniel Ricciardo, net terug van een polsbreuk, excelleerde weer eens als vanouds en zorgde er eigenhandig voor dat AlphaTauri de laatste plaats in het constructeurskampioenschap verliet. De Australiër zat er in de eerste vrije training meteen lekker bij, wat een dag later zelfs tot de vierde startplek leidde. De grote vraag was of Ricciardo die lijn kon doortrekken naar de race, maar het zegt dat genoeg dat hij na afloop een beetje baalde van de zevende plaats. Strategisch zat de neutralisatie hem in de weg en op de harde band moest de achtvoudig Grand Prix-winnaar George Russell en Lando Norris, die op de mediums reden, laten gaan. Al met al was het wel een geweldig weekend, dus Red Bull zal blij met hem zijn...

De verliezers

Sergio Perez
Het is niet anders: Sergio Perez is de grootste verliezer van het weekend. De lokale held kende vanaf de vijfde plaats een wereldstart en leek ten overstaan van zijn fans via de buitenkant zelfs de leiding te grijpen, maar kwam van de koude kermis thuis. Perez plaatste Verstappen en vooral Leclerc in de sandwich, stuurde te enthousiast in en werd door de Ferrari-coureur gelanceerd. Resultaat: uitvalbeurt in zijn thuisrace. En dat terwijl er al veel aan de stoelpoten van zijn zitje wordt gezaagd. Perez heeft sinds de zomerstop maar één podiumplaats gescoord. Deze crash zal het tumult alleen maar doen toenemen.

Yuki Tsunoda
Yuki Tsunoda wist voor het weekend al dat hij een lastige race tegemoet ging. De AlphaTauri-coureur moest noodgedwongen zijn motor wisselen en startte daardoor achteraan. Toch leek de zon ook voor Tsunoda door te breken, want hij profiteerde optimaal van de neutralisatie. Tsunoda kwam goed weg bij de herstart, reed al op de achtste plaats en daagde Oscar Piastri uit voor extra punten. Op dat moment werd de frivole Japanner te agressief. Wat volgde waren twee touchés met Piastri, waarvan de laatste Tsunoda fataal werd. Hij stuurde net als Perez te vroeg in en tikte daardoor het linker voorwiel van Piastri aan. Kostbare punten gingen verloren door de daaropvolgende spin, terwijl teamgenoot Ricciardo de gehele race wél rustig bleef en zes punten pakte. Au...

Haas
Haas is de nieuwe hekkensluiter in het constructeurskampioenschap. Het Amerikaanse team beleefde een dramatische dag in Mexico-Stad. Het leek goed te beginnen toen Nico Hulkenberg naar de achtste plaats schoof bij de start, maar de donkere wolken pakten zich al snel samen. Kevin Magnussen deed ook nog mee om de punten, totdat uit het niets de ophanging linksachter het begaf. De Deen maakte daardoor een akelige crash mee en zorgde voor een rode vlag. Tot overmaat van ramp raakte Hulkenberg, die wederom last had van bandenslijtage, in de slotfase het laatste puntje kwijt aan Esteban Ocon. De grote update van Haas lijkt dus nog niet te werken, wat geen goed teken is richting 2024.

Bekijk hieronder nog eens de crash van Perez!

Formule 1 GP Mexico 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"