Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Deze Verstappen-records zijn haast onmogelijk om te verbreken

Max Verstappen pakte de afgelopen jaren heel wat records in de Formule 1. Sommige prestaties waren zodanig speciaal dat ze waarschijnlijk nooit meer verbeterd zullen worden. Een overzicht.

Verstappen win Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De afgelopen drie jaar was de Formule 1 een fijne speeltuin voor Max Verstappen. De Nederlander was bijzonder dominant en werd drie keer op rij wereldkampioen. Zeker in 2022 en 2023 reed Verstappen een aantal records aan diggelen, wat de vraag oproept of bepaalde prestaties ooit nog wel aangescherpt gaan worden. Deze Verstappen-records worden waarschijnlijk nooit meer geëvenaard of verbeterd. En vergis je niet, sommige records stammen al uit de beginfase van zijn Formule 1-carrière.

Jongste coureur in de Formule 1

We beginnen bij het debuut. Verstappen en Red Bull maakten in 2014 de tongen los toen ze aankondigden dat de Nederlander in 2015 bij Toro Rosso zou gaan rijden. Het toptalent was op dat moment 17 lentes jong en beschikte nog niet eens over een rijbewijs. Verstappen maakte uiteindelijk zijn debuut in de eerste vrije training van de Grand Prix van Japan in 2014 en werd zo klaargestoomd voor het echte werk. Hij was verreweg de jongste coureur die aan een sessie in de Formule 1 deelnam. De precieze leeftijd? 17 jaar en 3 dagen.

Verstappen werd automatisch ook de jongste coureur die aan de start van een Grand Prix verscheen. De coureur was 17 jaar en 166 dagen oud toen de rode lampen uitgingen in Australië, 2015. Verstappen zou door een technisch probleem uitvallen, maar daarmee was het bijzondere verhaal nog niet voorbij. Menig kenner vond het maar vreemd dat zo'n jong broekie al in de F1 kon rijden. De regels werden snel aangepast, want tegenwoordig moet je 18 jaar oud zijn om in de koningsklasse te mogen rijden. Alleen een nieuwe regelwijziging maakt het mogelijk om dit 'Verstappen-record' uit de boeken te schrappen.

Jongste coureur met een WK-punt

Nadat zijn debuut op een deceptie uitdraaide, zou Verstappen wel toeslaan tijdens de Grand Prix van Maleisië in 2015. De Nederlander reed een sterke race, finishte op de zevende plaats en pakte zo voor het eerst WK-punten. Met zijn 17 jaar en 180 dagen was Verstappen de jongste coureur die WK-punten wist bij te schrijven. Nog zo'n record dat waarschijnlijk voor altijd blijft staan.

Jongste Grand Prix-winnaar ooit

Uiteraard mag dit record niet ontbreken in het lijstje. De Grand Prix van Spanje in 2016 staat bij de Nederlandse Formule 1-fans in het geheugen gegrift. Verstappen verving Danill Kvyat bij Red Bull en pakte op 15 mei 2016 meteen zijn eerste overwinning. De Nederlander was op die befaamde dag 18 jaar en 228 dagen oud en werd zo de jongste Grand Prix-winnaar in de Formule 1-geschiedenis.

Het zou niet bij dat record blijven. Verstappen had ook nog nooit aan de leiding gereden en op het podium gestaan. Deze drie records staan nog steeds op zijn naam en het is niet aannemelijk dat dat in de nabije toekomst gaat veranderen. Zoals gezegd moet je 18 jaar oud zijn om überhaupt aan de F1 deel te mogen nemen, laat staan dat je gelijk een overwinning pakt. Theoretisch is het mogelijk, maar voorlopig lijkt het niet te gaan gebeuren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Hoogste percentage overwinningen in één seizoen

Gaat het ooit nog mogelijk zijn om meer dan 19 overwinningen in één jaar te pakken? Verstappen flikte het in 2023 en lijkt zo een onmogelijk record in handen te hebben. Toch mag je een verbetering niet uitsluiten, zeker omdat er steeds meer races bij komen in een jaar. Tien jaar geleden werden er nog niet eens 19 races georganiseerd...

Daarom is het beter om naar het percentage te kijken. Verstappen won in 2023 86,36% van de races en met de kalender van 2024 zou je dan minimaal 21 van de 24 races moeten winnen. In dat geval verbeter je automatisch het record van meeste overwinningen in een seizoen, al lijkt dat schier onmogelijk te zijn.

Langste reeks overwinningen vanaf poleposition

Poleposition omzetten in een zege: het is een hele kunst. Vraag het maar aan Charles Leclerc. De Monegask start relatief vaak vanaf de eerste positie en wist tot nu toe toch 'maar' vijf keer te winnen. Het staat in schril contrast met de nog lopende reeks van Verstappen. De Red Bull-coureur heeft al zestien(!) keer op rij gewonnen vanaf poleposition. Het knappe staaltje begon tijdens de Grand Prix van Nederland in 2022 en is tot nu toe nog niet beëindigd. Als Verstappen vanaf pole start is het dus ongelofelijk lastig om hem te verslaan. Of iemand deze reeks ooit nog gaat verbeteren?

			© XPBimages
	© XPBimages

Meeste opeenvolgende overwinningen

Tien keer op rij winnen, ga er maar aan staan. Verstappen kreeg het voor elkaar in 2023 en verbeterde zo het record van Sebastian Vettel uit 2013. De Duitser wist dat jaar negen races op rij te winnen, wat ook al een bizarre prestatie is. In de Formule 1 is een foutje zo gemaakt en de andere coureurs zijn zeker geen pannenkoeken.

Verstappen liet het daar soms wel op lijken. De Red Bull-coureur won tien keer tussen de Grand Prix van Miami en Italië en heeft zo het record van meeste overwinningen op rij in handen. Gaat het weer tien jaar duren voor we zo'n reeks gaan zien of is dit definitief het maximale?

Meeste ronden aan de leiding in één F1-seizoen

De dominantie van Verstappen in 2023 was ook terug te zien in het aantal rondjes dat hij aan de leiding reed. De bolide met startnummer 1 reed 1.003 van de 1.325 ronden aan de leiding, een nieuw record. Er moet wel heel veel gebeuren wil een andere coureur hetzelfde kunstje uithalen. In het recente verleden was er niemand die de magische barrière van 1.000 rondjes wist te doorbreken. Zelfs in het dominante Mercedes-tijdperk lukte dat niet.

Vroegste F1-kampioen in een seizoen

Zes races voor het einde wereldkampioen worden: het is voor weinig coureurs weggelegd. Verstappen lukte het in 2023. De Nederlander pakte zijn derde titel tijdens de sprintrace in Qatar en haalde zo wéér een record binnen. Toch moet Verstappen dit record, wellicht voor altijd, delen met Michael Schumacher. De Duitser kreeg het in 2002 ook voor elkaar om zes races voor het einde al wereldkampioen te zijn.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen