Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Dit zijn de bijnamen van de F1-coureurs in 2024

We kennen natuurlijk Max Verstappen, Lando Norris en Lewis Hamilton van hun 'normale' namen, maar hebben de coureurs ook nog andere namen die ze in de loop der tijd hebben gekregen? Oftewel: wat zijn hun bijnamen?

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Veel coureurs in de Formule 1-paddock zijn gekend door hun achternaam. Als je Alonso, Bottas of Gasly hoort, weet iedereen gelijk wie je bedoelt. Maar net zoals iedereen hebben ook de F1-coureurs zo hun bijnamen. RacingNews365 zet ze op een rijtje.

Zo kennen we Max Verstappen natuurlijk als drievoudig wereldkampioen, maar zijn rijstijl heeft hem verschillende bijnamen opgeleverd. Zo wordt hij 'Mad Max' genoemd vanwege zijn agressieve rijstijl. 'The Flying Dutchman' en 'Super Max' zijn ook gekende bijnamen voor de Nederlander. Zijn teamgenoot Sergio Perez kennen we ook wel onder de naam 'Checo' en is dus een van zijn nicknames. Hij creëerde in 2021 eigenhandig zijn tweede bijnaam met de 'Mexican Minister of Defence', toen hij Lewis Hamilton enkele ronden achter zich kon houden tijdens de epische slotrace in Abu Dhabi.

Lewis Hamilton wordt weleens 'Billion Dollar Man' genoemd. Hij kreeg die bijnaam in 2007, omdat hij zich naar verluidt enorm in de kijker speelde bij de F1-teams in zijn debuutseizoen en 'A Billion Dollars' waard zou zijn. Inmiddels is zijn bankrekening aardig gevuld en is zijn bijnaam dus steeds meer de waarheid worden. George Russell wordt nog altijd vaak 'Mr. Saturday' genoemd, omdat hij zijn directe concurrenten in de Williams vaak wist te verslaan. In de Mercedes wil dat minder goed lukken, maar als je eenmaal een bijnaam hebt, kom je er moeilijk vanaf.

Russell Hamilton Spain 2023 © XPBimages

Lord Perceval & El Matador

De Monegask Charles Leclerc heeft met 'Lord Perceval' een niet alledaagse bijnaam. Zijn volledige naam is Charles Marc Herve Perceval Leclerc en dat hoorde zijn teammaatje Carlos Sainz tijdens een mediamoment van Ferrari. Sainz vond de naam Perceval indrukwekkend en zette daar zelf Lord voor, waardoor de bijnaam ontstond. Sainz zelf kennen we ook wel als 'Smooth Operator'. Hij zong het refrein van het liedje geregeld als hij een goed resultaat scoorde en dus heeft hij die nickname eraan overhouden. Sainz heeft ook nog een tweede bijnaam: 'Chili'.

Ook al rijdt Lando Norris al een hele tijd in de Formule 1, een echt bekende bijnaam heeft de Brit nog niet. Al zijn er wel twee bijnamen die af en toe worden gebruikt. Zo ontstond al vrij snel sinds zijn entree in de Formule 1 de naam 'Meme Lord', omdat hij op Instagram en X weleens grappige foto's en video's deelde. Ook kreeg hij de bijnaam 'Last Lap Lando', omdat hij in 2020 in de laatste ronde van de Grand Prix van Stiermarken Perez inhaalde en McLaren-baas Zack Brown tweette: 'Last Lap Lando'. Voor zover bekend heeft Oscar Piastri nog geen bijnaam, dus misschien komt die komend seizoen wel bovendrijven.

De oude vos Fernando Alonso loopt al een hele tijd mee in de wereld van de Formule 1 en dus kan een bijnaam niet ontbreken. 'Nando' is simpelweg de afkorting van zijn voornaam en hij heeft ook nog een echte Spaanse nickname: 'El Matador'. Dat komt door zijn kille karakter en doorzettingsvermogen. Spanjaarden geven die benaming aan een stierenvechter die tijdens het gevecht de stier dood. Lance Stroll zal een stuk minder blij worden van zijn bijnaam 'Daddy's Cash'. En je hoeft niet te raden hoe die bijnaam ontstond, als je weet dat zijn vader het noodlijdende team van Force India kocht en papa Stroll voor Lance een zitje regelde bij het team.

			© XPBimages
	© XPBimages

Tripod & Tsunami

'Pink Panther', wie zal zo toch worden genoemd? Het gaat om Esteban Ocon. Hij is een van de langste coureurs op de grid en door zijn lange, slanke figuur in combinatie met zijn roze racepak bij Force India en Racing Point kreeg hij al snel die bijnaam. Hij heeft ook nog de bijnaam 'Estie Bestie' die hij kreeg van zijn fanbase. Zijn Franse teamgenoot Pierre Gasly wordt ook wel 'Tripod' genoemd, maar een uitleg daarvoor gaf hij niet in een marketingvideo van de Formule 1.

Alex Albon is beter bekend als Albono, maar een echte verklaring daarvoor is er niet. Norris noemde Albon in de coronaperiode wel geregeld 'Albono' op sociale media. En het verhaal gaat dat toen Albon veel in Italië kartte de naam is ontstaan, maar het valt te betwisten of dit de echte reden voor de bijnaam is. Logan Sargeant heeft min of meer een zelfde soort bijnaam als Albon, want zijn nickname is in ieder geval een verbastering van zijn voornaam: 'Logie'. Sinds hij dit heeft verteld tegen Red Bull.com wordt de naam veel gebruikt op social media door fans.

'The Honey Badger' is al jarenlang de bijnaam van Daniel Ricciardo. In het Nederlands heet het dier de honingdas, een dier dat bekend staat dat ze onbevreesd en fel zijn bij het jagen op hun prooi. In 2019 kreeg de Australiër nog 'Daniel Avocado' als tweede bijnaam, toen een journalist aan een kind vroeg wie zijn favoriete coureur was en 'Daniel Avocado' als antwoord gaf. Yuki Tsunoda werd na de Grand Prix van Nederland in 2022 door oud-Ferrari teambaas Mattia Binotto 'Tsunami' genoemd en zo ontstond zijn bijnaam. De race van Ferrari werd compleet verstoord door Tsunoda, die meerdere keren op het circuit stopte en in de pitlane vanwege problemen met zijn bolide.

The Mullet & The Viking

Valtteri Bottas heeft hij al een hele tijd de bijnaam 'Battery Voltas', toen er op social media een afbeelding werd geplaatst van de Fin in zijn Formule 3-tijd, geplaatst voor een afbeelding van een batterij met de tekst 'Battery Voltas'. Sinds 2023 heeft Bottas ook de bijnaam 'The Mullet' door zijn matje, in het Engels een mullet. Zhou Guanyu wordt regelmatig 'Joe' (wordt uitgesproken als Djoo) genoemd, omdat nogal wat fans en journalisten moeite hebben met het uitspreken van de naam van de Chinese coureur.

Wie 'The Hulk' in de F1-paddock zegt, weet meteen dat het over Nico Hulkenberg gaat. In 2023 kreeg hij daar nog een bijnaam bij, namelijk 'HulKENberg', omdat hij zijn haar blond verfde in het weekend dat de film Barbie wereldwijd werd uitgezonden. Daardoor leek zijn kapsel ineens op dat van Ken, de partner van Barbie. Zijn teamgenoot Kevin Magnussen wordt 'K-Mag' genoemd, een simpele samenstelling van zijn voor- en achternaam. In 2022 kreeg hij door oud-teambaas Guenther Steiner nog een tweede bijnaam. Steiner riep over de boordradio toen hij bij zijn terugkeer in de F1 als vijfde finishte: "Dat was een f*cking Viking-comeback!", waardoor Magnussen de bijnaam 'The Viking' bij kon schrijven.

Praat mee!

Viaplay
x
Ferrari Slaat grote slag en kaapt twee kopstukken weg bij Mercedes