Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Wintertest Formule 1

Dit zijn de F1-regels tijdens de testdagen

Woensdag 21 februari 2024 beginnen de testdagen in Bahrein. Drie dagen lang gaan de coureurs de baan op om hun nieuwe F1-bolides aan de tand te voelen. Aan welke regels moeten de teams en de coureurs zich eigenlijk houden? We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.

F1 test regels 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hoe, wat, waar en wanneer? Van woensdag 21 tot en met vrijdag 23 februari worden de F1-wintertestdagen verreden. Drie dagen lang mogen de teams hun auto acht uur inzetten. In de ochtend van 08:00 uur tot en met 12:00 uur (Nederlandse tijd), gevolgd door de middagsessie van 13:00 uur tot en met 17:00 uur Nederlandse tijd. In totaal zijn er dus drie keer acht = 24 testuren te verrijden.

De belangrijkste regels tijdens de testdagen zetten we voor je op een rij.

Moeten de F1-teams verplicht aanwezig zijn?

Nee. Als een team het nut niet ziet of als het simpelweg niet in staat is om aanwezig te zijn, dan hoeft een team niet op te komen dagen bij de testdagen. Zo sloeg Williams in 2019 noodgedwongen twee testdagen over omdat de wagen simpelweg nog niet klaar was.

Vrijwillig worden de testdagen tegenwoordig echter nauwelijks meer overgeslagen. In het geval een wagen nog niet klaar is, staat de FIA het de teams toe om een oude wagen (maximaal drie seizoenen oud) te gebruiken tijdens een testdag, al moet deze wel voldoen aan de huidige technische reglementen.

Met hoeveel F1-auto's tegelijk mogen teams testen?

Elk team komt met één wagen naar de testdagen in Bahrein. Meer zijn er niet toegestaan. In totaal zullen we dus maximaal tien wagens tegelijkertijd op het asfalt zien. Een coureur komt normaliter maximaal anderhalve dag in actie en heeft dus slechts twaalf uur de tijd om zijn nieuwe auto helemaal te leren kennen. Overigens valt dat niet bij iedereen in de smaak.

			© XPBimages
	© XPBimages

Is er een maximale hoeveelheid ronden tijdens een F1-testdag?

Nee, die is er niet. Een team mag zoveel mogelijk ronden afleggen als het wil, zo lang dit natuurlijk maar gebeurt gedurende de aangewezen periode tijdens de testdagen. Zo reed Fernando Alonso vorig jaar 270 ronden tijdens de totale test. Daarmee was hij de coureur met de meest verreden rondes. Dat stond gelijk aan totaal 1461 kilometer. Hij reed echter twee volledige dagen door het wegvallen van Lance Stroll.

Hoeveel onderdelen mogen F1-teams gebruiken tijdens de testdagen?

De onderdelen die een team gebruikt tijdens een test tellen niet mee voor het totaalaantal onderdelen dat er tijdens een seizoen mag worden gebruikt. Die teller begint pas te lopen tijdens het eerste raceweekend van het jaar.

Als er dus een motor kapot gaat, dan hoeven de teams niet te vrezen dat het betekent dat ze de rest van het jaar een motor minder mogen gebruiken. Het liefste werkt alles natuurlijk van het eerste moment helemaal prima, maar als er tijdens de testdagen toch iets gebeurt, dan weten de teams in ieder geval welke zwakke plekken er nog aangepakt moeten worden. Ook daar zijn de testdagen voor.

Teams willen nog wel eens verschillende aerodynamische onderdelen uitproberen tijdens de testdagen. Tegelijkertijd zal de focus ook op betrouwbaarheid liggen. Een andere factor is het budgetplafond. Teams kunnen niet zomaar tientallen verschillende dingen ontwikkelen en uitproberen, want dat kunnen ze niet (meer) betalen.

Hoeveel banden krijgen de F1-teams tijdens de testdagen

De Formule 1-teams krijgen tijdens de eerste testdagen in Bahrein in totaal 35 sets droogweerbanden per team. Elk team krijgt ook twee sets intermediates en twee sets regenbanden, maar die zullen waarschijnlijk niet nodig zijn.

De teams hebben zelf een samenstelling mogen maken, die hier is te zien. Goed om te weten: over een week zullen tijdens het eerste Grand Prix-weekend de C1-, C2- en C3-banden worden gebruikt. Vandaar dat de teams daar de nadruk op leggen. Het asfalt in Bahrein is erg ruw, dus de zachtste banden (C4 en C5) zullen sneller slijten en dus minder nuttig zijn.

Waar dienen de verf en de 'wasrekken' voor tijdens de testdagen?

Teams rijden met diverse stellages met sensoren op de auto's. Vaak rijden ze een korte, langzame run om data te verzamelen. Deze data kan bestaan uit het meten van luchtstromen, maar ook trillingen en weerstand. Het ziet er uit als een soort hek, maar de teams kunnen niet zonder.

Teams rijden tijdens de testdagen ook geregeld met flow vis-verf rond. Het is een groen goedje dat aangebracht wordt op diverse onderdelen om de luchtstromen in kaart te brengen.

Mogen de teams hun F1-wagens verbergen in de pitbox?

Sinds 2020 mogen de teams dat niet meer. Tot aan dat jaar verdwenen de meeste Formule 1-wagens meteen achter gesloten garagedeuren op het moment dat een coureur terug de pitbox in reed. Nu moeten de teams de deuren open houden tijdens de testtijden.

Dat is besloten om de fans een beter kijkje in de Formule 1-keuken te kunnen geven tijdens de testdagen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Als een coureur zijn auto beschadigt bij een crash mogen de teams hun wagen afdekken als deze terug de pits in wordt gebracht, maar ook zodra de vloer van de wagen komt, dan mogen de teams ervoor kiezen om de deuren snel dicht te doen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'