Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Pirelli

F1 prikt nieuw GP-weekend voor test van nieuwe kwalificatieregels

Pirelli heeft haar bandenplannen bekend gemaakt voor de GPs van Hongarije en België, later deze maand. Tijdens de race op de Hungaroring zal er een nieuw kwalificatieformat uitgeprobeerd worden.

Pirelli tyre
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eigenlijk zou de test tijdens het Grand Prix-weekend van Emilia-Romagna worden uitgevoerd, maar omdat dat raceweekend vanwege de overstromingen in de regio werd afgelast, zullen de nieuwe kwalificatieregels nu in Hongarije worden getest.

Wat is er nieuw aan de regels? Het gaat vooral om de banden, want verder blijft de opzet van de kwalificatie ongewijzigd. Het bekende systeem met drie sessies (Q1, Q2 en Q3) blijft bestaan, maar elke sessie moet er op een andere bandencompound worden gekwalificeerd.

In Q1 met de harde banden, in Q2 met de medium banden en vervolgens in Q3 met de zachte banden. De opzet heeft zelfs een naam gekregen: Alternative Tyre Allocation (ATA). Door die reglementen hoeft Pirelli per coureur slechts 11 sets droogweerbanden mee te nemen, tegenover 13 bij het normale format.

Zacht, zachter, zachtst

Daarnaast heeft de Italiaanse bandenleverancier ook bekend gemaakt welke banden er tijdens de GPs in Hongarije en België zullen worden gebruikt. Vergeleken met vorig jaar kiest Pirelli voor de race nabij Boedapest voor een niveautje zachtere banden. De meest zachte combinatie, C3-C4-C5, zal worden ingezet. Op Spa-Francorchamps houdt men vast aan dezelfde keuze als vorig jaar: C2-C3-C4.

Bandenkeuzes Pirelli 2023

Race C0 C1 C2 C3 C4 C5
Bahrein X X X
Saoedi-Arabië X X X
Australië X X X
Azerbeidzjan X X X
Miami X X X
Monaco X X X
Spanje X X X
Canada X X X
Oostenrijk X X X
Groot-Brittannië X X X
Hongarije X X X
België X X X

Ook interessant:

Sneu voor de andere F1-coureurs dat Max Verstappen meedoet

Eén ding was in Oostenrijk echter weer even voorspelbaar als altijd: Verstappen torende boven alles en iedereen uit. Hij toonde zich de baas van Red Bull, toch Coronel, Dimmers en Mosterdijk?

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership