Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Dit zijn de bevestigde F1 reserve coureurs van 2024

De reserve- en testcoureurs van elk F1-team voor het seizoen 2024 - een mix van opkomende jonge talenten die zich willen bewijzen en ervaren veteranen die hun comeback willen maken.

Het belang van reserve coureurs

F1-reservecoureurs zijn van cruciaal belang voor teams, omdat ze flexibiliteit en zekerheid bieden. Ze spelen een rol in het ontwikkelingsproces van de auto door middel van simulatorwerk en kunnen belangrijke meters maken tijdens vrije trainingen.

Bovendien is de kans reëel dat we hen in actie zien, vooral als een vaste coureur geblesseerd raakt of ziek wordt en vervangen moet worden. Zoals vorig jaar bijvoorbeeld, toen we Liam Lawson ingezet zagen worden vanwege de polsblessure van Daniel Ricciardo, wat aantoont hoe essentieel het is om betrouwbare en getalenteerde reservecoureurs te hebben.

F1 reserve coureurs van 2024

Team Coureur(s)
Red Bull Liam Lawson
Mercedes Mick Schumacher en Frederik Vesti
Ferrari Oliver Bearman, Antonio Giovinazzi en Robert Shwartzman
Aston Martin Felipe Drugovich
McLaren Ryo Hirakawa en Pato O’Ward
Alpine Jack Doohan
Visa Cash App RB Liam Lawson
Stake F1 Theo Pourchaire en Zane Maloney
Williams Nog niet bekend
Haas Pietro Fittipaldi en Oliver Bearman

Red Bull & RB reserve coureur

Liam Lawson maakte vorig jaar een diepe indruk tijdens zijn eerste F1-optredens bij AlphaTauri, waar hij de geblesseerde Daniel Ricciardo verving van Zandvoort tot Qatar. Lawson versloeg consequent zijn tijdelijke teamgenoot Yuki Tsunoda tijdens de kwalificaties en op racedag, en behaalde zelfs punten in Singapore. Desondanks koos het team ervoor om voor 2024 dezelfde line-up te behouden, waardoor Lawson terugkeerde naar zijn rol als reservecoureur.

Er zijn suggesties dat hij zo goed als zeker een fulltime zitje voor 2025 krijgt, waar hij ofwel Ricciardo of Tsunoda zal vervangen bij het hernoemde RB-team.

Mercedes reserve coureur

Schumacher heeft al indruk gemaakt met indrukwekkend simulatiewerk dat heeft geleid tot succes op het circuit - Lewis Hamilton en George Russell loofden de Duitser vorig seizoen na een dubbele podiumfinish in Spanje.

Schumacher leverde ook enkele indrukwekkende prestaties af tijdens zijn eerste twee F1-seizoenen, waar hij punten scoorde in Groot-Brittannië en Oostenrijk. Naast zijn rol bij Mercedes heeft hij ook getekend om de Hypercar van Alpine te rijden in het World Endurance Championship van dit jaar, met onder andere de 24 uur van Le Mans.

Mercedes reserve courers

Ferrari reserve coureur

Na een indrukwekkende F2-campagne en twee VT1-optredens bij Haas in 2023, is Oliver Bearman toegevoegd aan de lijst van Ferrari F1-reservecoureurs die klaar zullen staan om de plaats in te nemen van Charles Leclerc of Carlos Sainz in 2024.

De jonge Brit - die dit jaar zijn tweede F2-seizoen zal rijden met Prema - wordt vergezeld door de langdurige Ferrari-reserve- en testcoureur Robert Shwartzman en de voormalige Alfa Romeo-coureur Antonio Giovinazzi.

Ferrari reserve coureur

Aston Martin reserve coureur

In 2024 is Felipe Drugovich wederom de reserve coureur van Aston Martin. De jonge Braziliaan reed een dominante campagne in 2022, waarbij hij overwinningen behaalde in de hoofdraces in Djedda, Barcelona, Monaco en Zandvoort - waardoor hij het F2-kampioenschap in Monza met nog een race te gaan kon veiligstellen.

Zijn consistente prestaties gedurende het seizoen zorgen ervoor dat hij op de radar van de meeste F1-teams kwam te staan, maar met zeer weinig beschikbare plaatsen staat Drugovich momenteel aan de zijlijn terwijl Fernando Alonso en Lance Stroll in de F1-bolide van Aston Martin racen. In de tussentijd zal hij tijdens het seizoen races bijwonen om ervaring op te doen, evenals deelnemen aan VT1-sessies.

Hoewel zijn eerste optreden tijdens het Italiaanse GP-weekend van 2023 weinig indruk maakte, Drugovich de smaak te pakken tijdens de eerste trainingssessie van het Grand Prix-weekend van Abu Dhabi in 2023, waarbij hij tweede eindigde in het algemene klassement, slechts 0.228 seconden achter de snelste tijd van Mercedes-coureur George Russell.

Aston Martin reserve coureur

McLaren reserve coureur

McLaren heeft ervoor gekozen om voor 2024 een nieuw reserveduo op te stellen, bestaande uit IndyCar-ster Pato O'Ward en Le Mans-winnaar Ryo Hirakawa.

Als motorklant van Mercedes - een overeenkomst die onlangs is verlengd tot 2030 - heeft het team uit Woking vaak reserve-rijders van andere teams gebruikt in plaats van hun eigen rijders in dienst te nemen. In 2023 stonden Mick Schumacher en Felipe Drugovich standby. Maar in een poging om het meer als een op zichzelf staand team te laten lijken, heeft McLaren CEO Zak Brown ervoor gekozen verder te kijken dan veel andere teams op de grid, in de hoop te laten zien dat F1-talent ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te vinden is.

O'Ward, die verschillende testsessies voor het team heeft voltooid en zijn debuut in VT1 maakte in de Grand Prix van Abu Dhabi 2023, is al een zeer bekwaam coureur in IndyCar en heeft in de afgelopen vier jaar drie keer als vierde of beter in de serie geëindigd. Op dezelfde manier sluit Hirakawa zich aan bij McLaren na briljante WEC-campagnes met Toyota in 2022 en 2023 - waarbij hij beide keren bovenaan het klassement van de coureurs en constructeurs eindigde.

McLaren reserve coureur

Alpine reserve coureur

Na het controversiële vertrek van Oscar Piastri in 2022, werd Jack Doohan de reserve coureur voor Alpine in 2023 en zijn rol is nu bevestigd voor 2024.

Hoewel hij in 2022 mogelijk overschaduwd werd door coureurs als Felipe Drugovich en nu Theo Pourchaire, heeft Doohan's vooruitgang gedurende het F2-seizoen 2023 de aandacht getrokken - met overwinningen in de hoofdraces in Hongarije en België. Hoewel een fulltime F1-zitje voorlopig buiten bereik kan blijven, zal het opdoen van ervaring onder F1-racewinnaars Esteban Ocon en Pierre Gasly alleen maar bijdragen aan zijn ontwikkeling, aangezien hij dit seizoen niet meer zal racen in F2.

Alpine reserve coureur

Stake F1 Team reserve coureur

Theo Pourchaire heeft een indrukwekkende F2-campagne in 2022 gevolgd - hij eindigde als tweede in het kampioenschap - met verdere vooruitgang in 2023: hij won het kampioenschap met 11 punten voorsprong op Frederik Vesti. Als lid van de Sauber Academy sinds 2019 staat de getalenteerde Fransman al enige tijd op de radar van de F1, maar nadat Zhou Guanyu zijn contract heeft verlengd tot 2024, zal Pourchaire nog minstens een jaar moeten wachten voordat hij kans maakt op een fulltime F1-zitje.

Hij zal de taken delen met Zane Maloney. De op Barbados geboren 20-jarige werd in 2022 uitgeroepen tot rookie van het jaar in het FIA Formule 3-kampioenschap, nadat hij in zijn debuutseizoen als tweede was geëindigd in het klassement. Vorig jaar stapte hij over naar de Formule 2, waar hij vier podiumplaatsen behaalde met Rodin Carlin.

Stake F1 Team reserve coureur

Williams reserve coureur

Als klantenteam van Mercedes heeft Williams geen eigen reserverijder in dienst, maar maakt het in plaats daarvan gebruik van het talentenpool van de Silver Arrows. In 2022 kon het een beroep doen op de talenten van Nyck de Vries of Stoffel Vandoorne - waarbij het eerstgenoemde werd ingezet in Monza nadat Alex Albon een operatie onderging voor blindedarmontsteking. Het is nog niet bevestigd of dezelfde overeenkomst van kracht is in 2024, maar indien wel, zou Mick Schumacher mogelijk de meest waarschijnlijke kandidaat zijn om in te vallen.

Williams reserve coureur

Haas reserve coureur

Gedurende de afgelopen drie seizoenen heeft Haas Pietro Fittipaldi ingezet als zijn reserverijder - de jonge Braziliaan en kleinzoon van tweevoudig F1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi maakte vorig jaar VT1-optredens in Mexico en Abu Dhabi. Zijn contract werd verlengd voor 2023, maar Haas blijft terughoudend om hem te bevorderen tot een voltijdse stoel - kiezend voor ervaring boven jeugd in zijn huidige rijdersopstelling.

Fittipaldi wordt vergezeld door Ferrari-reserverijder Oliver Bearman, die gedurende het 2024 F1-seizoen minstens zes VT1-optredens zal maken voor Haas, hoewel het niet bekend is bij welke races de Brit zal verschijnen

Haas reserve coureur
Viaplay
x
Horner Zag 'masterclass' van Verstappen: "Een race-machine!"