Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Qatar 2023

FIA grijpt in en komt met uitgebreid onderzoek naar de GP van Qatar

De FIA heeft een onderzoek geopend naar de GP van Qatar. Aan de hand van een analyse wil men in de toekomst voorkomen dat de coureurs worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Piastri Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De GP van Qatar was een uitputtingsslag. Meerdere coureurs moesten zich vanwege de extreme omstandigheden, veroorzaakt door torenhoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, melden bij het medisch centrum en veel coureurs vonden dat de omstandigheden zelfs voor topsporters te extreem waren.

De FIA gaat daar in mee en opent een onderzoek naar de GP van Qatar, zo laat de autosportbond maandagavond weten in een statement. De FIA heeft namelijk ook opgemerkt dat de luchtvochtigheid en de weersomstandigheden een serieuze impact hadden op de gezondheid van de Formule 1-coureurs.

"Alhoewel F1-coureurs elite atleten zijn, mogen we niet van ze verwachten dat ze in actie komen in omstandigheden die mogelijk een gevaar kunnen vormen voor hun gezondheid. Het is de verantwoordelijkheid van de teams om veilige auto's in te zetten, maar op andere vlakken die met veiligheid te maken hebben, zoals de veiligheid van de circuits en de veiligheidsvoorschriften van de F1-bolides, zal de FIA alle benodigde maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er acceptabele parameters worden ingesteld voor evenementen."

FIA schuwt maatregelen niet

"Daarom is de FIA een analyse begonnen naar de situatie in Qatar", zo gaat het statement verder. "Op die manier kunnen er in de toekomst aanbevelingen worden gedaan als er zich weer extreme weersomstandigheden voordoen. Hoewel de GP van Qatar volgend jaar later gepland staat en de temperaturen dan naar verwachting lager zullen zijn, geeft de FIA er voorkeur aan om nu al actie te nemen om herhaling van dit scenario te voorkomen."

Welke maatregelen dat precies zullen zijn, is nog niet duidelijk, maar de FIA noemt wel al enkele voorbeelden. "Tijdens de komende vergadering van de medische commissie in Parijs zal een aantal maatregelen besproken worden. De maatregelen kunnen onder meer bestaan uit richtlijnen voor deelnemers, onderzoek naar modificaties aan de F1-bolides om voor een efficiëntere luchtstroom richting de cockpit te zorgen en aanbevelingen voor wijzigingen aan de F1-kalender, om deze zo aan te passen aan aanvaardbare klimaatomstandigheden."

Daarbij kijkt de FIA ook naar andere raceklassen. "Onderzoek van andere series, zoals cross-country evenementen in extreme klimaten, zal worden bekeken om te kijken of daar mogelijk toepassingen voor op het circuit uit kunnen worden gehaald. Het streven van de FIA naar nauwere samenwerking tussen de technische, veiligheids- en medische afdelingen zal dit proces vergemakkelijken", aldus de autosportbond.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten McLaren nu serieus gaan vrezen

Verstappen is een drievoudig F1-kampioen! Dat viert men in de nieuwste RN365 F1-podcast, maar Coronel, Dimmers en host Mosterdijk praten over nog zo veel meer. De opmars van McLaren, die crash tussen Hamilton en Russell, maar ook al het drama, de baalweekenden van Perez en Stroll en andere onderwerpen passeren de revue.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Qatar 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"