Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA mag WK-punten afpakken bij onsportief handelen Verstappen en Hamilton in Abu Dhabi

Michael Masi benadrukt dat de wedstrijdleiding WK-punten mag afpakken als er door onsportief gedrag of op een onethische manier een overtreding wordt begaan. Het benadrukken van deze regels in de event notes voorafgaand aan de GP van Abu Dhabi moet een duidelijke waarschuwing zijn voor onder andere Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Verstappen Hamilton crash
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen, deelt wedstrijdleider Michael Masi de event notes voor de race. Hierbij wordt benadrukt dat de FIA het beïnvloeden van de race op een onsportieve manier als overtreding bestempelt. Mocht er bijvoorbeeld een crash ontstaan tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, dan kan het veiligheidsorgaan van de autosport actie ondernemen.

In de reglementen staat namelijk ook dat de stewards punten kunnen aftrekken bij coureurs die op een bepaalde manier een onsportieve overtreding begaan op het circuit. Het benadrukken van deze regels is een duidelijke waarschuwing om de Grand Prix van Abu Dhabi zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, want de FIA en de Formule 1 zitten niet te wachten op een straffenregen in de afsluiter van 2021.

Masi benadrukt twee artikelen van de International Sporting Code van de FIA. Artikel 12.2.1.i stelt dat 'het negeren van de instructies van officials voor het veilig en ordelijk verloop van het evenement' wordt gezien als een overtreding van de reglementen. Ook benadrukt de wedstrijdleiding voor de laatste GP van het jaar artikel 12.4.5, waarin staat dat voor elk FIA-kampioenschap de stewards de mogelijkheid hebben om de volgende straffen uit te delen: een schorsing voor een of meerdere competities en het aftrekken van punten in het kampioenschap.

Voordeel voor Verstappen bij DNF?

Hamilton en Verstappen gaan de laatste race van het seizoen in op gelijke voet. Althans, als er naar de WK-punten wordt gekeken. Met 369,5 tegen 369,5 staan de twee titelrivalen tot op de halve punt gelijk aan elkaar, maar Verstappen heeft een klein voordeel. Als beide coureurs finishen met evenveel punten, dan wint degene met meer overwinningen het WK. En dat is Verstappen.

De FIA laat in de event notes in ieder geval duidelijk weten dat ze bevoegd zijn om straffen uit te delen en bijvoorbeeld punten af te trekken als er een controversiële crash plaatsvindt. Meermaals lieten de meeste partijen binnen de F1 al weten dat het kampioenschap niet beslist hoort te worden in het kamertje bij de stewards.

Ook interessant:

Dit moet je weten over het vernieuwde circuit in Abu Dhabi

De allerlaatste beproeving voor de Formule 1-coureurs zal plaatsvinden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Dit jaar ziet de seizoensafsluitende race er iets anders uit. Het circuit is verbouwd om de race nóg spannender te maken. Wat is er veranderd? Dat zie je in de video hieronder.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen houdt 't onmogelijke voor mogelijk "Qua snelheid kan 't"