GP Brazilië

De Formule 1 Grand Prix van Brazilië vindt plaats op het Autodrome José Carlos Pace in de Braziliaanse stad Sao Paulo.

Formule 1 Grand Prix van Brazilië 2018

Het circuit wordt in de volksmond ook wel ‘Interlagos’ genoemd. Door de successen van Braziliaanse coureurs in het verleden, waaronder natuurlijk Ayrton Senna, kan de GP Brazilië zich verheugen op tienduizenden gepassioneerde fans die er elk jaar weer voor zorgen dat het een groot feest wordt.

Wanneer staat de GP Brazilië 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 9 tot en met 11 november 2018 en is het de twintigste race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 18:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Brazilië?

De GP van Brazilië begint op zondag 11 november 2018 om 18:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 9 november 201815:00 - 16:30
Tweede vrije trainingvrijdag 9 november 201819:00 - 20:30
Derde vrije trainingzaterdag 10 november 201816:00 - 17:00
Kwalificatiezaterdag 10 november 201818:00 - 20:00
Racezondag 11 november 201818:10 - 20:10

Het Autodrome José Carlos Pace

Sinds 1973 staat de Braziliaanse GP al op de Formule 1-kalender en vinden de races plaats op het Autodrome José Carlos Pace. Het circuit is vernoemd naar Carlos Pace, een Braziliaan die in 1975 de GP won en twee jaar later verongelukte bij een vliegtuigcrash.

Kenmerkend aan dit circuit is dat er tegen de klok in wordt gereden. Het staat bekend als een vrij technische lay-out met de nodige hoogteverschillen.

In totaal leggen de coureurs 71 ronden af op het Autodrome José Carlos Pace waarbij elke ronde zo’n 4,3 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Brazilië

De Grand Prix van Brazilië is meestal een bepalende factor in de titelstrijd. Omdat het aan het einde van de Formule 1-kalender staat gepland, valt hier vaak de beslissing in de strijd om het kampioenschap.

De Grand Prix van Brazilië was in 2010 de laatste Formule 1-race van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Ook in 2016 stond de Grand Prix bol van spektakel dankzij een briljante optreden van Max Verstappen. De race ging door de regen later van start maar ook tijdens de race gebeurde er van alles. Verstappen maakte indruk door ijzersterk terug te komen van P16 naar P3 in slechts enkele ronden tijd met diverse briljante inhaalacties. De Braziliaanse fans vergeleken zijn optreden al met de regenrace van hun idool Senna op Donington.

Ook het emotionele afscheid van Felipe Massa maakte indruk. Massa viel helaas door een crash uit en liep onder vele toejuichingen terug naar zijn team in de pitstraat. Het bleek uiteindelijk niet de laatste thuisrace van Massa te zijn, die was een jaar later in 2017 pas.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen