Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
01 dec
qat

GP Qatar

Losail International Circuit
  • Eerste vrije training VT1 29 nov 2024 -
  • Sprint shootout Shootout 29 nov 2024 -
  • Sprintrace Sprint 30 nov 2024 -
  • Kwalificatie Quali 30 nov 2024 -
  • Race Race 01 dec 2024 -

Na een jaar van afwezigheid keerde de Formule 1 in 2023 terug naar Qatar. Ook in 2024 staat de F1 Qatar Grand Prix op de kalender. Op het Losail International Circuit zal worden uitgemaakt wie de derde winnaar wordt van de Qatarese Grand Prix.

Statistieken

Eerste GP 2021
Aantal ronden 57
Lengte circuit 5,380 km
Ronderecord 1.23,196 (2021)
Winnaar 2023 Max Verstappen
Tweede 2023 Oscar Piastri
Derde 2023 Lando Norris

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2021 Lewis Hamilton

F1 Qatar GP 2024 | sprintrace weekend | Tijden & Schema

In 2023 keerde de Formule 1 terug op het Losail International Circuit, waar de Grand Prix van Qatar wordt verreden. Ook in 2024 staat de F1 Qatar Grand Prix op de kalender. De race begint om 15:00 uur Nederlandse tijd. Lokaal is dat 17:00 uur. Dit betekent dat een deel van de race onder kunstlicht verreden zal worden.

Het Losail International Circuit is een permanent circuit even buiten de plaats Lusail en werd in 2004 geopend. Het circuit is bekend vanwege de MotoGP-races daar, maar ook toerwagens komen er veelvuldig in actie

De baan heeft een lengte van 5,380 kilometer en kent een lang recht stuk. Verder zien we een mix van vooral medium speed bochten, afgewisseld met enkele langzamere bochten. Bocht 1, aan het einde van het rechte stuk, lijkt de uitgelezen inhaalmogelijkheid te zijn voor de F1-coureurs.

De Grand Prix van Qatar in 2023

Verstappen zette zijn succesvolle weekend op Losail voort, waar hij eerder poleposition en de tweede plaats in de sprintrace had behaald om zijn derde wereldtitel te bevestigen. McLaren-coureurs vulden het podium aan, waarmee het team een ​​geslaagd weekend afsloot. Rookie Oscar Piastri pakte de tweede plaats na zijn overwinning op zaterdag, bevestigend na een derde plaats in de vorige race in Japan. Norris behaalde zijn derde opeenvolgende podium, met inbegrip van een tweede plaats in Suzuka en Singapore.

Hamilton probeerde Verstappens positie te bedreigen, maar zijn kansen werden snel na de start tenietgedaan toen hij op de derde plaats achter zijn teamgenoot George Russell belandde. Er was een ongelukkige botsing tussen de twee Britse coureurs in de eerste bocht, waardoor Hamilton voortijdig moest uitvallen. Russell reed echter door en klom geleidelijk op naar de vierde plaats.

De race kende enkele pitstops vanwege bandenproblemen, maar Verstappen behield een zelfverzekerde leiding tot het einde. De stops waren nodig vanwege zorgen over overmatige bandenslijtage in de lokale omstandigheden. Coureurs mochten maximaal 18 ronden op één set banden rijden, een cruciale voorwaarde gezien de 57 ronden van de race.

Verstappen zette ook de snelste ronde neer en verzekerde zich van de overwinning, terwijl zijn teamgenoot Perez worstelde met problemen buiten de baan en uiteindelijk negende werd, ver verwijderd van zijn recente prestaties.

Wanneer staat de F1 Qatar Grand Prix van 2024 op de agenda?

Het raceweekend met de sprintrace in Qatar vindt plaats van 29 november tot en met 1 december 2024. Het is het zesde (en laatste) sprintweekend op de kalender. De eerste vrije training begint op vrijdag om 14:30 uur Nederlandse tijd, gevolgd door de sprint shoot-out om 18:00 uur. Op zaterdag vindt om 14:00 uur de sprint race plaats, waarna om 18:00 uur de kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Qatar?

De Grand Prix van Qatar begint op zondag 1 december 2024 om 18:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Lusail

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 29 november -
Sprint shootout vrijdag 29 november -
Sprintrace zaterdag 30 november -
Kwalificatie zaterdag 30 november -
Race zondag 1 december -

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Senna De dood die volgens Ecclestone het einde van de F1 zou betekenen