Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jos verstappen racingnews365
0

Jos Verstappen

Nationaliteit nld Nederlands
Geboorteplaats Montfort
Geboortedatum 04/03/1972 (51 jr.)
F1-debuut 1994, Brazilië

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 17
Races 107
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 2
Polepositions 0

Jos Verstappen was de succesvolste Nederlandse Formule 1-coureur, tot zijn zoon dat stokje van hem overnam. 'Jos The Boss', zoals hij door zijn fans genoemd werd, reed 106 wedstrijden in de Formule 1 en eindigde twee keer op het podium. Hij reed in zijn carrière onder anderen voor Benetton, Stewart en Arrows.

Biografie Jos Verstappen


De carrière van Jos Verstappen wordt gekenmerkt door grote ups and downs. Verstappen wordt gezien als enorm talent, maar na een ongelukkig jaar bij het topteam van Benetton krijgt hij nog nauwelijks kans om zijn talent te laten zien. Hij slijt de rest van zijn carrière voornamelijk bij achterhoede teams en laat in de regen zien dat hij wel degelijk over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. Helaas voor Verstappen en Nederland kan hij die kwaliteiten niet meer laten zien bij een topteam en verdwijnt hij via de achterdeur uit de Formule 1.

Jos Verstappen: Een toptalent met ongelukkige start

In 1994 maakte Jos Verstappen zijn Formule 1 debuut voor het topteam van Benetton. Als teamgenoot van Michael Schumacher en met een matige voorbereiding kende hij een lastig jaar. De Benetton was moeilijk te besturen en Verstappen was redelijk enthousiast. Die combinatie resulteerde niet in de gewenste resultaten, maar in de nodige spins en crashes.

De wereld werd opgeschrikt door een grote pitsbrand tijdens de GP van Duitsland 1994. Het team van Benetton had een filter verwijderd uit de tankinstallatie en de bolide van Jos Verstappen stond in vuur en vlam. Twee weken later zag hij zijn arbeid en harde leerschool beloond worden met een derde plaats tijdens de GP van Hongarije. Een prestatie die hij ook in België evenaarde.

Na een seizoen bij Benetton werd Jos ondergebracht bij het achterhoedeteam van Simtek. Ondanks dat het team al snel failliet was, liet de Nederlander zijn ware talent zien. Na een jaar bij Arrows en een jaar in de achterhoede bij Tyrrel zat Jos zonder contract in 1998.

Halverwege het seizoen mocht hij Jan Magnussen vervangen bij Stewart, maar dat werd geen succes. Voor 1999 werd Verstappen gecontracteerd bij het nieuwe team van Honda, dat in 2000 deel wilde nemen aan de F1.

De testresultaten van de Honda waren uitermate bevredigend. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat Honda kampioen had kunnen worden, maar door het onverwacht overlijden van de Technisch Directeur trok de fabrikant de stekker uit het project, waardoor een gouden kans voor de Nederlander verloren ging.

In 2000 zagen we Jos terug in de F1 bij het team van Arrows. Daar liet hij zien dat hij gegroeid was en met een snelle en aanvallende rijstijl was er altijd iets te beleven rondom de Nederlander. In 2001 begon Jos voor het eerst aan een tweede seizoen bij hetzelfde team.

Vlak voor aanvang van het seizoen 2002 werd Jos Verstappen door Arrows aan de kant gezet ondanks een getekend contract. De 'comeback kid' keerde nog eenmaal terug in de F1 in een veel te trage Minardi in 2003, maar na een troosteloos seizoen gaf Jos er de brui aan om zich volledig te focussen op de carrière van zijn zoon Max Verstappen.

Jos Verstappen | Alles opzij voor de carrière van Max

Na zijn eigen carrière heeft Jos alles opzij gezet om zoonlief Max Verstappen klaar te stomen voor de Formule 1. Vanaf jonge leeftijd begeleidt Jos zijn zoon en samen met manager Ramon Vermeulen sluit hij de contracten af. Eerst voor de Formule 3, waar Max uitkomt voor het team van Van Amersfoort Racing.

Na een spectaculair goed eerste jaar in de Formule 3 sluiten Jos en Ramon een deal met Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull Racing. Nog altijd begeleidt Jos zijn zoon elke race. Hij is dan ook altijd te vinden in de pitbox van Toro Rosso, om zijn zoon bij te staan.

Verstappen naar Red Bull

Als Max in 2016 de overstap maakt naar het 'grote' Red Bull, doet Jos een stap terug en geeft hij zijn zoon de ruimte. Het hoogtepunt volgt al in de eerste race voor Max, als hij zijn vader uit de boeken rijdt als 'beste Nederlander ooit' door de Grand Prix van Spanje te winnen, op slechts 18-jarige leeftijd.

Mis geen seconde van het nieuwe F1-seizoen! Zet met een druk op de knop de F1-kalender in jouw telefoon.

Download nu de F1-kalender
Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten