Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Nico Rosberg

Nationaliteit deu Duits
Geboorteplaats Wiesbaden
Geboortedatum 27/06/1985 (38 jr.)
F1-debuut 2006, Bahrein

Nico Rosberg is de zoon van de Formule 1-wereldkampioen van 1982, Keke Rosberg. Ruim dertig jaar later presteerde Nico hetzelfde als zijn vader. In 2016 werd hij wereldkampioen in de Formule 1 namens Mercedes. Kort nadat hij zijn kampioenschap had behaald, hing hij zijn helm aan de wilgen. Lees hier alles over de voormalige wereldkampioen.

F1-carrière

Wereldtitels 1
WK-punten 1594.5
Races 206
Overwinningen 23
Podiumplaatsen 57
Polepositions 30

Nico Rosberg lengte en informatie

Naam Nico Rosberg
Team Mercedes
Geboortedatum 27 juni 1985
Geboorteplaats Wiesbaden
Lengte 1,78
Gewicht 71kg
Nationaliteit Duits
Racenummer 6

Teams en teamgenoten | Nico Rosberg

Team Teamgenoot Seizoen
Williams Mark Webber 2006
Williams Alexander Wurz 2007
Williams Kazuki Nakajima 2008
Williams Kazuki Nakajima 2009
Mercedes Michael Schumacher 2010
Mercedes Michael Schumacher 2011
Mercedes Michael Schumacher 2012
Mercedes Lewis Hamilton 2013
Mercedes Lewis Hamilton 2014
Mercedes Lewis Hamilton 2015
Mercedes Lewis Hamilton 2016

Biografie Nico Rosberg

Nico Rosberg is een voormalig Formule 1-coureur, geboren op 27 juni 1985 in Wiesbaden, Duitsland. Hij is de zoon van de legendarische Formule 1-coureur Keke Rosberg, die wereldkampioen werd in 1982. Nico Rosberg is bekend om zijn indrukwekkende prestaties op het circuit en zijn opmerkelijke carrière in de autosport. In deze biografie duiken we in het leven van Nico Rosberg, zijn vroege jaren, zijn successen in de Formule 1 en zijn leven na zijn racecarrière.

Nico Rosbergs vroege carrière

Vanaf jonge leeftijd koesterde Nico Rosberg een grote passie voor de autosport. Opgegroeid in een gezin waar autoracen centraal stond, diende zijn vader, Keke Rosberg, als zijn belangrijkste inspiratiebron. Als succesvolle Formule 1-coureur was Keke Rosberg een bron van inspiratie voor zijn zoon Nico, die vastbesloten was in de voetsporen van zijn vader te treden.

Nico Rosberg startte zijn loopbaan in de kartsport op zeer jeugdige leeftijd en liet al snel zijn talent en ambitie zien. Hij behaalde talloze kartkampioenschappen in zowel Duitsland als Europa en vestigde zich als een veelbelovend jong racetalent. Zijn indrukwekkende prestaties in de kartsport trokken de aandacht van de autosportgemeenschap en vormden de basis voor zijn verdere carrière in de autosport.

Doorgroei binnen eenzitters

Na zijn successen in de kartsport maakte Nico Rosberg de overstap naar de autosport en begon te racen in verschillende opstapklassen. Hij toonde een ongekend doorzettingsvermogen en vastberadenheid om zijn droom om een professionele Formule 1-coureur te worden te verwezenlijken.

Rosberg racete in verschillende Europese racekampioenschappen, zoals de Duitse Formule BMW, de Formule 3 Euroseries en de GP2 Series. In al deze kampioenschappen behaalde hij opmerkelijke resultaten en liet hij zien dat hij een uitzonderlijk racetalent was. Zijn snelheid, technische vaardigheden en strategisch inzicht maakten hem een geduchte concurrent op het circuit en trokken de aandacht van teambazen in de Formule 1.

Nico Rosberg Formule 1

In 2006 maakte Nico Rosberg zijn debuut in de Formule 1 bij het team van Williams. Dit tijdens de Grand Prix van Bahrein (2006). Onlangs een slechte startfase kwam de Duitse coureur als zevende over de eindstreep, wat maakte dat hij twee punten scoorde tijdens zijn debuutrace. Gebrek aan ervaring en een onbetrouwbare Williams zorgen voor een een wisselvallig eerste seizoen in de Formule 1. Ondanks dat liet Rosberg meerdere malen zijn kwaliteiten zien. In totaal reed de Duitser vier seizoenen voor de Britse renstal. Hij behaalde zijn beste resultaat tijdens de openingsrace van 2008. In Melbourne kwam hij als derde over de finish. Hij deelde het podium met Lewis Hamilton (#1, McLaren-Mercedes) en landgenoot Nick Heidfeld (#2, BMW Sauber).

Nico Rosberg Mercedes F1

In 2010 verkaste Rosberg - nickname 'Britney' - naar het nieuwe team van Mercedes. Hier werd hij teamgenoot van Michael Schumacher, die terugkeerde van zijn pensioen. Mercedes kocht het team van BrawnGP dat in 2009 kampioen werd en wilde alles op alles zetten om van het Duitse merk en front-running team te maken.

Grand Prix van China 2012

Rosbergs eerste overwinning voor het Mercedes-team kwam in 2012. Hij startte vanaf pole positie en won overtuigend. Vanaf dat moment ontstond er een stijgende lijn in de carrière van de Duitser. Ook in Monaco spoot Rosberg met champagne, nadat hij als tweede over de finish kwam. In 2013 scoorde Rosberg in totaal vier podiums, waarvan twee overwinningen (Grand Prix van Monaco en Grand Prix van Groot-Brittannië).

Nico Rosberg en Lewis Hamilton

In 2013 volgde Lewis Hamilton Michael Schumacher op bij het team van Mercedes. De combinatie Rosberg/Hamilton leek in eerste instantie perfect, daar de twee coureurs ook in diverse jeugdcategorieën teamgenoten waren én goed met elkaar overweg konden. De werkrelatie van het tweetal begon goed, maar werd minder naarmate de jaren volgden. Dit onder andere door meerdere vervelende situaties op de baan. Zo raakte Rosberg en Hamilton elkaar tijdens de Grand Prix van België in 2014, wat ervoor zorgde dat conculega Daniel Ricciardo er met de overwinning vandoor ging. Tijdens de Grand Prix van Spanje (2016) crashte het tweetal tijdens de openingsronde en ook in Oostenrijk dat jaar ging het mis. Ondanks een aantal aanvaringen, domineerden de twee Mercedes coureurs tijdens de seizoenen van 2014-2016. Hamilton claimde de titel in 2014 en 2015, maar in 2016 was het andere koek.

Nico Rosberg wereldkampioen Formule 1

In het seizoen van 2016 voltrok zich een boeiende strijd tussen Rosberg en zijn teamgenoot Hamilton. De twee coureurs van Mercedes ondervonden weinig tegenstand en streden gezamenlijk om de wereldtitel. Rosberg vertoonde indrukwekkende consistentie en behaalde gedurende het seizoen meerdere overwinningen en podiumplaatsen.

De beslissende race vond plaats tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi, waar Rosberg voldoende punten moest scoren om de wereldtitel te veroveren. Ondanks de intense druk slaagde hij erin als tweede te eindigen en werd hij gekroond tot wereldkampioen Formule 1. Het betekende een historisch moment voor Rosberg en zijn familie, aangezien hij de tweede Rosberg werd die de wereldtitel won, ruim dertig jaar na zijn vader Keke.

Na het behalen van de wereldtitel besloot Rosberg onverwacht met pensioen te gaan, waarmee hij zijn Formule 1-carrière op het hoogtepunt beëindigde. Hij verliet de autosport met een indrukwekkend palmares, waaronder 23 overwinningen, 30 poleposities en 57 podiumplaatsen.

Nico Rosberg na de Formule 1

Na zijn vertrek uit de Formule 1 heeft Nico Rosberg zich toegewijd aan diverse andere bezigheden. Hij heeft zijn eigen bedrijf opgericht, genaamd Rosberg X Racing, dat zich richt op duurzaam racen en het bevorderen van elektrische voertuigen. Het Rosberg X Racing-team neemt deel aan de Extreme E-serie, een raceklasse die zich inzet voor bewustwording over klimaatverandering en milieubescherming.

Daarnaast is Rosberg actief als investeerder en ondernemer op het gebied van technologie en duurzaamheid. Hij is betrokken bij diverse start-ups en initiatieven die zich richten op de ontwikkeling van duurzame technologieën en het bevorderen van milieuvriendelijke oplossingen.

Rosberg is tevens een veelgevraagd spreker en commentator in de autosportwereld. Hij deelt zijn expertise en ervaring als voormalig Formule 1-coureur en wereldkampioen tijdens verschillende evenementen en media-optredens.

Naast zijn zakelijke en maatschappelijke betrokkenheid zet Rosberg zich in voor liefdadigheidswerk en ondersteunt hij diverse goede doelen. Hij staat achter organisaties die zich inzetten voor milieubescherming, gezondheid en onderwijs, en draagt bij aan bewustwordingscampagnes over duurzaamheid en klimaatverandering.

Vivian Rosberg - vrouw Nico Rosberg

Naast zijn professionele leven is Rosberg ook een toegewijde echtgenoot en vader. Hij is getrouwd met zijn jeugdliefde Vivian Sibold en samen hebben ze twee kinderen. Hij deelt regelmatig foto's en updates van zijn gezinsleven op zijn sociale media-accounts en laat zien dat hij evenveel toewijding heeft voor zijn rol als echtgenoot en vader als voor zijn carrière.

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024