Sergey Sirotkin Rusland

  • Team: Williams
  • Helm: Sergey Sirotkin - 8
  • Startnummer: 8
Sergey Sirotkin is Formule 1 coureur bij Williams F1 team. De Rus volgt de gestopte Felipe Massa op en is de nieuwe teamgenoot van Lance Stroll.

Sergey Sirotkin: Pay driver of talentvolle coureur?

Het begin van zijn carrière 

Sirotkin begon met karten in 2008, hij was actief in verschillende internationale kampioenschappen. Op zijn vijftiende begon de Rus in de Formule Abarth. In zijn eerste jaar was hij niet zo succesvol maar in 2011 won hij de Formule Abarth European Series met vijf overwinningen. Via zijn toenmalige team stroomde hij in 2012 door naar de Auto GP World Series. Hier behaalde hij twee overwinningen en negen podiums.

In 2015 maakt hij zijn debuut voor Rapax Team in de GP2. In zijn eerste seizoen behaalde hij één overwinning en vier podium finishes. In 2016 maakte hij de overstap naar ART Grand Prix. Hier heeft hij in totaal vierentwintig races voor gereden. 

© Williams F1

De weg naar de Formule 1

In juli 2013 tekent Sirotkin een contract met Sauber. Hij hoopt in 2014 coureur van het team te worden maar dit gaat niet door en hij blijft dat jaar reservecoureur. Zijn debuut in een raceweekend laat op zich wachten tot de Russische Grand Prix van 2014. In 2015 maakt hij geen deel meer uit van Sauber aangezien ze betalende rijders nodig hebben.

De comeback van Sirotkin is in 2016 als hij wordt aangekondigd als ‘’development driver’’ voor Renault. Net als in 2014 wordt hij voor zijn thuispubliek ingezet tijdens een vrije training. In 2017 hield Renault de Rus in het team als reservecoureur. Hij toonde zijn snelheid in de vrije trainingen van Rusland, Spanje, Oostenrijk en Maleisië. De feedback van Renault was positief en men was tevreden met zijn prestaties.

Tijdens de laatste testsessie van het jaar in Abu Dhabi stapte Sirotkin in bij Williams. Het Engelse team was opzoek naar een coureur om Felipe Massa te vervangen. Hij maakte indruk met zijn snelheid en technische feedback. Samen met veteraan Robert Kubica ging hij de strijdt aan voor het laatste stoeltje in de Formule 1. Na een langdurig selectieproces werd er uiteindelijk gekozen voor de Rus. Er wordt gesuggereerd dat hij hoofdzakelijk is aangenomen door het sponsorgeld. In 2018 gaan we zien hoe snel Sirotkin daadwerkelijk is. 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen