Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
11e
7.0

Yuki Tsunoda

Visa Cash App RB
Nationaliteit jpn Japans
Geboorteplaats Sagamihara
Geboortedatum 11/05/2000 (23 jr.)
F1-debuut 2021, Bahrein

Yuki Tsunoda debuteerde in 2021 in de Formule 1 voor het team van AlphaTauri, wat vanaf 2024 Visa Cash App RB heet. De Japanse Red Bull- en Honda-junior werd in 2020 derde in het F2-kampioenschap, waarmee hij promotie naar de Formule 1 afdwong. Na drie jaar in de F1 komt hij ook in 2024 uit voor de Italiaanse renstal.

Weddenschappen Yuki Tsunoda

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 11
Races 5
WK-punten 7.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 68
Races 69
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

Informatie Yuki Tsunoda

Naam Yuki Tsunoda
Team Visa Cash App RB
Geboortedatum 11 mei 2000
Geboorteplaats Sagamihara, Kanagawa, Japan
Lengte 1.59m
Gewicht 54kg
Nationaliteit Japans
Racenummer 22

Biografie van Yuki Tsunoda

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Yuki Tsunoda een plek weten te veroveren bij Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri), waar hij naast Pierre Gasly reed. De Japanse coureur compenseerde een trage start in de F3 door indruk te maken in zijn eerste seizoen in de Formule 2, waar hij als derde eindigde in het kampioenschap, achter Mick Schumacher en Callum Ilott. Dit prestatieniveau was voldoende om de overstap naar de Formule 1 te maken.

Hier vind je alles wat je moet weten over Tsunoda.

Teams en teamgenoten | Yuki Tsunoda

Team Teamgenoot Seizoen
AlphaTauri Pierre Gasly 2021
AlphaTauri Pierre Gasly 2022
AlphaTauri Nyck de Vries/ Liam Lawson/ Daniel Ricciardo 2023
Visa Cash App RB Daniel Ricciardo 2024

De kartcarrière van Tsunoda

Tsunoda zette zijn kartcarrière in gang in 2010 toen hij deelnam aan het JAF Junior Karting Championship. In 2013 maakte hij de overstap naar de regionale klasse, en een jaar later was hij actief in de nationale kartklasse.

Het Honda Formula Dream Project

In 2016 werd Tsunoda lid van het Honda Formula Dream Project en maakte hij zijn single seater-debuut in het Japanse Formule 4 kampioenschap.

De Japanner, die tijdens een eenmalig evenement in Suzuka voor het Sutekina Racing Team reed, eindigde als tweede in zijn eerste race en werd daarna vierde in de tweede race. Hij begon zijn eerste volledige seizoen in de serie in 2017, samen met zijn deelname aan de Regional East-serie van het JAF F4-kampioenschap in Japan. Tsunoda won het regionale kampioenschap, en eindigde als derde in het nationale Formule 4-kampioenschap. In beide raceklassen reed hij voor Honda.

Tsunoda ging in 2018 verder met het Honda Formula Dream Project en pakte de Japanse F4-titel, dankzij zeven overwinningen.

Yuki Tsunoda stroomt door naar de Formule 3

Na het sluiten van een overeenkomst tussen Honda en Red Bull om motoren te leveren in de Formule 1, werd Tsunoda lid van het Red Bull Junior Team en behield hij zijn connectie met Honda. Vanuit deze positie voegde de Japanse coureur zich bij Jenzer Motorsport voor het pas aangekondigde FIA Formule 3-kampioenschap, waar hij als negende eindigde in het klassement dankzij drie podiumplaatsen en een overwinning.

Maar het racen stopte daar niet voor Tsunoda, want hij nam ook deel aan het Euro Formula Open-kampioenschap voor Motopark en behaalde zijn eerste kampioenschap met een overwinning in de tweede race in Hockenheim.

De Formule 2 en het F1-debuut voor Tsunoda

Honda kondigde aan dat Tsunoda in 2020 voor Carlin zou rijden in het FIA Formule 2-kampioenschap. Met drie overwinningen, vier polepositions en zeven podiums eindigde hij derde in het kampioenschap.

Zijn prestaties trokken veel aandacht, waarbij AlphaTauri-teambaas Franz Tost aankondigde dat Tsunoda voor het team zou rijden tijdens de rookietest aan het einde van het seizoen in Abu Dhabi. Een andere test volgde in Imola in januari 2021, waarbij Tsunoda uiteindelijk Daniil Kvyat verving naast Pierre Gasly voor het F1-seizoen 2021.

Het eerste jaar in de Formule 1

Tsunoda maakte een sterk debuut in de Formule 1 door meteen in de punten te eindigen en als negende te finishen in Bahrein. Echter, gedurende de eerste zestien races wist de jonge Japanner deze prestaties niet vast te houden, met slechts vijf puntenfinishes. Met meerdere crashes, spins en andere fouten staat Tsunoda momenteel veertiende in het kampioenschap na de GP van Turkije. Ondertussen eindigde zijn teamgenoot Gasly slechts vijf races buiten de punten en behaalde zelfs een podium in Baku.

Niettemin werd eerder in 2021 aangekondigd dat Tsunoda ook in 2022 voor AlphaTauri zou blijven rijden. De Japanner had relatief gezien een sterker seizoen dan zijn debuutseizoen, met aanzienlijk minder crashes. In 2023 zien we Tsunoda voor het derde jaar bij AlphaTauri in actie, maar ditmaal zal goede vriend Pierre Gasly niet meer aanwezig zijn om het team te leiden. Nyck de Vries neemt namelijk de plek van de Fransman in bij AlphaTauri, nadat Gasly de overstap maakte naar Alpine.

Een chaotisch 2023 seizoen en de aanloop naar 2024 met Visa Cash App RB

Het seizoen 2023 was erg chaotisch binnen het team van AlphaTauri. Zo werd Nyck de Vries gedurende de helft van het seizoen vervangen door Daniel Ricciardo wegens tegenvallende prestaties. Gedurende de GP van Zandvoort brak de Australiër echter zijn pols na een crash. Hierdoor kon Ricciardo niet deelnemen aan opeenvolgende GP's, waardoor Liam Lawson tijdelijk zijn zitje overnam en in deze periode twee punten scoorde voor het Italiaanse team. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten kon Daniel Ricciardo weer rijden en nam hij het zitje van Lawson weer over. In het seizoen 2023 werden er zes punten gescoord door de Australiër. Hierdoor waren er dit seizoen maar liefst vier verschillende coureurs voor AlphaTauri!

Yuki kende een goed seizoen en scoorde maar liefst zeventien punten voor het Italiaanse team. Hierdoor eindigde de Japanner als veertiende in het coureursklassement. Dit maakte de strijd om de zevende plek in het constructeurskampioenschap erg spannend, die uiteindelijk werd gewonnen door Williams. In 2024 verandert het team zijn naam in 'Visa Cash App RB'.

Zal Yuki kunnen doorgroeien naar Red Bull, en hoe zal hij presteren in 2024 voor Visa Cash App RB?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi