Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton en FIA lijnrecht tegenover elkaar: straf dreigt voor de Mercedes-coureur

De FIA wil vanaf dit weekend de Formule 1-regel, waarin staat dat er geen juwelen mogen worden gedragen, streng gaan handhaven. De Brit is echter niet van plan om daar gehoor aan te geven. Gaat het dit weekend vuurwerk opleveren?

Hamilton Jewelry Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Het is een maand geleden dat de FIA in haar notities voorafgaand aan het Grand Prix-weekend in Australië plots liet weten dat "het dragen van juwelen in de vorm van lichaamspiercings en metalen kettingen niet is toegestaan tijdens de competitie en daarop mag voor aanvang van de race gecontroleerd worden."

Het is al een langer bestaande regel, die voorheen niet werd gehandhaafd. Kind van de rekening is nu Lewis Hamilton, die al jaar en dag juwelen en piercings draagt. Hij gaf meteen aan niet van plan zijn zich aan de regels te zullen gaan houden. In Australië werd er nog niet streng op gehandhaafd en de wedstrijdleider besloot een soort overgangsperiode in te voeren waar men het dragen van juwelen nog (steeds) door de vingers zag.

Strengere handhaving

Vanaf de GP van Miami is het echter voorbij met de pret, want vanaf dit raceweekend is wedstrijdleider Niels Wittich van plan om echt te gaan handhaven. Overigens niet alleen wat betreft het dragen van juwelen, maar ook wat betreft het dragen van andere kledingstukken onder het brandwerende ondergoed. Dat mag ook niet meer.

In eerste instantie werd de wedstrijdleider nog gewaarschuwd door Toto Wolff, die hem aanraadde om deze strijd met Lewis niet aan te gaan. Eerder deze week krabbelde de Mercedes-teambaas wat terug. "We moeten onthouden waarom de FIA dit doet, namelijk om blessures te voorkomen. Niemand zit te wachten op een freak incident", aldus de Oostenrijker.

Hamilton had er echter geen boodschap aan en schakelde hulptroepen in. Hij legde contact met de nieuwe FIA-president, in de hoop aan handhaving te ontsnappen, maar vooralsnog lijkt het geen effect te hebben. De Brit verscheen, op het oog opzettelijk, met extra veel juwelen om bij de persconferentie op vrijdag, zoals op de foto bovenaan het artikel te zien is. Hij had zelfs drie horloges om en droeg tien ringen.

Dreigende taal, over het 'uitzitten' van de race en het feit dat er een Mercedes-reservecoureur aanwezig was in Miami, kwam er uit de mond van de zevenvoudig kampioen, die niet van plan lijkt te zijn om zijn juwelen af te doen of zijn piercings te verwijderen. "In de auto heb ik mijn oorbellen en mijn neusring in, welke ik niet eens uit kan doen..."

Mercedes vult formulier in

In aanloop naar de eerste training rapporteerde de FIA over de eerste controles die ze hebben uitgevoerd in Miami. De auto's van alle teams worden op vrijdagochtend onder de loep genomen en de teams moeten enkele formulieren invullen waarin ze bepaalde dingen over hun coureurs specificeren.

Tot aan vandaag stond er eigenlijk nooit iets noemenswaardig over de informatie over de coureurs die teams invullen in die rapporten, maar twee uur voor het begin van de eerste vrije training in Miami laat de autosportbond in haar rapport weten dat 'Mercedes niet heeft bevestigd dat haar coureur Lewis Hamilton zich aan de regels zal houden waarin staat dat hij geen juwelen mag dragen in de vorm van een lichaamspiercing, metalen kettingen of horloges.'.

Hamilton lijkt dus echt niet te wijken en zo zijn de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden en de mondiale autosportbond in een patstelling, een impasse, terecht gekomen. Welke van de twee partijen zal als eerste gaan knipperen? Wie houdt het langste voet bij stuk?
			© XPB Images
	© XPB Images

Welke straf riskeert Hamilton?

Aangezien in de regels staat dat de FIA voorafgaand aan een sessie kan controleren op juwelen, bestaat de mogelijkheid dat de Brit wordt gecontroleerd en voordat hij achter het stuur kruipt de keuze krijgt: juwelen uit of je mag geen plaats nemen in je Mercedes-bolide.

Of de FIA zo extreem in zal grijpen, is nog maar de vraag. Kijkend hoe de FIA (mogelijk) in de praktijk met deze regels om kan springen, kunnen we een week terug in de tijd gaan. Vorig weekend werd er door de Formule E ook gecontroleerd na afloop van de kwalificatie in Monaco. Twee coureurs, Pascal Wehrlein en Mitch Evans, werden toen 'betrapt' op het dragen van sieraden.

De straf? Een voorwaardelijke boete van 1000 euro. Niet heel indrukwekkend dus. De coureurs kregen echter ook allebei een strafpunt. Doe het twaalf keer, en je hebt een schorsing aan je broek. Kan het zo ver komen bij Lewis Hamilton? Gaat het zo ver komen? De komende dagen, maar misschien ook weken en maanden gaan we ongetwijfeld meer horen over deze soap.

Update: Hamilton krijgt in Miami en in Spanje nog een medische vrijstelling en kan zijn juwelen die hij niet uit krijgt daar nog dragen. Vanaf de GP in Monaco moeten ze echt af zijn als hij in zijn F1-auto stapt.

Ook interessant:

Ferrari heeft teamorders nodig in de strijd tegen Verstappen

In Miami gaan Verstappen en Leclerc wederom de strijd met elkaar aan. Dit keer neemt Ferrari upgrades mee. Kunnen de Italianen terugslaan? Of hebben ze daar teamorders voor nodig? Dat en meer bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk in de onderstaande podcast.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Miami 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez