Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2024

Hamilton wint spektakelstuk, Verstappen doet uitstekende zaken in GP Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft een spectaculaire Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn erelijst bijgeschreven. De Mercedes-coureur hield in wisselvallige omstandigheden de aanstormende Max Verstappen van zich af. Lando Norris completeerde het podium

Verstappen wet race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Wisselende omstandigheden en een gehusselde startgrid, de Grand Prix van Groot-Brittannië had alle ingrediënten in huis om een spektakelstuk te worden. George Russell ging vanaf poleposition van start, voor Lewis Hamilton en Lando Norris. Max Verstappen moest vanaf de vierde plaats op jacht naar zijn achtste zege van het seizoen. Alle toppers kozen voor de mediums. 

Voor Pierre Gasly was de race na de opwarmronde al voorbij door een versnellingsbakprobleem. Russell was het beste weg en gooide de deur dicht voor Hamilton, waarna Verstappen knap Norris passeerde in bocht 3. De Nederlander plaatste zijn RB20 aan de buitenkant en nam de derde plaats over, maar kon in de beginfase de Mercedessen niet bijbenen. Het gat liep al snel op naar anderhalve seconde, terwijl Norris en Oscar Piastri bleven aandringen. Tot een inhaalactie kwam het in eerste instantie alleen nog niet.

En dat had waarschijnlijk alles te maken met de dreiging van regen. In ronde 13 waren de eerste druppels zichtbaar, precies op het moment dat Norris de aanval serieus opende op de worstelende Verstappen. De 26-jarige coureur klaagde over de afstelling en moest in ronde 15 zijn derde plaats opgeven. Piastri volgde het voorbeeld van zijn teamgenoot al snel.

Uitslag Race - Groot-Brittannië

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Regen

Daarna zette de regen écht door en trokken de fans de poncho's aan. Nat genoeg voor intermediates was het nog niet, maar het water zorgde er wel voor dat de mediums geen optimale grip meer gaven. De McLaren-coureurs profiteerden en gingen aan de glijdende én vechtende Mercedessen voorbij. Norris, die hier en daar ook van de baan schoot, leidde ineens de race, voor Piastri, Hamilton en Russell. Verstappen was machteloos en moest opletten dat Carlos Sainz niet de vijfde plaats over zou nemen.

Er waren overigens wel coureurs die het op intermediates probeerden, maar zij kwamen van een koude kermis thuis. Onder andere Charles Leclerc en Sergio Perez verloren bakken met tijd en leken een goede klassering te kunnen vergeten, totdat een nieuwe bui arriveerde in ronde 25. Red Bull gooide de knuppel in het hoenderhok door Verstappen naar binnen te halen en de intermediates in te zetten.

Het bleek toen wél de juiste call te zijn, want zodra Norris, Hamilton en Russell een rondje later een pitstop maakten, schoof Verstappen door naar P3. De Nederlander was aan Russell voorbijgegaan en profiteerde ook van het feit dat McLaren Piastri veel te laat liet stoppen. Norris en Hamilton reden er wel nog voor.

Verstappen worstelt en komt boven

Uiteindelijk zou blijken dat Verstappen in natte omstandigheden het tempo totaal niet kon volgen. De Nederlander was een seconde per ronde te langzaam en klaagde over slijtage, maar profiteerde wel van een uitvalbeurt van naaste belager Russell. De Mercedes-coureur had een probleem met het watersysteem en moest zijn auto in de garage parkeren. Een bitter einde voor de polesitter, die een potentiële podiumplaats door zijn vingers zag glippen.

Toen het zonnetje weer doorbrak in ronde 35, begon Hamilton het gat naar leider Norris te dichten en had ook Verstappen ineens de snelheid te pakken. Binnen no-time snoepte Verstappen anderhalve seconde van zijn achterstand af en leek er een zeer spannende slotfase op handen te zijn.

Er moest namelijk nog een switch naar slicks plaatsvinden. Hamilton en Verstappen doken in ronde 39 naar binnen, Norris deed dat een rondje later. McLaren was wederom een ronde te laat, want Hamilton nam de leiding over en koesterde een voorsprong van 2 seconden. Opvallend was wel dat Norris en Hamilton voor softs kozen, terwijl Verstappen de hards onder zijn auto schroefde.

En waar Verstappen eerst flink worstelde, was hij in de laatste stint verreweg de snelste man op de baan. Verstappen liet ronde na ronde de snelste tijd noteren en ging vol in de aanval, want Hamilton en Norris vraten de softs op. Extra voordeeltje voor Verstappen was dat DRS uiteraard weer gebruikt mocht worden.

Vijf rondjes voor het einde kon Verstappen voor het eerst zijn achtervleugel openen en sloeg hij meteen toe op Hangar Straight. Norris had geen schijn van kans en zakte naar de derde plaats. Er waren echter niet genoeg rondjes om een gat van drie seconden naar Hamilton te overbruggen. De Mercedes-coureur hield zijn hoofd koel en won op 'zijn' Silverstone voor het eerst sinds 2021 weer eens een Grand Prix(De prijs werd uitgereikt door Luke Drake, Commercieel Vice-President Qatar Airways). Verstappen eindigde op de tweede plaats en breidde zijn voorsprong in de WK-stand verder uit. Norris completeerde het podium, voor Piastri en Sainz.

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Steun voor Verstappen Massa: "Het gaat nu te ver"