Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2022

Hardnekkige problemen hinderen Nederlandse truckers in Dakar

Tijdens de achtste etappe van de Dakar Rally 2022 kwamen de Nederlandse truckers er opnieuw niet aan te pas. Lang deed Janus van Kasteren echter goed mee. De Nederlandse toppers van Team de Rooy blijken bovendien al dagen met problemen te kampen.

Martin van den Brink Dakar 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Team de Rooy
De negende etappe van de Dakar Rally 2022 was, hoe verrassend, een prooi voor de Russen. Nikolaev trok aan het langste einde tijdens de 287 kilometer lange etappe van Wadi Ad Dawasir naar Wadi Ad Dawasir, een rondje dus, aan het langste eind.

De voorsprong op landgenoot Sotnikov was twee minuten. Met nog drie etappes te gaan staat Sotnikov nog steeds bovenaan in het klassement, maar zijn voorsprong kromp dus wel een beetje. Daar is nu nog 8 minuut en 51 seconden van over.

Nederlanders onvervinden hinder van softwareprobleem

De eerste Nederlander kwam op dinsdag als achtste over de meet. Martin van den Brink was de snelste man van de dag, met Versteijnen in zijn kielzog. Lang deed Janus van Kasteren mee om de dagoverwinning, maar in het slot van de etappe kwam hij stil te staan waardoor hij veel tijd verloor. Uiteindelijk kwam hij op plek vijftien binnen, op negentien minuten.

De hele Dakar Rally zijn de Russen dominant en hebben de Nederlandse deelnemers nauwelijks iets in te brengen tegen het Kamaz-geweld. Het blijkt dat een storing in het bandenaflaatsysteem van IVECO, waarmee de bandendruk veranderd kan worden aan de verschillende soorten ondergrond waar men in de Dakar Rally te maken krijgt. In de duinen is er bijvoorbeeld weer een lagere bandenspanning vereist dan op een vastere ondergrond.

Vooral de coureurs van Team de Rooy ondervinden daar hinder van. Zij moeten de bandenspanning nu handmatig veranderen, dus nadat ze de truck tot stilstand hebben gebracht. Dat kost veel tijd. Het probleem is ontstaan na een software-update tijdens de rustdag, zo meldt Motorsport. De problemen lijken hardnekkig te zijn en niet te verhelpen.

Het klassement

In het algemeen klassement lopen de Russen verder uit. De strijd om de overwinning bij de trucks gaat overduidelijk tussen Sotnikov en Nikolaev. In het algemeen klassement is Van Kasteren op plek zes de best genoteerde Nederlander op 2 uur en 27 minuten van de leider. Van den Brink en Versteijnen staan achter hem op plek zeven en acht.

Check het hele klassement hieronder.

Klassement Dakar Rally 2022 trucks na etappe 9

Pos. Coureur Team Tijd
1. Sotnikov Kamaz 32:43.53
2. Nikolaev Kamaz + 08.51
3. Shibalov Kamaz + 41.18
4. Loprais Loprais Praga + 1:32.57
5. Karginov Kamaz + 1:47.30
6. Van Kasteren Team de Rooy IVECO + 2:27.43
7. Van den Brink Team de Rooy IVECO + 2:55.57
8. Versteijnen Team de Rooy IVECO + 4:07.35
10. De Groot Firemen Dakar Team + 5:12.44

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein