Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2022

Al-Attiyah verstevigt sterrenstatus in Dakar Rally met zeldzame prestatie

Nasser Al-Attiyah mag met recht een hele grote genoemd worden in de Dakar Rally. Vandaag (vrijdag) pakte hij zijn vierde eindoverwinning bij de auto's, slechts één iemand wist dat vaker te doen.

Al-Attiyah Dakar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De opdracht voor de Qatarese rallycoureur Nasser Al-Attiyah was kinderlijk eenvoudig. Met een voorsprong van een halfuur op Sebastien Loeb was het vooral zaak om de Toyota Hilux van Toyota Gazoo Racing 164 kilometer lang heel te houden. Daar slaagde hij meer dan prima in, waarbij hij gaandeweg wel wat minuten inleverde op het Frans rally-icoon. De leidende positie kwam echter nooit in gevaar.

Het is voor Al-Attiyah zijn vierde eindoverwinning in de Dakar Rally, waarmee hij in dat klassement nu op gelijke hoogte komt met de legendarische Ari Vatanen. Enkel Stephane Peterhansel won met acht eindoverwinning bij de auto's vaker. Daar moeten we dan steevast bij optekenen dat hij ook nog eens zes keer won bij de motoren.

Audi gaat kopje onder in leerjaar

Diezelfde Peterhansel speelde in de snelle, maar nukkige Audi geen rol van betekenis in deze editie van de rally. Geen enkele Audi eigenlijk. Men zal volgend jaar ongetwijfeld competitiever terugkeren met de volledige elektrische bolide. Op het podium stonden wél de eerder genoemde Loeb en Yazeed Al Rajhi.

In dat eindklassement is de Nederlander Bernhard ten Brinke zeer verdienstelijke in de top twintig geëindigd. Een knappe prestatie, aangezien hij last minute werd opgetrommeld als vervanger van de door corona gevelde Erik van Loon. Tim en Tom Coronel zagen de eindstreep niet. Ze waren geweldig op dreef, met op enig moment zelfs de zestiende positie in het klassement, maar na een harde klap in de duinen moest Tim Coronel even na de rustdag de strijd vanwege rugklachten staken.

Eindklassement auto's Dakar Rally 2022

Pos. Coureur Team Tijd
1. Al-Attiyah Toyota Gazoo Racing 38:33.03
2. Loeb Bahrain Raid Xtreme + 27.46
3. Al Rajhi Overdrive Toyota + 1:01.13
4. Terranova Bahraini Raid Xtreme + 1:27.23
5. De Villiers Bahrain Raid Xtreme + 1:41.48
6. Przygonski X-Raid Mini + 1:53.06
16. Ten Brinke Overdrive Toyota + 4:45.40

Ook interessant:

Video: Dit zijn de 5 duurste Formule 1-bolides ooit!

Benieuwd naar de duurste Formule 1-bolides die ooit bij een veilig zijn verkocht? En natuurlijk naar de enorme prijzen die hieraan zitten gebonden? Check dan de video hieronder!

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie