Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2022

'Vals spelende' Russen verpletteren Nederlanders in achtste Dakar-etappe

Weinig tot geen succes in de achtste etappe van de Dakar-etappe voor de Nederlandse truckers. De Russen in de Kamazzen waren te sterk en reden onze landgenoten op grote achterstand.

Sotnikov Dakar 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Op zondag zat Martin van den Brink namens Team de Rooy nog dicht op de Russische concurrentie, maar op maandag waren hij en zijn landgenoten tijdens de achtste etappe van de Dakar Rally 2022 kansloos tijdens de 395 kilometer lange special van Al Dawadimi naar Wadi Ad Dawasir.

Tijdens de lange etappe kregen de coureurs zand, zand en nog eens zand voor de kiezen. In de eerste 200 kilometer reden de coureurs van vallei naar vallei, maar aan het einde van de etappe was het een divers landschap. Voor de Russische coureurs, die overigens vanwege een dopingschandaal niet onder hun eigen vlag uit mogen komen, was het echter geen probleem.

Nederlanders op grote achterstand

Het was klassementsleider Sotnikov die de dagwinnaar werd. Zijn directe concurrent in het klassement, Nikolaev, verloor zes minuten en werd derde. Daartussen nestelde zich Karginov, die drie minuten toe moest geven op zijn snelste landgenoot. Shibalov maakt het Russische feestje compleet door vierde te worden.

De rest van de concurrentie wist niet in het spoor te blijven van de Russen. De eerste Nederlander die over de meet kwam was Janus van Kasteren, die na een klein 400 kilometer een achterstand had van 34 minuten. Hij was de achtste snelste van de dag.

Eerder deze dag beweerde Maurik van den Heuvel, een Nederlandse deelnemer die op zondag uitviel, dat de Russen voorinformatie hebben over de etappe en dat ze daarmee valsspelen. Dat is echter nog niet bewezen, maar op maandag waren de Kamazzen weer veel en veel te sterk.

In het klassement heeft Van Kasteren nu ruim 2 uur en 11 minuten achterstand op leider Sotnikov. De Rus breidde zijn voorsprong op Nikolaev uit tot ruim 11 minuten. De strijd om de overwinning lijkt tussen hen te gaan.

Tussenstand Dakar Rally 2022 Trucks na etappe 8

Pos. Coureur Team Tijd
1. Sotnikov Kamaz 30:02.36
2. Nikolaev Kamaz + 11.25
3. Shibalov Kamaz + 40.23
4. Loprais Instaforex Loprais Praga + 1:29.27
5. Karginov Kamaz + 1:41.01
6. Van Kasteren Petronas Team de Rooy IVECO + 2:11.10
7. Van den Brink Mammoet Rallysport Team de Rooy IVECO + 2:49.08
8. Versteijnen Petronas Team de Rooy IVECO + 3:59.13
10. De Groot Fireman Dakar Team + 4:56.21

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi