Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe Verstappen de geschiedenisboeken herschreef op Monza

Aankomend weekend strijkt het Formule 1-circus neer op het Autodromo Nazionale Monza voor de Grand Prix van Italië. Het is een plek waar Max Verstappen afgelopen jaar geschiedenis schreef, maar verder niet vaak succesvol was.

Verstappen Monza 2023 10 wins
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na de Grand Prix van Nederland krijgt de Formule 1 geen adempauze, want de volgende race staat alweer voor de deur. Aankomend weekend staat de Grand Prix van Italië op het historische Autodromo Nazionale Monza op het programma en dat is een race waar Max Verstappen met gemengde gevoelens op terug zal kijken.

Want het was lange tijd kommer en kwel op het Italiaanse circuit voor de Nederlander, maar de afgelopen twee jaar werd het geduld van Verstappen beloond. In 2022 won de Nederlander voor het eerst de Grand Prix van Italië door vanaf P7 terug te vechten naar de voorkant van het veld. Daarbij kreeg Verstappen 'hulp' van zijn voormalig teamgenoot Daniel Ricciardo, wiens motor in de eindfase van de wedstrijd de geest gaf. Het zorgde voor een safety car die niet meer opgeheven werd, waardoor Verstappen voor het eerst naar het podium mocht in Monza, notabene als overwinnaar in het hol van de leeuw.

Maar de mooiste overwinning kwam in 2023, want toen wist Verstappen op uiterst dominante wijze de thuisrace van Ferrari te winnen. Ondanks dat Carlos Sainz poleposition pakte, ging Verstappen vrij vlot voorbij de Spanjaard om vervolgens onbedreigd naar zijn tweede zege in Italië te rijden. Het mooiste van deze overwinning was natuurlijk het record dat Verstappen wist te breken. Het was namelijk zijn 10e(!) overwinning op een rij en daarmee herschreef de Nederlander de geschiedenisboeken. Verstappen verbrak het record van 9 opeenvolgende zeges van Sebastian Vettelen wist zo de nieuwe standaard neer te zetten.

De tekst gaat verder na de video.

Gridstraffen en aanrijdingen

Toch viel er langere tijd niets te juichen voor Verstappen in Monza. Zoals eerder benoemd mocht de Nederlander pas in 2022, bij zijn achtste poging, voor het eerst naar het iconische podium in Italië. Want vanaf de eerste kennismaking in 2015 leek er een soort vloek te rusten op Verstappen in Monza. In 2015 wisselde Toro Rosso de Renault-motor van Verstappen, waardoor hij wist dat hij achteraan zou gaan starten.

Na een inhaalrace finishte hij dat jaar op een verdienstelijke twaalfde plaats. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Verstappen met gridstraffen te maken kreeg in Monza, want ook in 2017 en 2019 moest de Nederlander een inhaalrace rijden in Italië. Dit kwam vooral omdat Red Bull vrij vaak ervoor koos om in Monza een gridstraf te pakken met betrekking tot de motor, omdat deze jarenlang te weinig vermogen had om mee te strijden om de overwinning op het bloedsnelle Italiaanse circuit. Het leverde in 2017 uiteindelijk één punt op in P10 en vier punten in 2019, dankzij P8. In 2020 ging het compleet mis voor Verstappen nadat in de dertigste ronde zijn motor de geest gaf.

In 2018 had het eerste podium er in gezeten voor Verstappen, echter toen gooide een andere soort straf roet in het eten. In ronde 43 van de 53 probeerde Valtteri Bottas Verstappen in te halen voor P3, waarna de Nederlander zijn 'signature move' uit de kast trok. Onder het aanremmen veranderde hij van richting, waarna er een touché volgde met de Fin. Verstappen kreeg een tijdstraf van 5 secondenen viel uiteindelijk terug naar P5. Hij was daar zelf overigens absoluut niet blij mee, zo liet hij blijken over de boordradio: "I gave him space. They're doing a great job in killing racing!"

De tekst gaat verder na de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Kampioenschap in vuur en vlam

Maar misschien wel de meest befaamde race van Verstappen in Monza was die van 2021. En alhoewel die maar 26 rondes duren, zal het bij bijna alle Formule 1-fans Monza 2021 een belletje doen rinkelen. Het was dé aanrijding van het seizoen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de kampioenschapsstrijd tussen Red Bull, Verstappen en Mercedes, Hamilton, tot ontploffing kwam.

Na een sterke sprintrace mocht Verstappen voor het eerst vanaf poleposition starten in Monza, maar al meteen bij de start kwam Daniel Ricciardo voorbij de Nederlander. Nadat de Australiër naar binnen kwam voor zijn pitstop, ging Verstappen in rondje 24 naar binnen. Het team wat doorgaans haar pitstops tot in de perfectie wist uit te voeren, maakte een zeldzame fout en liet Verstappen maar liefst 11.1 seconden stilstaan.

En toen kwam misschien wel hét moment van het jaar, want bij het uitrijden van de pitstraat door Hamilton, kwam Verstappen aanvliegen richting bocht 1. En daar gebeurde het onvermijdelijke. Verstappen, gefrustreerd door de slechte pitstop, en Hamilton, die koste wat kost voor zijn titelrivaal wilde blijven, raakte elkaar in de eerste bocht en kwamen samen vast te staan in de grindbak. Verstappen stapte uit, Hamilton probeerde nog los te komen, maar ze stonden compleet vast. Einde race, maar zeker niet einde rivaliteit. Sterker nog, het was misschien wel de laatste vonk die de bom genaamd 2021 nodig had.

Bekijk hieronder de beelden van de crash van Verstappen en Hamilton!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na prima start Verstappen in Singapore