Hoogstaand in Hongarije: van Alonso's eerste tot Verstappens magistrale pole

De Hungaroring is al bijna veertig jaar vaste prik voor het Formule 1-circus. Met smalle, kronkelende bochten is het een circuit waar de rijder écht het verschil kan maken. RacingNews365 blikt terug op een aantal memorabele succesmomenten.

Max-Verstappen-Pole-Position-Hongarije-2019-F1-RacingNEws365
Special
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Hoewel de Hungaroring bekend staat als een compact circuit met beperkte inhaalmogelijkheden, voorzag de Hongaarse racetrack het Formule 1-publiek door de jaren heen geregeld van spektakel. Het circuit bewees zich als een plaats waar hun visitekaartje afgeven en eendagsvliegen kunnen schitteren.

1994: Verstappens eerste podium

Nope. De Spaanse Grand Prix van 2016 was niet de eerste race waar 'een' Verstappen het Formule 1-podium betrad. Jos Verstappen kwam in 1994 als derde over de finish in Hongarije, nadat Martin Brundle op moest geven in de laatste raceronde. Verstappens optreden bezorgde Benetton een dubbele podium finish: Verstappens teamgenoot Michael Schumacher won de race, Damon Hill werd tweede.

2003: Alonso kroont zich tot racewinnaar

De echte F1-kenners wisten in zijn Minardi-tijd (2001) al dat Fernando Alonso 'the next best thing' was, maar zijn doorbraak bij het grote publiek kwam in 2003. In een seizoen dat gedomineerd werd door Ferrari, McLaren en Williams-BMW liet de piepjonge Alonso op de Hungaroring zien dat hij uit het juiste racehout gesneden was. De Spanjaard klokte een imposante pole tijd van 1:21.688, ruim 2,5 tienden sneller dan nummer twee Ralf Schumacher. Ook in de race was Alonso oppermachtig: hij claimde zijn eerste overwinning met bijna achttien seconden voorsprong op Kimi Raikkonen.

Met de leeftijd van 22 jaar en 26 dagen werd hij de jongste racewinnaar ooit, totdat Sebastian Vettel de Grand Prix van Italië 2008 won op de leeftijd van 21 jaar en 75 dagen. Inmiddels is dit record in handen van Max Verstappen.

Fernando Alonso winst zijn eerste Formule 1 race © xpb.cc

2006: Briljante Button, De la Rosa's droomdag en Quick Nick

De 2006 Hongaarse Grand Prix werd gekenmerkt door stevige regenbuien. Jenson Button startte de race vanaf de vierde plaats. Tijdens de safety car periode bleef de Brit buiten, wat hem de tweede plaats bezorgde. Na een crash van raceleider Alonso ging Button aan kop. Hij gaf de leiding niet meer uit handen en haalde zijn eerste Formule 1-overwinning binnen. Naast Button stond McLarens Pedro de la Rosa, die zijn eerste (en enige) podium finish scoorde. Nick Heidfeld maakte het podium compleet: hij bezorgde ook BMW-Sauber hun eerste F1-podium.

Jenson Button wint de Hongaarse F1 Grand Prix van 2006. © xpb.cc

2008: De kroon op het werk voor Kovalainen

Heikki Kovalainen kwam in 2008 uit voor het team van McLaren. De Fin kende een lastig seizoen; zijn teamgenoot Lewis Hamilton was simpelweg een klasse beter. De Hungaroring was Kovalainen echter goed gezind. Na het uitvallen van Felipe Massa (twee rondes voor het einde van de race) greep Kovalainen de leiding. Hij maakte geen fouten en won de race. Opmerkelijk: de Finse rijder werd de honderdste coureur die een Formule 1-race won.

McLaren F1-coureur Heikki Kovalainen wint de Hongaarse Grand Prix van 2008. © xpb.cc

2019: Eerste pole position voor Max Verstappen

Exact 25 jaar na het succes van vader Jos op de Hungaroring, gaf zoon Max de naam Verstappen wederom kleur in Mogyoród. De Nederlander perste alles uit zijn RB15 en was Mercedes-duo Hamilton en Valtteri Bottas te snel af. In de race was het andere koek: Verstappen kon niet opboksen tegen de Mercedes W10 van Hamilton. De Brit won, Verstappen werd tweede. Vettel claimde de derde podiumplaats.

2021: De opmars van Ocon

De start van de Hongaarse Grand Prix in 2021 is er eentje die bij menig F1-fan in het geheugen zit gegrift. Een plensbui nét voor de race zorgde voor een chaotische openingsronde met meerdere touchés. Al snel werd de race stilgelegd.

In de opwarmronde voor de herstart reed iedereen - op Hamilton na - de pitstraat in voor droogweerbanden. Hamilton was de enige die de race herstartte vanaf de grid. George Russell reed als eerste de pitstraat uit en sloot in zijn Williams aan op de tweede plaats, gevolgd door Esteban Ocon op de derde stek. Nog in dezelfde ronde kwam Hamilton binnen voor slicks en greep Ocon de leiding, nadat Russell diverse posities af moest staan wegens inhalen in de pitstraat.

Ocon maakte geen fouten en zorgde ervoor dat Alpine met een prachtig gevoel de zomerstop inging. Vettel werd tweede, maar werd later gediskwalificeerd wegens een te kleine hoeveelheid brandstof in zijn Aston Martin. De tweede plaats ging naar Hamilton, de derde plaats naar Carlos Sainz.

Uiteraard zijn er meerdere memorabele succesmomenten geweest op de Hungaroring. Enkele voorbeelden zijn het de inhaalmanoeuvre van Nelson Piquet op Ayrton Senna in 1986, de eerste overwinning van Damon Hill en de eerste pole position van George Russell. Het is echter niet mogelijk om alles in dit artikel mee te nemen. Wat is jouw favoriete moment van de Hongaarse Grand Prix? Laat het ons weten in de comments!