Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner openhartig over zogenaamde Red Bull-machtsstrijd

Verschillende media berichtten afgelopen week dat het niet meer zo lekker zou boteren tussen Red-Bull-prominenten Helmut Marko en Christian Horner en dat laatstgenoemde persoon zijn Oostenrijkse collega zelfs zou willen lozen. Horner reageert.

helmut-marko-christian-horner-racingnews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vorige week verschenen ongegronde berichten in een Braziliaanse en Duitse krant waarin beweerd werd dat er achter de schermen een 'machtsstrijd' gaande is bij Red Bull. Het item suggereerde dat teambaas Christian Horner probeert motorsportadviseur Helmut Marko - inmiddels tachtig lentes jong - te lozen. Al voordat Red Bull een Formule 1-team runde was Marko betrokken bij de race-afdeling van de energiedrankjesfabrikant.

In een interview met Mirror Sport reageert Horner op de speculaties. Hij ontkent het gerucht dat hij Marko weg zou willen hebben. "Mijn relatie met Helmut gaat terug tot 1996, toen ik een aanhanger van hem kocht om deel te nemen aan het Formule 3000-kampioenschap," zei hij.

"Ik heb daarna tegen zijn team geracet en toen hij verantwoordelijk was voor de jonge coureurs bij Red Bull, heb ik die coureurs van hem gecontracteerd in de Formule 3000 en het kampioenschap gewonnen. Als gevolg daarvan heeft hij mij aanbevolen (bij Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz, red.). Hij heeft mij de kans geboden."

"Iedereen heeft zijn rol en functie te vervullen"

Horner vervolgt: "Zonder Helmut zou ik niet zijn waar ik vandaag ben. Zoals hij veel jonge coureurs een kans gaf, gaf hij mij die ook. We hebben altijd een zeer sterke en open relatie gehad. Natuurlijk zijn er af en toe dingen waar we het niet over eens zijn, maar ik denk dat dat gezond is."

"We praten heel regelmatig over allerlei zaken. Voor Helmut is het sinds het overlijden van zijn vriend en collega Dietrich een beetje anders dan vroeger, maar hij heeft nog steeds een zeer waardevolle rol in het team en er is absoluut geen intentie of wens van mij, of van wie dan ook binnen het team, om dat te zien veranderen. Zolang hij wil doorgaan - hij is nog steeds een zeer vitale tachtigjarige - zie ik geen verandering in de manier waarop we werken. Rollen evolueren en het bedrijf is sinds onze eerste stappen in de sport ook enorm geëvolueerd. Operationeel leid ik dit op dagelijkse basis. Voor belangrijke beslissingen, of het nu gaat om coureurs of strategische beslissingen, raadplegen we elkaar natuurlijk."

"Het is een partnerschap dat al vele jaren werkt. Iedereen heeft zijn rol en functie te vervullen."

"Er is niets veranderd"

De relatie van Marko en Mateschitz was legendarisch en het verlies van zijn goede vriend zal de adviseur zwaar zijn gevallen. Toch is Horner van mening dat het wegvallen van Didi weinig invloed heeft gehad op hoe iedereen die betrokken is bij het team zijn werkzaamheden verricht.

"Hoe we werken is precies hetzelfde, er is niets veranderd in de dagelijkse gang van zaken voor hoe we racen," voegde hij eraan toe. "De groep evolueert zonder zijn leiderschap, maar het bedrijf verkeert in goede gezondheid, in goede vorm. We koersen af op weer een recordjaar dit jaar."

"Het leven gaat door en we blijven opereren met de waarden die Dietrich belichaamde en binnen het team heeft ingebracht."

"Wat we hebben bereikt is mogelijk ons meest succesvolle jaar ooit, wat een culminatie is van wat er gebeurt in alle 22 afdelingen van het bedrijf. Ze moeten allemaal in harmonie samenwerken, anders kun je nooit de resultaten bereiken die we hebben behaald. En natuurlijk hebben we een uitstekende coureur (Max Verstappen red.), een ongelooflijk talent", sluit Horner af.

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ford verwijst geruchten over gloednieuwe Red Bull-motor naar de prullenbak